Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

29.09.2014- 13:26

‘Yeni Türkiye’ ve ‘Yeni CHP’


AKP’nin “Yeni Türkiye”sine meydan okuyan, ondan daha ileri, daha demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye vaadi üzerine CHP liderliği daha ciddi bir şekilde düşünmelidir. MHP’ye yanaşacağına, “Yeni Yaşam Çağrısı”na benzer bir programatik zeminde HDP ile yan yana gelmedikten sonra CHP’de pek fazla bir şey değişmeyecek

Resim Ekleme


1990’ların başında Soğuk Savaş sona erince 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan dünya düzeni geride kaldı ve zaten adına da “Yeni Dünya Düzeni” denilen, gerçekten yeni bir uluslararası sistem, yeni bir küresel düzenin kuruluş süreci başladı. Soğuk Savaş şartlarından en fazla etkilenen, “Doğu” ile “Batı”nın, kapitalist sistemle sosyalist sistem arasındaki bu savaşın “cephe ülkesi” ve aslında kurbanı olan Türkiye’de de her şeyin yeniden ele alınması, yeniden kurulması gerekiyordu. 90’lı yıllar bu gerçeği idrak edemeyen ve bu arada Kürt sorununu da Soğuk Savaş şartlarında ele almaya devam ederken ülkeyi ve ekonomiyi yıkıma sürükleyen geleneksel siyasi partilerin çöküşüne tanık oldu. Bülent Ecevit’in DSP’si gibi, bir seçimde yüzde 22 oy alıp iktidara gelirken, bir sonraki seçimde yüzde 1’e düşerek tasfiye olan bu partiler, Türkiye’yi Soğuk Savaş sonrasında yönetecek, giderek yeniden kuracak bir irade ve programatik anlayış geliştiremeyince 2000’li yılların başında AKP zuhur etti.

Kaybedilen dokuz seçim
“Milli Görüş” hareketi adını taşıyan Türkiye’ye özgü “Siyasal İslam”ın içinden çıkıp gelen Tayyip Erdoğan ve arkadaşları “zamanın ruhunu” yakalamış, uluslararası sistemin- ABD ve Avrupa’nın- desteğini sağlamış yeni bir siyasi parti olarak Türkiye’yi yeniden inşa etmeye talip oldu ve halktan da destek aldı. Soğuk Savaş şartlarında kurulan Kemalist Türkiye “eski” idi artık “yeni” bir Türkiye’nin kurulması gerekiyordu ve bunu da AKP yapacağını ilan etti. Bir süre sonra “Yeni Türkiye” diye adlı adınca sloganlaştırılan bu siyasi atılım karşısında CHP ve MHP muhalefeti 12 yıldır şaşkın vaziyette! Girdikleri dokuz seçimi de kaybettiler ve böyle giderse kaybetmeye devam edecekler…

Özellikle “çözüm süreci” adı verilen ve aslında Kürt sorununun barışçı ve demokratik yollardan çözülmesine doğru ilerlemesi gereken süreç derinleşir ve Türk-Kürt ittifakı gerçekten de gelişirse zayıflaması beklenecek MHP’yi bir kenara koyacak olursak, CHP’nin AKP’nin elinde şekillenmekte olan bu “Yeni Türkiye”ye ilişkin kafası karışık görünüyor. Daha doğrusu CHP liderliği sözünü ettiğimiz küresel süreci ve yeni dinamikleri, AKP’nin içeride ve dışarıda nereden ve nasıl güç almakta olduğunu yeterince idrak edemiyor.

