SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Hacettepe işçisi ayakta!           (gösterim sayısı: 2.947)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 21.11.2013- 17:37


Hacettepe işçisi ayakta!


Resim Ekleme
 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron ihalesine karşı eylem yapan ve işten çıkarılan işçilerin direnişi sürüyor. İşçiler yaşadıkları süreci, taleplerini ve direnişi soL’a anlattı.

Pınar Kahya - soL

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron firmaya bağlı olarak çalışan 56 işçi, taşeron ihalesine itiraz ettikleri için bir hafta kadar önce işten çıkarıldı. Rektörlük, hastane yönetimi ve taşeron firma yetkilileri işçilerin seslerini kısmak adına birçok yönteme başvurdu. Son olarak Pazartesi akşam saatlerinde özel güvenliğin şiddetli saldırısı yaşandı ve ardından direniş çadırı yeniden kuruldu. Hacettepe emekçileri, tüm bu baskıya karşın direnişlerini sürdürmekte kararlı.

İşten çıkarılan Ayşegül Birar ve Yunus Kerim Cinemre, işyerinde yaşadıkları sorunları, taleplerini ve direnişi soL’a anlattı.

‘Taşeron işçiler koyun değil’
12 yıldan beri taşeron firma aracılığıyla Hacettepe’de çalışan Ayşegül Birar, hastaneyle şirket arasında alt-üst işveren ilişkisi olduğunu ama işçilerin taşeron firmayı hiçbir zaman muhatap kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi: “Taşeron firmayla çalışmayı kendimize yediremiyoruz. Yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde de taşeron mantığına karşı çıkıyoruz. Hastane içerisinde çalışan 960 işçiyiz, 700 işçi Devrimci Sağlık-İş Sendikası’na üyeyiz. En önemli taleplerimizden biri, hastane ile taşeron arasında yapılan ihale dönemi sözleşmelerinde bizlere de söz hakkı verilmesiydi. 
Taşeron işçiler koyun değil, bizleri ihale masalarında alıp satmasınlar istedik.”

‘Sendikalı işçi istemiyorlar’
Ödenmeyen ücretler nedeniyle iş yavaşlatma eylemi yaptıklarında, bir süre üniversitenin topu şirkete, şirketin de topu geri üniversiteye attığını anlatan Birer, bu eylemlerin ardından ücretlerin daha düzenli yatmaya başladığını söyledi. “Bu yönetiminden önce maaşlarımızı tam alamadığımız zamanlar oldu, kendi ailemize dahi ‘biz açız’ diyemedik. Hastanede sendikalaşma o zaman arttı zaten” diyen Birer, meselenin yalnızca ücretlerin zamanında yatmaması değil, çok düşük ücrete çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi. 950 lira ücret alıp, üzerine bir de yol parası verdiklerini söyleyen Birer, Hacettepe yönetiminin sendikalı işçilerden kurtulmaya çalıştığına dikkat çekti.

Birer, “bizleri açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar” diye özetlediği işten çıkarılma sürecini, şu sözlerle anlattı: “Şeflerimize, amirlerimize zamanında, ‘İhale masalarında bizi alıp, satmayın, taşeron firma kalksın’ dedik. Taşeronluğa karşı başlattığımız iş yavaşlatma eyleminde, Hacettepe yönetimi, ‘Hastaların sağlığı hiçe sayılarak, çalışma saatlerinde greve gidildi’ bahanesiyle kendilerini aklamaya çalışarak, bizleri işten çıkardı. Aslına bakarsanız sendikalı çalışanlardan kurtulmaya çalıştılar. Elimize ihtarname dahi geçmeden, gecenin bir vakti Genç Ufuklar şirketi adına avukat aradı ve ‘Sizin çıkışınız verildi, yarın işe gelmeyin’ dedi. Bu yasal bir uygulama değil, benim kendimi müdafaa etmem gerekiyordu. Yazılı evrak verilmediği için bu aramanın ardından işe gittim ama o gün de işten çıkarıldığım söylendi. Hakkımı hastalara helal ediyorum ama hastane yönetimine etmiyorum.”

‘Hak yerseniz çok şirketiniz oluyor’
Direniş devam ederken, çalışmayı sürdüren işçilerin “Konuşursanız sizin de sonunuz böyle olur” diye tehdit edildiğini anlatan Birer, sözlerine şöyle devam etti: “‘Şirket sahibi Malatyalı, çok iyi insan’ diyenler var. Ben de arkadaşlara diyorum ki, ‘memleketiyle ölçülmez insanlar’. Patronun bir sürü şirketi varmış, ‘bizim neden yok’ diye sormak gerek. Demek ki, hak yerseniz çok şirketiniz oluyor. Rektör, ‘patron sizi başka şirketlerde değerlendirsin’ diyor, öyle yağma yok. 12 yıldır buraya emek verdim, çocuğumu emzirmeden geldim çalıştım, hastayken dahi işimi aksatmadım. Biz taşeron firmayı istemiyoruz, başka bir yerde vereceği ekmeği de kabul etmeyiz. Sesimizi ancak eylem yaparak duyurabildik. Bundan sonra kendi sesimizi yalnız kendimiz duymayacağız, herkes bizim sesimizi duyacak.”

‘Meclis’teki hiçbir partiye oy vermeyeceğim’
İlk işten çıkarılan işçilerden biri olan Yusuf Kerim Cinemre de benzer sorunlardan şikayetçi. Hastanede taşıyıcı olarak çalışan 30 yaşındaki Cinemre, işten çıkarılma sürecini “Bana işten çıkarıldığımı haber dahi vermediler, kendim arayıp öğrendim. Yasal olmayan eyleme katıldığımız bahanesiyle işten çıkarıldık” sözleriyle anlattı.

‘Potansiyel hırsız olarak görüyorlar’
5 yaşında bir çocuğu olan Cinemre, direniş çadırına saldırılar olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Rektörlük inanılmaz şeyler yapıyor, Hacettepe’nin kendi güvenliklerini değil, Beytepe yerleşkesinin güvenliklerini dahi çadırımızı dağıtmak için çağırmış ama bizler özel güvenlik arkadaşlarımızı da sınıf kardeşimiz olarak görüyoruz. Taşeron işçinin taşeron işçiye el kaldırmaması lazım.” İşyerinde işçilerin onurunu kıracak davranışlarda da bulunulduğunu belirten Cinemre, “Örneğin bir eşya kaybolduğunda, taşeron işçiler potansiyel hırsız muamelesi görüyor” sözleriyle, taşeron işçilere yönelik davranışları özetledi.

‘Tüm taşeron mağdurları için direniyoruz’
Cinemre, direnişteki işçilerin taleplerini ise şu sözlerle anlattı: “Bizim işe dönmemiz hiçbir şeyi değiştirmeyecek, taleplerimiz hâlâ baki, açlık sınırının üzerinde maaş almak istiyoruz, işyerinde yaşadığımız sorunları hastane yönetimiyle görüşecek işçi temsilcileri komitemizin tanınmasını istiyoruz. Yalnızca kendimiz için değil, mevcut çalışan 977 işçi için de direniyoruz, Türkiye’deki tüm taşeron sistemi mağdurları için direniyoruz. Taşeronlukla ilgili düzenlemeler tartışılıyor, Meclis gündemine gelecek. Ben sizin aracılığınızla sormak istiyorum: ‘Onbin liranın üzerinde maaş alan milletvekilleri mi görüşecek taşeron yasasını?’ İktidar, muhalefet hiç fark etmiyor, emeği yalnızca seçimlerde göz boyamak için dillerine doluyorlar. Bu yüzden önümüzdeki seçimlerde Meclis’teki hiçbir partiye oy vermeyeceğim.”

http://haber.sol.org.tr/sonuncu-kavga/hacettepe-iscisi-ayakta-haberi-82999



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Hacettepe Üniversitesi faşist saldırı altında solcu 0 2512 24.12.2015- 21:32
Konu Klasör Devrimin ve işçi sınıfının ustası:İyi ki doğdun Gorki! melnur 3 2067 29.03.2020- 10:09
Konu Klasör TKP: 105 yıl önce kuruldu, yine kuracağız, işçi sınıfını iktidara taşıyacağız... melnur 0 566 08.11.2022- 05:46
Konu Klasör 1923 Türkiye İktisat Kongresi ve işçi sınıfının kabul olunan iktisadî esasları melnur 2 73 Dün, 05:13
Konu Klasör Diktatörü ayakta tutan ne? umut 0 3593 19.05.2014- 19:48
Etiketler   Hacettepe,   işçisi,   ayakta
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS