Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Forum Arşivi

Haziran Türkiye Meclisi Toplanıyor

Resim Ekleme


Yerel Meclislere;

21 Kasım 2014 günü geçici Yürütme Kurulu (g-YK) olarak ikinci toplantımızı yaptık. 19 Ekim tarihinde kamuoyuna açıklanarak kuruluşumuzu duyuran Çağrımızdan bu yana yapılan çalışmaları değerlendirdik. Büyük bir mutlulukla giderek ivmelenen, ilgi gören, heyecan uyandıran bir “iş”e giriştiğimizi gördük. Çağrımızda tanımlanan zemin ve hedefler içeren çabamızın Türkiye’nin mezhepçi, gerici, savaşçı, doğayı tahrip eden, talancı, her şeyin fiyatını bilen ama değerini bilmeyen piyasacı, gündelik yaşamımızın her anına müdahale eden faşizme sürüklenişini, imam hatip ve taşeron cumhuriyetinin kuruluşunu durduracak bir güç olacağına umudumuz arttı.

Uzatmaya gerek yok, bunu durduracağız, bunu biz yapacağız, bu hedeflerimizle ortaklaştığımız herkesle, hep birlikte yapacağız. Çalışmalarımızı bu ruh ve enerjiyle yürütmemiz, söylem ve hareketlerimizi bu anlayışla kurmamız her şeyi kolaylaştıracak ve süreci hızlandıracaktır. Biliyoruz ki biz bu toprakları kendi çıkarları için kana bulamaktan çekinmeyenlere, sermayeye ve işbirlikçilerine, gericiliğe ve faşizme karşı ortak aklımızla, ellerimizle, yüreklerimizle, dayanışmayla, Haziranca barikat olacağız.   Ve yine biliyoruz ki biz bu barikatlarda sadece bir gidişi durdurmayacağız. Aynı zamanda eşitlikçi, dayanışmacı, özgürlükçü, bağımsızlıkçı, laik, kamucu, halkçı, doğaya sahip çıkan, cinsiyetçi ve ötekileştirici olmayan,   halklar arasında eşitliği kuran, dostça ilişkileri geliştiren, koruyan bir yaşamı, toplumcu bir cumhuriyetin adımlarını atacağız, kuracağız.

Çalışmalarımızı bu anlayışla hızlandıracağımızdan emin olarak Aralık sonunda toplayacağımız Türkiye Meclisi’ne kadar olan 1 aylık dönemde g-YK olarak belirlenen tarihleri ve dikkate alınmasını beklediğimiz önerilerimizi aşağıda dikkatinize sunuyoruz.

27-28 Aralık’ta Ankara’ya, önümüzdeki dönemde hep birlikte Türkiye’de yürüteceğimiz mücadelenin zeminini sağlamlaştırmak için barikat kardeşliği/dostluğu ruhuyla geleceğiz, dostlarımıza, Türkiye halklarına güven ve moral vereceğiz.

Gericiliği ve Faşizmi yenmek için Varız ve Buradayız!

Yerel Meclisler

Yerel Meclisler en geç 20 Aralık tarihine kadar toplantılarını yapmış, Yürütme Kurullarını ve Ankara’da toplanacak olan Türkiye Meclisi’ne katılacak temsilcilerini seçmiş olmalıdırlar.

Türkiye Meclisine seçilecek temsilcilerle ilgili bir üye/temsil oranı önerimiz yoktur, belirlenmemiştir. 1000 kişi civarında katılımı olacak bir Türkiye Meclisi öngörülmektedir. Bu rakam göz önüne alınarak kadın, genç ve işçi temsiline öncelik gösterilerek, her yerel meclis uygun gördüğü sayıda temsilci seçecektir. Temsilcilerin adı, soyadı ve meslekleri 20 Aralık’a kadar g-YK’ya bildirilecektir.