Beyhude çabalar
Son yıllarda Yaşar Nuri Öztürk, Ekmeleddin İhsanoğlu ve nihayet Mehmet Bekaroğlu gibi isimlerle AKP’nin etki alanındaki kitlelere hitap etmeye çalışan CHP, İlhan Kesici, Mehmet Haberal, Sinan Aygün gibi isimlerle merkez sağa, Mansur Yavaş gibi isimlerle de milliyetçi kesime seslenmeye, buralardan oy devşirerek AKP’nin önünü kesmeye çalışıyor. Ancak bunlar beyhude çabalar! “Yeni Türkiye” diye kavramlaştırılan sürece, ülkenin gerçekten de yeniden kuruluşuna ilişkin CHP’nin söyleyeceği yeni bir sözü, alternatif bir projesi, farklı bir Türkiye tahayyülü olmadıktan sonra vitrine konulan isimlerle olabilecek, elde edilebilecek şeylerin çok sınırlı olacağı şimdiye kadar görülmedi mi? CHP’nin AKP’nin “Yeni Türkiye”sine ve bu gelecek projeksiyonuna verecek bütünlüklü, programatik bir cevabı olmadıktan ve bunu da anlaşılır bir şekilde halka anlatmanın politik dilini kuramadıktan, söylemini geliştiremedikten, sözcülerini bulamadıktan sonra partinin vitrinine şu çıkmış, bu inmiş ne olur; siyasal güç dengelerini değiştirecek bir sonuç beklenmemeli.

Dokuz seçimden sonra 2015 Haziran’ındaki seçimi de kaybetmesi kaçınılmaz olur. Mehmet Bekaroğlu veya Ercan Karakaş gibi isimlerin vitrine çıkması elbette olumludur ama bunun ötesinde “Yeni Türkiye”nin temel parametrelerinden biri dinle toplum ilişkisini yeniden kurmaksa, bir diğeri bugüne kadar baskı altında olan, ezilen ulusal-etnik-dinsel kimliklerin tanınması, eşit haklara sahip olması ve giderek bir üst kimlikte yeniden ve bugüne kadar olduğundan farklı bir şekilde buluşmasını sağlamaktır. Ama Dersimli bir Alevi’nin başında olduğu CHP bir türlü bu alana tam olarak girmiyor, Kemal Kılıçdaroğlu Kürt ve Alevi kimliğini inkâr ederken elbette Kürt ve Alevi kitlelere de “kötü örnek” oluyor.
“Yeni Türkiye” eski Türkiye tarafından ezilen, horlanan kesimlere cazip, kendilerinin daha iyi, daha müreffeh, daha çok söz sahibi oldukları bir yeni ülke ve devlet sistemi olarak görünüyor. CHP’nin buna meydan okuyan, bu kitleler için daha inandırıcı, daha cazip bir çağrısı olmadıktan sonra Bekaroğlu ve Karakaş vitrin süsü olarak kalmaya mahkûmdur.

HDP faktörü
Ama öte yandan bu siyasi meydan okuma ve AKP’yi siyaseten yenilgiye uğratma ille de CHP’den mi beklenmelidir; bunu CHP’nin yapması elzem midir? CHP’yi “sol” olarak kabul edenler veya ana muhalefet partisi olmasından yola çıkanlar hâlâ CHP’den bunu bekliyorlar ama o yapamazsa başkası yapar! Siyaset boşluk kaldırmaz ve gelir birileri doldurur. Nitekim Selahattin Demirtaş liderliğindeki HDP bu boşluğu doldurmaya aday görünüyor ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Demirtaş’ın “Yeni Yaşam Çağrısı” tam da bu tür bir meydan okuma ve siyasi alternatif olduğu için oylarını o kadar arttırabildi.

AKP’nin “Yeni Türkiye”sine meydan okuyan, ondan daha ileri, daha demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye vaadi üzerine CHP liderliği daha ciddi bir şekilde düşünmelidir. MHP’ye yanaşacağına, “Yeni Yaşam Çağrısı”na benzer bir programatik zeminde HDP ile yan yana gelmedikten sonra ve bu doğrultuda sıkı bir sosyal- siyasal-kültürel mücadele vermeyi göze almadıktan sonra CHP’de pek fazla bir şey değişmeyecek ve AKP iktidarı da 2023’e kadar ve hatta daha da fazla sürme şansına sahip olacaktır.

2015 seçimlerini kaybedecek bir CHP’de Kılıçdaroğlu gider, yerine gelecek ulusalcı kimliği belirgin bir başka ekip CHP’yi MHP ile bütünleştirir ve HDP’nin önünü iyice açar… Bu da bir ihtimaldir ve belki de memleket için daha hayırlı sonuçlar üretir. Bunu da düşünmek ve dikkate almak gerekir.

