SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Düzenin partisi, devletin solcusu, CHP ve HDP...           (gösterim sayısı: 2.538)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.006
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 26.03.2019- 04:57


Zaman zaman yazdığı yazıların yanlış bir tuş nedeniyle silindiğini söylemiştim. Üzücü oluyor, yani emek veriyor zaman harcıyorsunuz ve bir anda, ortada bir şey yok. Öyle olduğunda tekrar yazmak da zor geliyor.

Dün sabah ise, bu başlığı atmış ve altına da uzun bir yorumda bulunmuştum. Yorum uzadığında bu yanlış tuş sıkıntısını yaşamamak için sık sık mause'a kopyalama yapıyorum. Dün de öyle yaptım. Kopyalamadan sonra yoruma devam ettim ve sona yaklaşırken yine yanlış bir tuşla yazı silindi. Ama yazının yarısı mause'da kopyalanmış bir haldeydi, oflaya puflaya da olsa oradan devam ettim. Arada bir de küçük kopyalamalar yapıyordun, yazıyı yazarken, en son mause'da ''düzen nedir?'' kopyası vardı. Laf lafı açtı ve yazı uzun bir hal alarak bitti. Uzun yazılarda bir aksilik yaşamamak için önce msuse'a kopya yapıyorum, sonra foruma yansıtıyorum. Öyle yapacaktım, önce ''tümünü seç''tim. sonra ''kopyala''ya tıklayacakken, aceleyle bir üstteki ''kes''e tıklayıverdim. Bu sefer yazının tamamı gitti. Mause'da kala kala ''düzen nedir?'' yazısı kalmıştı. Uçup giden bir yazı için ilk defa bu kadar üzülmüştüm.



Sanallık üfürmelerin çok yoğun yaşandığı bir alan. Daha düne kadar ulusalcılık çok kullanılırdı ancak ne anlama geldiği bir türlü   söylenemezdi. Enternasyonal kavramı da öyle. Hatta sosyalizm, komünizm de... Bir ideoloji olarak sosyalizmden söz edildiğinde ''hayır komünizmin birinci aşamasıdır'' karşı çıkışıyla çok karşılaşmışımdır.

''Düzen'' sözcüğü farklı mı, sanki. ''Düzenin partisi'', devletin solcusu sözcüklerini kullananlar bunlarla ne anlatmak istiyorlar ve bu kavramlardan bizler ne anlamalıyız? Ayrıca CHP ile HDP bu tanımların neresinde duruyor? Bu kavramları gerçekten doğru kullanıyor muyuz?


Bir ara konuşuruz, sanırım.






Bu ileti en son melnur tarafından 26.03.2019- 04:58 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.006
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 28.03.2019- 02:35


Düzenin partisi, devletin solcusu sözleri sözde sol-sosyalist forumlarda çok kullanılır, bir bakıma kullanılabilir bir ezberdir. Düzenin partisi ve devletin solcusu işaret edilen kişi ya da örgüt veya partiler daha baştan mahkum edilmek istenmekte ve söylenmek istenenler de söylenmeden, sadece ima edilerek yüceltilmek istenmektedir. Baştan söyleyelim, bu sözcükleri kullananların ve bu anlayışa bilinçli ya da bilinçsiz sahip olanların kuyrukçu olduklarını ve Kürt hareketine biat ettiklerini ayrıca söylememize gerek var mı?

AKP'nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle birlikte, sonradan büyük bir yanılsama olduğu anlaşılan bir gericilik büyük bir gösterişle pratiğe döküldü. Sağlı sollu liberallerin öncülüğünde, Kürt hareketinin de dahil olduğu ve müzmin cumhuriyet düşmanlarının da katıldığı ''kutsal bir ittifak'' siyasal alanda bir demokrasi ve özgürlük masalı üfürmeye başlamıştı. Hemen hemen bütün kanallar AKP'nin öncülüğünde, Kürt hareketinin de itiklemesiyle AB'ye girilebileceği, ülkeye ve bölgeye demokrasi geleceği masallarını dillendiriyordu. Askeri vesayetten kurtulacak, Kemalizm tarihin çöplüğüne atılacaktı. Bu kutsal ittifakın karşısına dikilen ve bu üfürmelere karşı çıkanlar ulusalcı, neo-faşist ve sosyal şoven oluveriyordu. Enternasyonalist olmak bir çeşit siyasi moda haline gelmişti. Basit bir mantık ilişkisi kuruluyor, solculuk enternasyonalist olmayı, enternasyonalizm ezilenlerden yana olmayı, ezilenlerden yana olmak Kürt hareketine biat etmeyi ve Kürt hareketine biat etmek de kuyrukçu olmayan herkesin ve her siyasi anlayışın ulusalcı, neo-faşist ve sosyal şoven olduğu anlamına geliyordu! Bilgi, analiz hak getire. Bu iklimin zihin körletici bir yanı olduğu bir türlü anlaşılamıyordu. Ulusalcı diyen de, enternasyanolist sözcüğünü kullanan da, bu kavramların anlamlarını bile bilmiyor, sadece Kürt hareketinin siyasetine karşıtlık üzerinden bir ilişki kurabiliyordu.

Yıllar böyle geçti. Zihin körleşmişti artık, düzelmesi de zordu. Siyaset birtakım ezberler üzerinden yürütülmeye başlanınca sözcükler değişse bile anlayış hep aynı kalıyordu. Ulusalcılığı sürekli kullanırken anlamını bilmeyen zihin, düzenin partisi derken de anlamını bilmiyor. Enternasyonalizmi Kürt hareketinin   penceresinden değerlendiren ve burjuva kozmopolitizmini aşamayan zihin de, aynı şekilde, düzenin solcusu derken aynı pencereden bakmayı sürdürüyor.

Çok da uzatmayalım konuyu; ''CHP bir düzen partisi midir?'' diye soralım.'' Evet, CHP bir düzen partisidir'' diye de yanıt verelim. ''Peki HDP bir düzen partisi midir?'' İlk soruya kolaylıkla yanıt vermiştik, ama şimdi zorlanıyoruz, değil mi? Peki neden; neden zorlanıyoruz? Birinci soruya kolaylıkla ''evet, düzen partisi'' yanıtını verirken, ikinci soruya yanıt veremeyişimiz, düzen sözcüğünde yatıyor. Düzen sözcüğü biz ''solculara'' göre kötü bir şe, karşı olunması gereken bir şey. CHP de zaten ''kaka'', o zaman bu ikisini bir araya getirip birleştirmekte hiçbir sakınca yok. Ama HDP dediğimizde, Kürt hareketi dediğimizde onu ne milliyetçilikle ve ne de düzen sözcüğüyle ilişkilendirebiliyoruz. Ya aklımıza getirmiyor, böyle bir soru sorulsa bile görmezlikten geliyoruz, ya da kırım mırın, cevapsızlık!

Sorun, öteden beri aynı!

Nasıl ki, ulusalcılığı, enternasyonalizmi, vb. anlamlandıramadan kullandıysak düzen sözcüğünü de kullanırken anlamını kavramadan, bilince çıkarmadan kullanıyoruz. Konu biraz farklı yöne kayınca da, apışıp kalıyoruz!

Düzenin partisi veya düzen siyaseti deyince ne söylemek istiyoruz, bu sözcüklerden anlamamız gereken şey ne ? CHP neden düzenin partisi oluyor?

Basit aslında bu sorunun yanıtı; düzen dediğimizde aslında kapitalizmi işaret ediyoruz. Ne söylenirse söylensin, kapitalizmin sınırları içinde kalınıyorsa, kapitalizmin temellerini sorgulayıcı çözümler üretilemiyorsa düzen siyaseti veya düzenin partisi yakıştırmasında bulunmak hiç de yanlış değil. CHP düzene yani kapitalizme, yani özel mülkiyete karşıt bir parti olmadığı için de rahatlıkla ''düzen partisi'' olarak nitelenebiliyor ve temel siyasi yaklaşımları için de düzen siyasetinden yana denilebiliyor.

Şimdi bu yaklaşım ışığında HDP için ne söylenebilir?
HDP düzen partisi mi değil mi; yani HDP kapitalizmin temellerini sorguluyor mu, özel mülkiyete karşı mı?

Ne dersiniz?





Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.006
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 29.03.2019- 07:20


Düzen siyaseti ve düzen partileri   sözleriyle ilişkilendirilmek istenen şey kapitalist düzendir, kapitalist biçimlenmelerdir.   Kapitalist formasyon içinde kalınarak Türkiye rejiminin şöyle ya böyle olmasına ilişkin her öneri   düzene ilişkindir, düzen dışı değildir. Bir kez daha yinelenecekse düzenin yani kapitalizmin temellerini sorgulamayan her siyaset düzen içi siyasettir, o siyaseti savunan her örgüt ve parti de düzen partisidir. Böyle olduğu için özel mülkiyeti savunmayan sosyalist partilere düzen partileri denmez, özel mülkiyete karşı olmayan yani kapitalizmin temelini benimsemiş her siyasal özne de düzenle ilişkilendirilir. Düzenin ne/nasıl olması gerektiğine ilişkin radikal düşünceler taşısa bile bu tanımlama o özneler için de geçerlidir.

Somutlayalım; Kürt hareketi legal ve illegal bütün yapılanmalarıyla ve bütün o radikal söylem ve mücadele biçimiyle kapitalizmin temellerini sorguluyor mu, özel mülkiyete karşıt bir pozisyon alabiliyor mu? Kısaca Kürt hareketinin bütün yapılanmaları için ( bu bağlamda) sosyalist olduğu iddia edilebilir mi?


Hayır, mümkün değil. Ama yıllardır hep ezberler üzerinden yorumlar yapmaya çalıştığımız için   birtakım önyargılara sahibiz ve   o ön yargılar da bize CHP'nin bir düzen partisi, TKP ve benzerlerinin düzen solcusu Kürt hareketinin ise ...


