SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Elitmişiz! - Metin Çulhaoğlu           (gösterim sayısı: 1.783)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.955
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 13.07.2019- 10:48


Elitmişiz! - Metin Çulhaoğlu

(...)

Marksistlerin, kendi halkından ve o halkın değerlerinden kopuk; yaşam tarzları, ahlak anlayışları ve beğenileri bambaşka “elit” bir kesim oluşturdukları, ağırlıklı olarak ABD kaynaklı, özellikle soğuk savaş döneminde yaygınlaştırılan bir iddiadır.

Türkiye’ye bakarsak, konunun ilginç denebilecek iki yönü vardır. Birincisi, anti-komünizmin bu beylik söylemi bizde daha önceleri pek fazla duyulmazken 1980’den günümüze uzanan dönemde tepe tepe kullanılmıştır. Bugün de böyledir. İkincisi ve daha ilginci şu: Söylem, bir zamanlar yalnızca tescilli anti-komünistlerin ağzında dolaşırken, bugün kendilerini Marksist sayanların da dilindedir. İşin tuhaf yanı, bir kesim sosyalistin başka sosyalistleri “elit” veya “elitist” bulmasının ötesinde, doğrudan kendini böyle tanımlayıp ağlaşan sosyalistlerin bile çıkabilmesidir.

Bireysel bazda alındığında, işin içinde elbette dolaylı yoldan bir tür psikolojik rahatlama güdüsü de vardır: Kişi, “halktan kopuğum”, “elitim” veya “ben de bir beyaz Türküm” diye dövündüğünde, aynı zamanda kendi eğitiminin, bilgisinin, çeşitli alanlardaki zevk ve beğenilerinin çok gelişkin olduğunu da söylemiş olmaktadır!

   
Böylece, ünlü bir deyiş tersine çevrilmektedir: “Sosyalistin merdi, zaafını anlatırken kendini över…”


Burasını geçelim.

***

Son dönemde hayli moda olan “elitlik” dövünmelerinin gerisi kurcalandığında karşımıza çok daha temel bir gündem maddesi çıkar: Özne ile içinde bulunduğu yapı arasındaki ilişkinin kurgulanışı…

Yerli yersiz “elitlik” dövünmelerinin temelindeki kurgu şudur: Ortada, kendi iç bütünlüğü, yönü peşinen çizilmiş dinamikleri ve özellikleri olan bir “yapı” var ve ben de “dışsal", “başka”, “yabancı” veya “aykırı” bir varlık olarak o yapının üzerine “eklenmişim”, yanına “konulmuşum” veya onunla “bitiştirilmişim…”


Bu dikotomik veya düalist (ikiye bölen, ikici) yaklaşım, verili yapının kendi içinden, kendi dinamikleriyle “aykırı” veya “farklı” olanı da ortaya çıkarabileceğini görmez, göremez. Yapı, su geçirmez, farklı olanı içermez ve üretmez sıkılıkta bir bütündür. Dolayısıyla, “dışsal”, “farklı” ve “aykırı” olan, bu yapıya en çoğu “iliştirilebilir”, onun “yanına eklenebilir”.

Peki, bizim “yapımız” veya “toplumumuz”, örneğin iyi bir eğitimi, gelişkin düşünceyi, sorgulayıcılığı ve çeşitli alanlarda “rafine” beğenileri davet edecek iç dinamiklerden büsbütün yoksun mudur? Henüz “marjinal” sayılmaları, bu özelliklerin yapıyla hiç ilişkisi olmayıp tamamen “dışsal” ve “yabancı” kaldıklarını mı gösterir?


Böyle deniyorsa, bilin ki karşımızda oryantalizmin bir versiyonu durmaktadır.

Oysa bir yapının (toplumun) özgünlüğü veya özgüllüğü ne olursa olsun, eğer o yapıya sermaye birikim süreçleri, bu süreçlerle birlikte gelişen sınıfsal konumlanmalar ve mücadeleler damgasını vurmaya başlamışsa, buradan “aykırı” ve “farklı” olan da çıkacaktır. “Batılı” düşünce sistemleri ve yaklaşımlar dışarıdan gelmiş olsalar bile, bunlar sonuçta “içerden” gelişen süreçlerle kaynaşırlar ve kaynaştıkları ölçüde “dışarıdan” olmaktan çıkarlar.  

Yok, eğer böyle değilse, egemenlerin yıllar yılı dillerine doladıkları “kökü dışarıda olma” yakıştırmasını sineye çekmekten başka yapacak iş kalmaz.

***

“Bunlar, kolejlerde okumuşlardır. Yazlarını Bodrum’da geçirirler. Keçi sakal bırakıp fular takarlar ve ağızlarında pipoları entel barlarda ‘cinsel özgürlük’ meselelerini tartışırlar…”

Bu sözler uydurma değildir. 1987 yılında, bu satırların yazarının da içinde yer aldığı bir topluluğun (Gelenek) özellikleri olarak, ismini vermiyorum, bir sol dergide yazılmıştır. Tesadüf olması mümkün değildir: O sıralar TRT’de dizi olarak yayınlanan, senaryosu Attila İlhan’a ait Yarın Artık Bugündür benzer değini ve mesajları bolca içermektedir. Özetle sol, anti-komünizmin beylik silahlarından birini 1980 sonrasında temellük etmiştir ve can sıkıcı söylemler o günden bu yana sürmektedir.

“Batı etkisi”, “batıya öykünme”, “mukallitlik” vb. vb.

Sinemayı alalım. Batı sinemasının etkisi, bu anlamda “dışsallık” olsa bile, sözgelimi Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Dondurmam Gaymak veya Beynelmilel, bu toplumun kendi dinamiklerinin ve duyarlılıklarının tamamen dışında mıdır? “Yapının” kendi iç deviniminde herhangi bir yere hiç değmemekte midir?   Ahmet Uluçay, Yüksel Aksu ve Sırrı Süreyya Önder halktan kopuk, batı mukallidi, “elit” ve “entel dantel” kişiler midir?

Bir yazın türü olarak romanın Batı Avrupa’da ortaya çıktığını, bu kıta tarafından şekillendirildiğini hep biliyoruz. Eğer bu köken mutlak belirleyici ise, Orhan Kemal’i, Yaşar Kemal’i nereye koyacağız? Roman “batı işi” diye, Cemile, Bekçi Murtaza veya İnce Memed de bu topraklardan kaynaklanmayan “yapıntı” ve “iliştirme” figürler mi sayılacak?

***

İsteyen yapabilir; şahsen ben yok’um.

İsteyen “halkla kaynaşmak” ve “elit olma” damgasından kurtulmak için halkın çok tuttuğu televizyon dizilerini izleyebilir, Recep İvedik filmlerine gidebilir, meyhanede oturduğunda çalgıcılardan “beraber yürüdük biz bu yollarda” şarkısını isteyebilir veya nefsini terbiye edip bir dönemki “elitist” beğenilerinden arınmak için inzivada çile doldurabilir.

Ama kimsenin yapacağını sanmıyorum. Çünkü ortada gerçekten “elit” kalmazsa, bir zamanlar elitizmden yakınanlar arasında şair olanlar şiirlerini, romancı olanlar romanlarını okutacak; siyasetle iştigal edenler de laflarını dinletecek kimse bulamayacaktır.

https://ilerihaber.org/yazar/elitmisiz-100472.html



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu hakkında... melnur 7 2517 23.08.2023- 07:29
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu ile sohbetler. melnur 5 1706 06.10.2022- 00:39
Konu Klasör Zor, şiddet ve terör - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1401 17.12.2019- 06:03
Konu Klasör Akıl akıldan üstündür - Metin Çulhaoğlu melnur 2 2212 30.11.2019- 11:21
Konu Klasör İki soru ve öldüren cazibe - Metin Çulhaoğlu melnur 1 2712 17.09.2019- 07:39
Etiketler   Elitmişiz,   Metin,   Çulhaoğlu
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS