Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

Harun'dan bize kalan: İşçi sınıfı devrimciliğine sarsılmaz inanç...

68 kuşağının devrimci gençlik önderlerinden biriydi Harun Karadeniz. Gençlik hareketinin işçi sınıfının yolunda olduğunu ısrarla vurguladı, tüm işçi direnişlerinde ve gençlik direnişlerinde en ön saflarda yer aldı. Harun, aramızdan ayrılışının 45. yılında geriye bıraktığı devrimci mirasla anılmaya devam ediyor.

Resim Ekleme

Harun Karadeniz bundan tam 45 yıl önce aramızdan ayrıldı.

68 kuşağının devrimci önderlerindendi Harun. Gençlik hareketinin sınıf hareketinden bağımsız olamayacağını ısrarla vurguladı, eylemleriyle de bunun en önemli örneklerinden biri oldu. Öğrenci eylemlerini emekçilerle buluşturmak için inatla ve yılmadan mücadele etti.

68 kuşağının antiemperyalist mücadelesinde ön saflardaydı, İTÜ İnşaat Fakültesi öğrencisi olan Harun Karadeniz Öğrenci Derneği başkanlığı ve İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yaptı. Üniversite boykotlarına, işgallerine öncülük edenlerden biriydi.

Resim Ekleme

Kamuoyuna yansıyan, dönemin en bilinen yürüyüşlerinden biri olan “Özel Okullar Devletleştirilsin” yürüyüş ve kampanyasının örgütleyicilerinden biriydi. 7 Kasım 1967’de başlayan, 11 Kasım 1967’de Adapazarı’ndan geçerken yaptıkları mitingde şu cümleleri kurdu:

“On bin Üniversiteli derslere girmiyor, Neden? Yüz ellisi yollara düşmüş, neden? Köylü çocuğunun okuduğu Köy Enstitülerini kapadılar, neden? Dar gelirlilerin okuduğu askeri ortaokul, liseleri kapatıyorlar, neden? Tekniker okullarını kapadılar, neden? Parasız yatılı öğrenci sayısını azalttılar, neden? Şimdi de parası olanlar için özel okullar açıyorlar, neden? Oysa her şeyi yaratan, buğdayı biçen, fabrikayı, binayı, köprüyü yapan sen. Okuyamayan yine sen! Sen niye okuyamadın düşün. Senin çocuğun da bu gidişle okuyamayacak. Bu işi düzeltebilecek bir tek kuvvet vardır, o da sizlersiniz. Yani halktır.”

"Okumuş insan emekçi halka karşı sorumludur" sözünün pratikteki karşılıklarından biriydi Harun.

İşçi sınıfının tüm eylem ve direnişlerinde gençliği sınıfın yoluna seferber etmek için ısrarla ve inatla çabaladı.

Resim Ekleme

12 Mart Darbesi sonrası TKP ve Dev-Genç davalarından yargılandı.

Yaşamını yitirmesine neden olan hastalığa hapishanede yakalanan Harun için İstanbul Sıkıyönetim Adli Müşaviri "Ölsün istiyoruz" demişti.

Karadeniz hapishanede yakalandığı bu hastalığın ardından 15 Ağustos 1975'te yaşamını yitirdi.

Aramızdan ayrıldığında geriye önemli bir miras bıraktı Harun.

Yaşamını yitirdiğinde, Yürüyüş gazetesinde çıkan bir yazıda bu mirasa vurgu vardı:

Harun’dan bize kalan, mücadele azmidir. Harun'dan bize kalan, işçi sınıfı devrimciliğine inançtır. Harun'dan bize kalan ortak çalışmadaki başarısıdır. Harun'dan bize kalan. güzelim bir anIatımdır. Harun'dan bize kalan, mücadele süreklilik ve yılmazlıktır...

Resim Ekleme

https://sol.org.tr/haber/harundan-bize-kalan-isci-sinifi-devrimciligine-sarsilmaz-inanc-12058

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
15.08.2020- 09:00

15 Ağustos 1975: Devrimci gençliğin öncüsü Harun Karadeniz hayatını kaybetti

"Biz mühendisler için tek yol kim için ve ne için çalıştığını bilerek, emekçi halkın yararına üretim yapma olanakları yaratmaktır."

Resim Ekleme  

15 Ağustos 1942’de Giresun’un Armutlu ilçesinde doğan Harun Karadeniz, öğrencilik yıllarında Öğrenci Derneği Başkanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğrenci Birliği başkanlığı yapmıştır.

1962 yılında girdiği İTÜ İnşaat Mühendisliği fakültesinde okuyan Harun Karadeniz, dönemin anti-emperyalist eylemlerinde en ön safta yerini almış, kendi okulunda yapılan boykot ve işgallerde öğrenci gençliğe önderlik yapmıştır.

Altıncı Filo eylemlerinde yakın arkadaşı olan Vedat Demircioğlu’nun İTÜ yurdunda polislerce öldürülmesinden sonra, dönemin öğrenci liderleriyle fikren ayrıştı. Diğer öğrenci hareketi liderlerinden farklı olarak, gençlik hareketlerinin sınıf hareketinden bağımsız olamayacağını söyledi ve öğrenci eylemlerini emekçilerle buluşturmayı amaçlayıp buna dair ciddi teorik üretimlerde bulundu.

Harun Karadeniz 1967‑1968 İTÜ Arı Yıllığı’nda yer alan yazısında şu satırları kaleme aldı:

“Öğrenciliği bitirip meslek hayatına atılacak olan biz mühendisler için iki yol vardır. Bu yollardan biri, kim için ve ne için üretim yaptığını düşünmeksizin egemen sınıfların yararına üretim yapmaktır. Kısaca, neden ve niçinini düşünmeksizin, bir miktar karşılığında üretim yapmak, yani robotlaşmak.

İkinci yol ise, kim için ve ne için çalıştığını bilerek, emekçi halkın yararına üretim yapma olanaklarını aramaktır. Bir başka deyişle, ikinci yol küçük bir azınlığın yararına robotlaşmak değil, büyük çoğunluğun, yani toplumun yararına çalışarak insanlaşmak yoludur.”



“Olaylı Yıllar ve Gençlik”, “Eğitim Üretim İçindir”, “Devrimcinin Sözlüğü”, “Yaşamımdan Acı Dilimler” ve “Kapitalsiz Kapitalistler” gibi dönemi anlatan kitapları kaleme almıştır. En fazla bilinen kitabı, Olaylı Yıllar ve Gençlik’te 1968 öğrenci gençliğini ve devrimci deneyimlerini anlatmıştır.

Dev-Genç davası ile yargılanırken hapse atılan Harun Karadeniz daha sonra TKP davasından yargılanmıştır. Harun Karadeniz’e hapishanede kanser teşhisi konmuş, yurtdışında tedavi görmesi gerektiğini bildiren raporlara rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilmiştir.

Harun Karadeniz bu sürece dair, “İstanbul’a geldikten sonra öğreniyorum ki, ben içerideyken karım İstanbul Sıkıyönetim Adli Müşaviri Turgut Akan’a çıkmış ve: ‘Kocamı hangi suçla tutuyorsunuz? Sağlığı iyi değil, hayati tehlike söz konusu. Sağlık kurulları ve klinik raporları bu durumu belirtiyor’ demiş. Adli Müşavir’in cevabı ise benim Ankara öykümün içyüzünü açıklamaya yeter de artar bile: ‘Ölsün istiyoruz’ demiş Adli Müşavir. ‘O eline silah almadı; eğer eline silah alsaydı işini bitirmek çok kolaydı. O bizim için eline silah alanlardan daha tehlikeli ve onun için de ölsün istiyoruz.’ Bu sözler 1972 yılı sonbaharında söylendi. Şu an yıl 1975 ve aylardan şubat. Benim sağ kolum kesildi ve fakat ölmedim…” satırlarını kaleme aldı.

Tedavisine izin verilmeyerek, ‘ölsün istenen’ Harun Karadeniz, kansere yenik düşerek 15 Ağustos 1975’te hayata gözlerini yumdu.

Anısı mücadelemizde yaşıyor.

Resim Ekleme
Harun Karadeniz’in, Kadıköy Osmanağa Cami’nden inen cenaze korteji

https://gazetemanifesto.com/2020/15-agustos-1975-devrimci-gencligin-oncusu-harun-karadeniz-hayatini-kaybetti-377716/

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]