Önümüzdeki süre içerisinde bütün yerel meclislerin aşağıdaki gündemleri değerlendirmiş olmalarını, yeni kurulanların bu gündemlerle toplanmalarını öneriyoruz.
1.Birleşik Haziran Hareketi nedir, nasıl oluştu, neyi amaçlıyor?
2.Haziran Hareketi ve Türkiye siyasal gündemi. Tartışma ve Türkiye Meclisi’ne öneriler.
3.Yerel mücadele başlıklarının görüşülmesi, örgütlenme ve eylem programı.
4.Yerel Meclis Yürütme Kurulu ve Türkiye Meclisi delegelerinin seçimi.
5.Bir sayfayı geçmeyen bir toplantı protokolünün hazırlanıp internet sitesine konulması için görevlendirme.
6.20-21 Aralık’ta yapılmasını önerdiğimiz İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere “Haziran Çağırıyor” buluşmalarının örgütlenmesi.

Hareketi duyurma/tanıtma amaçlı “Haziran Çağırıyor” buluşması


Birleşik Haziran Hareketi, oluşumunu 20-21 Aralık günlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapacağı üç büyük kapalı salon etkinliğiyle (Haziran Çağırıyor/…… Buluşması) duyuracaktır. Etkinlikler bölge buluşmaları biçiminde örgütlenecektir. Marmara ve Trakya İstanbul’da, İç Anadolu Ankara’da, Ege İzmir’de bir araya gelecektir. Talebe ve güçlerimizin durumuna göre Adana’da, Trabzon’da ve başka yerlerde de bölge buluşmaları örgütlenebilir. Mevcut durumdaki örgütlülük düzeyimizin bu hedefleri karşılayabileceği öngörülmektedir. Bu nedenle Türkiye ölçeğinde kurulan yerel meclislerin (kendileri için uzaklık/ulaşım açısından) uygun gördükleri buluşmaya katılmak için düzenleme yapmaları yerinde olacaktır.

Buluşmalar oluşmuş ve çalışmakta olan İl Yürütme/Koordinasyon Kurulları tarafından planlanıp düzenlenecektir. Tüm meclislerin, Haziran Hareketi’nin kurum ve kişilerinin buluşmaların iddiamıza uygun bir katılım ve içerikle gerçekleşmesi için aktif görev alacaklarına güveniyoruz.

Buluşmaların Haziran Hareketi misyonuna ve toplumsallaşma amacına uygun bir siyasal içerikte, ama aynı zamanda bir halk şöleni havasında geçmesini öngörüyoruz. Etkinliğimize siyasal konuklar, emek ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, basının çağrılması önemlidir.

Haziran hareketi adına kısa bir tanıtım/sunuşun, dostlarımızın (siyasi parti, milletvekilleri, belediye, sendika, meslek örgütü, dernek temsilcileri, Soma, Yatağan işçileri, HES vb mücadele dinamikleri, Gezi’de yitirdiklerimizin yakınları, grev yürüten işçiler gibi) kısa mesaj vermelerine ve kurulu yerel meclislerin anons edilerek yerel meclis üyelerinin hep birlikte selamlamalarına olanak sunan bir senaryo ile buluşmaların düzenlenmesi uygun olacaktır.

Kuşkusuz buluşmayı sadece kapalı salon ‘an’ı olarak değil o güne kadar hemen her işyeri, okul, metro çıkışı/otobüs durağı vb de duyuru çalışmaları ve buluşma günü hava koşullarının da izin verdiği ölçüde coşkulu, şenlikli yürüyüş kolları, konvoyları, il dışından gelenlerin karşılanması vb ile düşünmekte yarar vardır.

Türkiye Meclisi

Meclisimiz, kurucu etkinliğe katılan imzacılar (İlk üç Vişnelik toplantısı imzacıları) ile yerel meclislerde seçilen temsilcilerin katılımıyla 27-28 Aralık’ta (09.30-18.00) ve (09.30-15.00) Ankara’da toplanacaktır (Yer daha sonra duyurulacaktır). Katılacak temsilcilerin ileride çok özel bir yeri olacağını göreceğimiz toplantının tamamına katılacak bir vakit ayarlaması ile gelmelerini bekliyoruz.

Meclis toplantısının örgütlenmesi (salon, sahne, ses düzeni, yemek, yaka kartları, Ankara dışından geleceklerin kalacağı yerler, mümkünse canlı yayın vb.) g-YK Sekretaryası ile Ankara’dan yeterli sayıda arkadaşımızın katılacakları bir komite tarafından yapılacaktır.

Meclisimizin, siyasal gündemimizin önceliklerini somutlayan, mücadele ve eylem başlıklarımızı kararlaştıran üretken bir çalışma yapmasını planlıyor, bu nedenle de protokol ve konuk konuşmacılar çağırmıyoruz.

Yürütme Kurulumuzun önerdiği taslak Meclis Gündemi şöyledir:
1.Açılış ve saygı duruşu.
2.Temsil edilen Meclisler ve temsilciler toplamının açıklanması.
3.Toplantı divanının seçimi.
4.Gündemin onaylanması.
5.Meclis İç İşleyiş Kuralları’nın onaylanması ve Karar Tasarıları Komisyonu’nun seçimi.
6.Siyasal gündem:
1.Emperyalist savaş, iç savaş tehlikesi.
2.AKP rejim ve düzenine karşı toplumsal muhalefetin ve mücadelenin ana doğrultusu, siyasal yol ve yöntemleri üzerine görüşme ve kararlar.
3.Emekçilerin,   ezilenlerin en temel toplumsal/siyasal istemlerinden hareketle öncelikli-somut mücadele başlıklarının ve eylem biçimlerinin belirlenmesi.
1.Türkiye Meclisi’nin temel işlevlerinin, işleyiş kurallarının, temsil ilkelerinin belirlenmesi.
2.Yürütme Kurulu’nun seçilmesi.
3.Sonuç Bildirgesi/Kapanış.



Gündem’de belirtilen Türkiye Meclisi (taslak) İç İşleyiş Kuralları önerimiz şöyledir:
1.Türkiye Meclisi 27-28 Aralık tarihlerinde Ankara’da toplanacaktır.
2.Meclis 27 Aralık’ta iki oturum yapacaktır: 10.00-13.00, 14.30-18.30. İkinci gün 15.00’te toplantı sona erdirilecek, Meclis’in seçtiği Yürütme Kurulu öğleden sonra ilk toplantısını gerçekleştirecektir.
3.Meclis, ilk oturumunda …. kişilik Toplantı Divanı ile ….kişilik Karar Tasarıları Komisyonu’nu seçer.
4.Geçici Yürütme Kurulu, yerel Meclisler ve birey üyeler Meclis’e önceden ya da oturum sırasında yazılı karar tasarıları sunabilirler. Karar Tasarıları Komisyonu, önerileri toplar, sınıflandırır, aynı, ya da benzer içeriktekileri birleştirerek toplantıya sunar.
5.Üyelerin konuşma süresi 10 dakika, komisyon sözcülerinin konuşma süresi 20 dakikadır. Bir meclis üyesine bir gündem üzerinde en çok 3 kez söz verilebilir. Divan, gündeme ayrılan zaman ile konuşmak isteyenler oranını dikkate alarak konuşma sürelerini kısaltabilir, uzatabilir.
6.Usul ve yönteme ilişkin konularda lehte ve aleyhte ikişer konuşmacıya söz verildikten sonra sorun karara bağlanır.
7.Kararlar, ilke olarak tartışma- ikna yöntemiyle mutabakatla alınır. Gerekli ve acil konularda Meclis oylama kararı alabilir.
8.Usule ilişkin olanlar dışındaki tüm öneriler Başkanlık Kurulu’na yazılı olarak bildirilir.


Gericiliği ve Faşizmi yenme mücadelemiz, yolumuz açık olsun!

Birleşik Haziran Hareketi Geçici Yürütme Kurulu

21 Kasım 2014

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]