Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Doğa Bilimleri

Rosetta uzay aracı kuyruklu yıldıza iniyor

Rosetta uzay aracının kuyruklu yıldız üzerine Philae isimli bir kondu indirmesiyle, uzayı anlamak için yeni bir kapı aralanabilir.

Resim Ekleme

‘Rosetta’ uzay aracının, kuyruklu yıldız üzerine ‘Philae’ adlı bir ‘kondu’ indirmesiyle, yarın insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir gün yaşanacak.

Rosetta uzay aracı, Kuyruklu yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine ‘Philae’ adlı bir ‘kondu’ indirecek. Böylece bilim insanları, ilk kez bir kuyrukluyıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, insanlığın uzayı ve uzayda yakın çevresindeki gök cisimlerini anlaması açısından yarın tarihi bir gün olacak.

Rosetta, Güneş Sistemi içindeki 10 yıl süren milyonlarca kilometrelik yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyruklu yıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturdu. Başlangıçta ‘Site J’ adıyla adlandırılan iniş bölgesi, ESA tarafından düzenlenen bir yarışma sonucunda ‘Agilkia’ olarak isimlendirildi. Yarışma sonunda önerdiği isim seçilen Fransa'dan Alexandre Brouste adlı şanslı gökbilim meraklısı, inişi Darmstadt'taki ESA ekibiyle birlikte takip edecek.

Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda Rosetta, ‘Philae’ kondusunu 12 Kasım sabahı Türkiye saati ile 10.35'te kuyrukluyıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakacak. Philae'nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00'de Rosetta'dan ilk haber alınabilecek.

Canlı yayınlanacak

Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak. Ayrıca iniş www.esa.int/rosetta ve www.dlr.de internet sitelerinden de canlı yayınlanacak.

İnsanlığın uzay serüveni açısından bir kilometre taşı olacak bu önemli olayla ilk kez bir kuyruklu yıldız, çok yakından tanınma imkanına kavuşacak.

Rosetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. Yarın akşam, Rosetta Philae kondusunu 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine indirdiğinde insanlık ilk kez bizden bu kadar uzaklıktaki bir uzay görevini başarıya ulaştırmış olacak.

http://haber.sol.org.tr/bilim/rosetta-uzay-araci-kuyruklu-yildiza-iniyor-100621

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 1
12.11.2014- 13:48

Rosetta uzay aracı kuyruklu yıldıza iniyor

Rosetta uzay aracı, 10 yıl süren 7 milyar kilometrelik yolculuğun ardından bugün kuyruklu yıldıza iniş yaparak insanlık için tarihi bir güne imza atacak.

Resim Ekleme

(İleri - Haber Merkezi) Rosetta uzay aracı, bugün kuyruklu yıldıza iniş yapıyor.

Rosetta, 7 milyar kilometre ve 10 yıl süren yolculuğundan sonra bugün kuyruklu yıldıza iniş yaparak edindiği ilk bilgiler Dünya’ya gönderecek.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gönderilen robot uzay sondası Rossetta, 10 yıllık yolculuğunu tamamlayarak 6 Ağustos 2014’te kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. O tarihten bugüne kuyruklu yıldız hakkında bilgi toplayan Rossetta’nın Philae isimli aracı, bugün kuyruklu yıldıza iniş yapıp çalışmaya başlayacak.

Bilim insanlarının aya inişten çok daha karmaşık olduğunu söyledikleri bu uzay görevi, Twitter'dan da saniye saniye takip edilebilecek. Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda Rossetta, "Philae" kondusunu bu sabah Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakacak. Philae'nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek.

Rossetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 sn içinde Dünya’ya ulaşacak. Türkiye saati ile 17:30’da kuyruklu yıldıza inecek olan Rossetta’dan 18:00’den itibaren bilgiler alınabilecek.

BİLİM TARİHİ İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen, kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.

NAKLEN YAYINLANACAK

Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak. Ayrıca iniş www.esa.int/rosetta ve www.dlr.de internet sitelerinden de canlı yayınlanacak.

umut  |  Cvp:
Cevap: 2
13.11.2014- 10:10

Rosetta uydusu kuyruklu yıldıza indi

Rosetta uydusu 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldızın üzerine indi. Böylelikle ilk kez insan yapımı bir araç bir kuyruklu yıldızın üzerine inmiş oldu.

Resim Ekleme

(İleri-Bilim) Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Rosetta uzay aracının 450 milyon kilometre ötede takip ettiği 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza gönderdiği Philae keşif aracı, gök cismine inmeyi başardı. 2 Mart 2004'te uzaya gönderilen Rosetta, Güneş çevresindeki seyahatinde şimdiye dek yaklaşık 4,5 milyar km yol kat etti ve hızını artırmak, aynı zamanda rotasını değiştirmek için iki kez Dünya'nın (Mart 2005 ve Kasım 2007) ve bir kez de Şubat 2007'de Mars'ın yakınından geçerek gezegenlerin çekim gücünü kullandı.

İlk sinyalini Rosetta'dan ayrıldıktan beş saat sonra gönderen Philae, TSİ 18.04'te indiğini doğrulayan sinyali Dünya'ya gönderdi.   Yolculuğunu başarıyla tamamlayarak bir kuyruklu yıldıza inen ilk insan yapımı araç olarak tarihe geçen Philae iniş modülü, Twitter hesabı üzerinden "Temas sağlandı. Artık yeni evim 67P" şeklinde mesaj attı.

Philae'nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürdü. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaştı.

Rosetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyrukluyıldıza ulaşarak yörüngesine oturmuştu. Bilim insanları, saatte 100 bin kilometre hızla giden uzay mekiğinden, sondanın yıldızın "Aguilkia" adı verilen çekirdeğine inmesini, bin kilometre uzaklıktaki bir sivrisineği, bir sabun baloncuğuyla öldürmeye benzetiyor.

Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.

Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya'dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

Philae, 67P'nin üzerinde bir ses kaydı da gerçekleştirdi. İlgili ses kaydına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:

http://ilerihaber.org/rosetta-uydusu-kuyruklu-yildiza-indi/5109/

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 3
17.11.2014- 11:51


Philae uyku moduna geçti


Rosetta uydusundan 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına çarşamba günü inmeyi başaran uzay modülü Philae uyku moduna geçti.

Resim Ekleme

(İleri - Haber Merkezi) Dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki 67P/Çuryumov-Gerasimenko adlı kuyrukluyıldıza Rosetta uydusundan çarşamba günü inen uzay modülü Philae, son enerjisini topladığı bulguları Dünya'ya geçmek için kullandı.   Üzerinde panellerin güneş ışığı alamamasından dolayı pili tükenen modül uyku moduna geçti.

GÜNEŞ IŞIĞI ALAMADI

Avrupa Uzay Ajansı’na fotoğraf ve ses kayıtları gönderen Philae, bir kayanın gölgesinde kalmasından ötürü üzerindeki paneller güneş ışığı alamadı.

sirius  |  Cvp:
Cevap: 4
17.11.2014- 21:15

bu kadar masraf boşa mı gitti. kuyrukluyıldıza inmesiyle susması bir oldu.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 5
07.12.2014- 03:22

Alıntı Çizelgesi: sirius yazmış

bu kadar masraf boşa mı gitti. kuyrukluyıldıza inmesiyle susması bir oldu.



İnmesiyle birlikte gerekli çalışmayı yaptı ve istenilen verileri dünyaya ulaştırdı. Bu konu önceden hesaplanmıştı, böyle olacağı biliniyordu.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]