Bölünmeden olmaz!
CHP’nin tarihsel lideri İnönü’ye meydan okuyan, 12 Mart darbesine karşı çıkarken “Bu düzen değişmelidir” diyerek “Ak Günlere” diye seçim bildirgesi kaleme alan Ecevit’in 1970’lerde yaptığını yapmaya çalıştığı iddia edilen Kılıçdaroğlu ulusalcısı-solcusu, ırkçısı-mütedeyyini herkesi CHP içinde tutmaya çalışarak, partide bölünmeyi göze almayarak gittiği sürece bu parti kan kaybedecek ve Erdoğan’ın kendi suretinde bir Türkiye kurmasına engel olamayacaktır.

Kılıçdaroğlu CHP’nin başına geldikten sonra, dört buçuk yıl önce, 13 Haziran 2010’da Radikal İki’de yazdığım yazının başlığı “Bölünmeden olmaz!” idi ve Ecevit’in CHP’de, Erdoğan’ın Milli Görüş hareketinde yaptıklarını değerlendirdikten sonra Kılıçdaroğlu’na seslenirken, “Eğer sola döneceksen bölüneceksin! Başka türlü olmaz!” diye bitiyordu.

Mevcut CHP’nin bir kısmının gönlü MHP’nin temsil ettiği dünyadadır, ülkücülerle ulusalcıların aynı partide veya bir siyasi blokta buluşmaları yanlış olmaz. Yan yana gelsinler, hatta aynı partide olsunlar, anlaşılır bir durumdur. Ama aynı CHP’nin bir kısmı da yolunu HDP ile kesiştirebilir, Kürt hareketi ve solla buluşabilir. AKP’ye meydan okumakla kalmayıp onu iktidardan indirecek ve gerçekten daha demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye’yi kuracak güçlerin böylesi bir buluşmadan ortaya çıkması mümkündür.

Ama bu doğrultuda adımların atılması için Haziran 2015’te AKP karşısındaki 10. yenilgi beklenecek galiba…

Yurt

solcu  |  Cvp:
Cevap: 1
29.09.2014- 13:32

CHP ne kadar önemli bir parti ki, herkes CHP'nin iktidar olması için akıl vermeye çalışıyor. Kimi milliyetçilere yanaşmasını söylüyor, kimi kürt hareketine:) CHP'lilerin de kafası karışıyor herhalde. Onlar da iktidar olmak için her görüşten insanları ideolojileri ne olursa olsun partiye alıyor, vitrine çıkartıyor. Sonuç hüsran! CHP ne olacağına karar vermeli. Milliyetçi bir parti mi olacak yoksa sosyal demokrat bir parti mi olacak? Emperyalizme karşı mı çıkacak, onun bölgedeki taşeronlarından biri haline mi gelecek? Laikliği sonuna kadar koruyup kollayacak mı, özgürlük sayı sırtını mı dönecek? CHP önce bu konuda netleşmelidir. Bunu yapmadığı sürece şamar oğlana dönecek, herkes tarafından eleştirilecek, herkesin akıl vermeye çalıştığı bir partiye dönecek.

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 2
29.09.2014- 15:14

Kılıçdaroğlu iktidara gelmek için bir şeyler yapıyor da, ne yaptığını kendisi de bilmiyor.

umut  |  Cvp:
Cevap: 3
29.09.2014- 17:11

Yazıda Kılıçdaroğlu için kürt ve alevi kimliğni inkar ediyor ifadesiyle bir eleştiride bulunulmuş, bence haksız bir eleştiri bu. Kılıçdaroğlu'nu pek çok yönden eleştirmek mümkün de, hakkını verelim, bu konuda doğru yaptığını düşünüyorum. Türkiye etnik ve inanç kimlikleri üzerinden siyaset yapmayı aşabilmelidir. Türkiye siyasetinin sıkışmış olmasının nedeni de bu. CHP'nin çözümsüz kaldığı yer burası, ne yapacağını bilememesinin nedeni de bu. solcu'ya katılıyorum, CHP ne yapacağına karar vermeli, sosyal demokrat bir parti olacaksa böyle bir kadro oluşturmalı ve ideolojisini yeniden gözden geçirmeli. Kürt ve alevi sorunları konusunda ise çok net bir duruş sergilemeli. Bunu yaparken Kılıçdaroğlu'nun kürt ve alevi kimliğini ortaya sermesi gerekmiyor.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]