Evet, adını koyalım; HDP düzen partisi midir, değil midir? Türkiye coğrafyası için en radikal çıkış olarak farklı bir devlet veya federasyon veya özerklik iddiasını bile kapsayacak bir siyasi bütünlüğün düzen karşıtı, yani kapitalizm karşıtı olduğu söylenebilir mi?


Yeri geldiğinde HDP ve Kürt hareketinin sosyalist/komünist olmadığını söylüyoruz. Nedeni özel mülkiyete karşı olmaması, kapitalizmin temellerini sorgulama kapsamı içine almamasıdır. Peki, özel mülkiyete karşı olmadığını söylemekten çekinmediğimiz ve hatta sosyalist/komünist olmadığını söylemekten çekinmediğimiz Kürt hareketi için neden düzen partisi, düzeni savunan hareket tanımlaması yapmayız?


Çünkü ezberler üzerinden siyaset yapıyoruz. Çümkü çoğu kez söylediklerimiz, söylemeye çalıştıklarımız zihnimizde somut değildir. Somut olmadığı için de ''bir sosyalist, düzen partisi olan CHP'ye oy vermez'' deriz ama, çok değil yarım saat sonra hem HDP'ye oy verdiğimizi söyler ve hem de aylar öncesinden ''gelecek seçimde bile HDP'ye oy vereceğim'' deriz!


Aralarında bir ilişki olmadığına dair bir önyargı vardır zihnimizde, ve söylediklerimizin bir çelişki oluşturduğu üzerinde de fazla sorgulayıcı olmayız. ( Bir nedeni de bunu söylediğimiz kişinin aynı zihinsel biçimlenmeye sahip olmasıdır.)


Böyle!



( Devam ederiz.)




Bu ileti en son melnur tarafından 30.03.2019- 07:06 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.006
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 30.03.2019- 07:19


Düzen siyaseti ve düzen partileri   sözleriyle ilişkilendirilmek istenen şey kapitalist düzendir, kapitalist biçimlenmelerdir.   Kapitalist formasyon içinde kalınarak Türkiye rejiminin şöyle ya böyle olmasına ilişkin her öneri   düzene ilişkindir, düzen dışı değildir. Bir kez daha yinelenecekse düzenin yani kapitalizmin temellerini sorgulamayan her siyaset düzen içi siyasettir, o siyaseti savunan her örgüt ve parti de düzen partisidir. Böyle olduğu için özel mülkiyeti savunmayan sosyalist partilere düzen partileri denmez, özel mülkiyete karşı olmayan yani kapitalizmin temelini benimsemiş her siyasal özne de düzenle ilişkilendirilir. Düzenin ne/nasıl olması gerektiğine ilişkin radikal düşünceler taşısa bile bu tanımlama o özneler için de geçerlidir.

Böyle söylemişiz de, sağlı sollu liberallerin sanalda, sözde sol-sosyalist forumlarda yarattıkları iklim böyle değildir. Sözde sol, sosyalist ve dahi enternasyonalist forumlarda CHP düzen partisidir, TKP devletin solcusudur Kürt hareketi ise legali ve illegaliyle ülke, bölge ve hatta dünya halklarına özgürlük ve demokrasi getirecek bir yapılanmadır. Zaten Lenin'de UKKTH ile ''ezilenlerin desteklenmesi gerektiğini'' söylüyordu, öyleyse Kürt hareketi nin siyasetini desteklemek, biat etmek bir solcu için zorunluluktu!

İklim böyleydi; ve bu iklimi yaratanlar   zihinlerini sağlı sollu liberallere dayayanlar ve oradan aldıklarını da buraya ( sözde sol forumlara) aktararak bu yönde algı oluşturmaya çalışanlardı. Yani kuyrukçulardı, yani biat edenlerdi, yani hiçbir şey anlamadan ''tüfenk omza'' demeye çalışanlardı. CHP'nin düzen partisi, TKP'nin düzen ve devlet solcusu oluşuyla HDP'nin düzen kavramının üzerinde oluşunun nedeni bu ezberlerdi.

Ve bu ezberler hala devam ediyor.

İnanıyorlar mı bilmiyorum ama, inandırmaya çalıştıkları, kendilerine böyle bir misyon yükledikleri açık.



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör TKP: İnsanca bir düzenin kurulması yarının değil bugünün acil görevidir... melnur 0 1032 18.03.2022- 00:00
Konu Klasör PKK'nın neyini destekleyecek Türkiye solcusu abbas 6 3476 18.03.2016- 13:00
Konu Klasör Ey Türk ve Kürt solcusu hazır mısın? denizcan 1 3792 30.10.2015- 16:47
Konu Klasör SF'de devletin sönümlenmesi ve PD. melnur 6 3630 15.01.2018- 14:34
Konu Klasör Devletin sönümlenmesi melnur 1 5165 18.08.2013- 22:49
Etiketler   Düzenin,   partisi,   devletin,   solcusu,   CHP,   HDP.
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS