SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Rasih Nuri İleri hayatını kaybetti           (gösterim sayısı: 6.485)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: umut
Konu Tarihi: 06.12.2014- 23:54


Bir çınarı kaybettik: Rasih Nuri İleri hayatını kaybetti

1942 yılından bu yana Türkiye Komünist Partisi üyesi olan Rasih Nuri İleri hayatını kaybetti.

Resim Ekleme


Rasih Nuri İleri bu sabah saatlerinde evinde hayatını kaybetti.

Rasih Nuri İleri kimdir?

1920 yılında babasının Mustafa Kemal'in özel temsilcisi olarak bulunduğu Cenevre'de doğdu. Tahsilini, Galatasaray, Haydarpaşa ve Fen Fakültesi'nde yaptı. 1939 yılında üniversitede militanlığına başladığı TKP'ye 1942'de Ferit Kalmuk tarafından kaydedildi. 1946'da Dr. Şefik Hüsnü'nün kurduğu TSEKP'nin yan kuruluşu olan sendikalarda çalıştı. Adana Sendikalar Birliği'ni kurdu. 1948'de Yedek Subay okulundan çavuş çıkartıldı. 1962'de TİP'e kaydoldu, 1. Kongre'de Merkez Komite üyesi oldu. Aralık 1967'de partiden ihraç edildi. 1968'de Milli Demokratik Devrim Derneği kurucusu ve Genel Sekreter Yardımcısı oldu.

Mart 1970'de kurulan İstanbul İşçi Birliği Genel Başkanı oldu. 1973'de Haziran Hareketi gizli örgütü 1 numaralı sanığı olarak yargılandı, beraat etti. 1977'de İkinci TİP'e kaydoldu. Haziran 1990'da TBKP kurucusu ve Merkez Komitesi üyesi oldu. Ocak 1992'de Boz Mehmet ve Şahap Bakırsan'la Genel Merkez'in sağ sapması üzerine istifa etti. 1992'de SBP'ye girdi. Büyük Kongre'de MK'ya seçildi.

1999 Sosyalist İktidar Partisi üyesi olan İleri, daha sonra Türkiye Komünist Partisi üyesi ve konferans delegesi oldu. İleri, 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinde TKP'den İstanbul adayı oldu.




Bu ileti en son umut tarafından 06.12.2014- 23:58 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 07.12.2014- 00:06


Komünist Parti: Rasih Nuri yoldaşın anısını yaşatacağız

Bu sabah saatlerinde hayatını kaybeden Türkiye komünist hareketinin önemli isimlerinden Rasih Nuri İleri'ye ilişkin Komünist Parti'den açıklama geldi.

Komünist Parti Merkez Komitesi, Rasih Nuri İleri'nin hayatını   kaybetmesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:


Rasih Nuri yoldaşın anısını yaşatacağız
Bugün Türkiye komünist hareketinin ulu bir çınarı devrildi. Rasih Nuri İleri yoldaşımızı sabah saatlerinde yitirdik. Ailesine, dostlarına ve bütün yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz.
19 yaşından itibaren Türkiye komünist hareketinin yorulmak bilmez bir militanı, üretken bir aydını ve onurlu bir önderi olan Rasih Nuri İleri, 1942 yılında, 22 yaşında Türkiye Komünist Partisi üyesi oldu. 1940'larda Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi'nin kuruluşunda, 1960'larda Türkiye İşçi Partisi içerisinde, 1990'ların başında Türkiye Birleşik Komünist Partisi ve Sosyalist Birlik Partisi kuruluşunda bulundu. 1990'larda Türkiye komünist hareketinin likidasyonuna direndi, 1999'da Sosyalist İktidar Partisi'ne katıldı. 2001 yılında altmış yıldır onurla taşıdığı TKP üyeliğini tescil etti. Rasih Nuri İleri 1942'de katıldığı partisine, TKP'ye, ömrünün sonuna kadar bağlı kaldı.

Türkiye'de sınıflar mücadelesi ve solun tarihi başta olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılan, çok sayıda kitabı ve makalesi bulunan Rasih Nuri İleri, komünist hareketin sıra neferi olmanın ötesinde, komünist bir aydın ve önderdi.
Rasih Nuri İleri yoldaşımızın anısı karşısında saygıyla eğiliyor, ailesine, dostlarına ve yoldaşlarımıza başsağlığı diliyoruz.

Komünist Parti Merkez Komite



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 08.12.2014- 11:13


Rasih ve diğerleri...
Aydemir Güler


Rasih Nuri İleri’nin ölümü üstüne yayınlanan kısa biyografiler sayesinde birçok kişi Ferit Kalmuk ismiyle tanışmış olmalıdır. Ancak internetin temel bilgilenme mecrası olduğu asılsızdır ve öyle zannedenler “telefoncu Ferit” hakkında fazla bir şeye ulaşamayacaklardır. Ben denedim; Ferit Kalmuk diye yazdığınızda ulaşabildiğiniz internet bilgileri Rasih Nuri’nin ölüm haberinin damgasını taşıyor. Rasih ağabeyin ölümünden bağımsız bir Ferit Kalmuk pek zor bulunuyor…

Oysa Rasih ağabey nasıl yazdığını çok iyi bildiğim o biyografik notta derin bir saygı ifadesinde bulunmuştu, TKP’nin ve TSEKP’nin işçi çalışmaları sekreteri diyebileceğimiz görevi yürüten Kalmuk’a. 1942’de TKP’ye kendisini kaydeden kişiydi Ferit. Hayatının en önemli kişilerinden biriydi anlayacağımız! Nerden bilsin Rasih ağabey, şu tuhaf, intibak etme şansı bulamadığı internet dünyasında kendisinin ölüm haberinin Ferit’i örteceğini!  

Ferit Kalmuk önemliydi, çünkü sadece kendisini partileyen kişi değil, aynı zamanda aklı başında bir işçi militanıydı partinin.

Rasih ağabeyle, galiba -torunu olacak yaşta olmama rağmen bu kadar kötü bir hafızaya sahip olmaktan utanıyorum, ama elden ne gelir- evet galiba (!) 1990’ların başında tanıştım ilk kez. Bir toplantıyı haber verip davet etmek için önce telefonunu sonra kapısını çaldım. Aristokrat nezaketi ve ağabey sıcaklığını birleştiren ve benim yaşlı zannettiğim o döneminin üstüne daha yirmi yıldan fazla yaşayacak ve üretecek olan Rasih ağabey, eşi ve oğlu Mustafa Suphi’yle yemek yiyordu. Birkaç yıl sonra parti üyesi olacaklardı; her ikisi. Ve her ikisi Rasih ağabeyden önce terkettiler dünyamızı.  

Ağına yeni düşmüş bir genç devrimciyi baştan çıkartırcasına kitaplarının ve arşiv dosyalarının arasında kısa bir tanıtım turu attırmıştı bana. Zaten önce Doğan apartmanın Boğaz manzarası, sonra evin boş noktası kalmamış, resim dolu duvarlarından afallayan benim o günden sonra Rasih beyin dairesinin müdavimi olmam beklenirdi. Ama olmadı. O Gelenek dergisinin altıncı yılı vesilesiyle düzenlediğimiz toplantı davetine icabet etmedi. Ben de asıl kesin, kalıcı tanışmamızı 1998’e ötelemiş oldum.

Yalçın Cerit’in uzun politik yaşamından süzülüp gelen ilişkilerini usta bir örgütçü olarak taradığı ve beni peşine taktığı günlerdi. 1960’ların TİP anılarının, Rasih sayesinde parti yararına düzenlenen dünya çapında resim sergisi sohbetinin, siyaseti bırakanların, ölenlerin, doğruda durmasını bilenlerin geçiş yaptığı o uzun akşam Sosyalist İktidar Partisi’nin komünizmin temsilcisi, sözcüsü olarak seçimlerine katılacağına ikna oldu ev sahibimiz.    

Sonra beni, Şoför İdris’in geldiğinde oturduğu koltuğa buyur etmeyi adet edindi. Neden bilmem, İdris SİP’e partileyememişti Rasih’i. Belki de bizi beklemişti de, biz çocukluk veya tembellik etmiştik… Ama durun. Biz herhalde bir ilk örgütleme adımı olarak, yalnızca adaylık önermiştik ve o da kabul etmişti. İstanbul 2. Bölgeden birinci sıra milletvekili adayı olacaktı. Ve bizim gündüz gece bilmez koşuşturmaca içinde ilk kez katılacağımız seçimlere hazırlanmamıza bakmadan yeniden ve hemen görüşmek istiyordu.

Meğer yeni baskısı yapılacak olan Atatürk ve Komünizm’in arka kapağı için biyografisini güncelleyecekmiş. SİP üyesi olduğunu yazacaktı oraya! Parti kavramı ve parti tarihi hakkında kitaplar yalayıp yutmuş ve bol bol yazmış olan bizlere Parti’nin önemini kim hatırlatacaktı ki Rasih ağabeyden başka!

İşte ben “o” biyografinin nasıl yazıldığını biliyorum. Ferit Kalmuk’a saygı ve Sosyalist İktidar Partisi’ne üyelik… TBKP’nin likidasyonuna karşı Boz Mehmet ve Şahabettin Bakırsan’la birlikte verdiği mücadeleden sonra yeniden partili olmak. Bu “1942’den beri her zaman partili” genellemesinden farklıydı. “Bizim parti” likidasyondan çok çekmişti çünkü. Likidasyonun defterinin dürülmesi önemliydi. Komünist dediğin partili olurdu...

Mehmet Bozışık’ı bir yıl önce kaybetmiştik. Ama Rasih, Şahap ağabeyi partiye kazanmak için hep uğraştı. Son görüşmelerinden birinde bir tutam tuzum oldu; Şahap’ın Rasih’i hastanede ziyaretini ayarladık… Şahap’ın “hadi bakalım topla kendini” sözünü tuttu Rasih; Şahap artık adı TKP olan partiye üyeliğini yeniledi… Ama Rasih ağabey yoldaşının cezanesine gelecek kadar toparlayamadı kendini… Başkalarıyla da uğraştı partili yapmak için. Mesela Nail Çakırhan… Olmadı.  

Rasih ağabey “aydın” denen yaratığın sıkı örneklerinden biridir. Tarihçi denebilir ona rahatlıkla. Kuşkusuz bir sanat uzmanıdır aslında. İstanbul uzmanıdır aynı zamanda. Aydınlanma çağının aydınları “her şeyi bilen” insanlardır ya, öyleydi o da. Fransızcayı ana dili gibi bildiğini söylerdi. Eksik! Fransızcayı, o sayede başka Latin dillerinde kitap okuyacak kadar iyi biliyordu! Resim, mimari, müzik…

Türkiye’nin eski düzeninin entelektüel birikimi bir aydın fraksiyonu üstünden Cumhuriyete devroldu. Neredeyse bu transfer işlemine bitişik biçimde bu fraksiyonun bir parçası aynı birikimi komünizme taşıdı. Bu miras bağı çok önemlidir. Daha önce çok yazdık ve söyledik; komünizmi unutursanız Türkiye’nin aydın birikimini çözemezsiniz. Ne Aziz Nesin kalır, ne Rıfat Ilgaz; ne arkeoloji, ne sosyoloji… Bu ayrılmaz bağı var eden işte o dönüşümdür. Geniş haliyle İleri ailesi, örneğin Dino’ları da kapsayarak tam oradadır. Rasih Nuri ise simge isimdir.

Bu, sadece kültürel zenginlik değil, aynı zamanda siyasal kimlik. Türkiye’de solculuk ille de laik ve ilerici, bağımsızlıkçı ve yurtsever, halkçı ve kamucu olmak durumundaysa ve bu sınır taşlarının ihlali halinde solculuk falan kalmıyorsa, bu denklemin kökeninde komünist hareketin tarihsel aydın kuşağının harcı vardır.

Rasih ağabeyle son on beş yıl birbirimizi sevdik. Anlaşamadığımız da oldu. Eski MDD’ciliğinden değil; o kendi ifadesiyle MDD safında yer alıp da sosyalist devrimi savunan ilginç biriydi. Aynı Komintern ve Sovyet geleneğine toz kondurmayıp Troçki’yi basbayağı sahiplenmesi gibi. Bizim anlaşmazlıklarımızda benim, bizim haklı olduğum/uz tarafları boşverin; onun haklı olduğu taraf önemli bugün: Daha fazla ilgi bekliyordu, katkı koyabileceği kanalların daha geniş olmasını istiyordu.

Çok mu uzadı bu yazı? Rasih ağabey de uzun konuşurdu. Yazının uzaması buna yorun... Ama o sıkmazdı hiç. Umarım bu yazı da sıkmamıştır sizi…



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 08.12.2014- 11:17


Resim Ekleme



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: denizcan
Cevap Tarihi: 08.12.2014- 16:18


HTKP: Rasih Nuri yoldaş kavgamızın en asil neferlerindendir

Halkın Türkiye Komünist Partisi, Rasih Nuri İleri'nin hayatını kaybetmesinin ardından açıklama yayımladı.

Resim Ekleme

(İleri - Haber Merkezi) Halkın Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi, Rasih Nuri İleri'nin ölümünün ardından bir açıklama yayımladı. 'Rasih Nuri İleri yoldaşın anısı mücadelemizde yaşayacak' başlığını yaşıyan açıklamada "Rasih Nuri yoldaş bir asra yaklaşan hayatını her zaman militan ve özverili bir komünist olarak yaşadı. Sonsuzluğa uğurladığımız yoldaşımızın bizlere mirası, bu komünist bilinç ve kişiliktir” ifadeleri kullanıldı.

Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin yaptığı açıklama şöyle:

“Türkiye komünist hareketinin yaşayan en eski isimlerinden Rasih Nuri İleri yoldaşı kaybettik. 94 yaşında hayata veda eden yoldaşımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
 
Rasih Nuri İleri, ilk gençlik yıllarından bu yana kesintisiz biçimde komünist hareketin etkin militanlarından biri oldu.
 
Yaşamının tümüne yayılan komünist mücadelesinde sayısız zorluğa göğüs geren Rasih Nuri yoldaş, bütün bunlara rağmen komünist hareketin en üretken aydınlarından olmayı da başardı.
 
Şimdiye kadar 20'nin üzerine incelemesi kitap olarak yayınlanan Rasih Nuri İleri, komünist mücadelenin yükünü sırtlanmaktan da hiç geri durmadı.
 
Tüm yaşamı boyunca örgütlü mücadelenin parçası olan Rasih Nuri yoldaş, 1942'de Türkiye Komünist Partisi ile başladığı mücadelesinde, TİP, TBKP, SBP, SİP ve son olarak tekrar TKP saflarında yer aldı.
 
Rasih Nuri İleri, 2002 yılında ise Türkiye Komünist Partisi'nin milletvekili adayı olarak görev üstlendi.
 
Rasih Nuri yoldaş, ömürlük mücadelesi boyunca yazdıkları ve yaptıkları ile komünist hareketin genç kuşaklarına çok şey öğretti. Ancak Rasih Nuri yoldaşın öğrettikleri arasında en değerli olanı, hiçbir zaman komünizm düşüncesinden ve mücadelesinden ödün vermemesi oldu.
 
Rasih Nuri yoldaş bir asra yaklaşan hayatını her zaman militan ve özverili bir komünist olarak yaşadı.
 
Sonsuzluğa uğurladığımız yoldaşımızın bizlere mirası, bu komünist bilinç ve kişiliktir.
 
Rasih Nuri yoldaş kavgamızın en asil neferlerindendir.
 
HTKP olarak Rasih Nuri İleri'yi kaybetmiş olmamızın acısını tüm yoldaşlarımızla paylaşıyor, yarın saat 12:00'de Bebek Camisi'nden kaldırılacak cenaze töreninde görevimizin başında olacağımızı ilan ediyoruz.
 
Rasih Nuri İleri'nin anısı mücadelemizde yaşayacaktır…”



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: denizcan
Cevap Tarihi: 09.12.2014- 11:54


Savaşkan bir sıra neferi...

Türkiye Komünist Partisi ve dünya komünist hareketi; Marksist bir bilim adamı ve siyasi tarihçisini, savaşkan bir sıra neferini kaybetti…

Resim Ekleme
.
Naciye Babalık

Mehmet Rasih Nuri İleri, 28 Mart 1920’de Cenevre’de doğdu. İstanbul Fen Fakültesi Matematik Enstitüsü’nden mezun oldu. 1942 Türkiye Komünist Partisi üyesi, 1946 Adana Sendikalar Birliği kurucusu; 1961-70 Türkiye işçi Partisi Merkez Komitesi üyesi; II. TİP üyesi; Türkiye Birleşik Komünist   Partisi, Kurucu Kontrol Komitesi Başkanı ve Merkez Komite üyesi;Sosyalist Birlik Partisi Genel Yönetim Kurulu üyesi; Birleşik Sosyalist Partisi Genel Yönetim Kurulu üyesi; Sosyalist İktidar Partisi üyesi ve TKP üyesi olarak Marksist-Leninist ilkelerinden ödün vermeden Enternasyonalist bir komünist olarak yaşamını sürdürdü…

Nazım Hikmet’in şiirlerinde bulursunuz O’nu ve O’nun gibileri… Nazım’ın 1931 yılında yazdığı GECE GELEN TELGRAF şiirinin mısralarında var olurlar:

“Gece gelen telgraf,

                  dört heceden ibaret…

Şafak söküyor

Odam

          Geceden ibaret.

…………………………

O mükemmel bir kafa

              Mükemmel bir yürek,

yumruklarıyla erkek

              gözleriyle çocuktu.

Hudutsuz ve Allahsız bir baştı o.

Yoldaştı o."

Ekim Devrimi sonrası, Bolşevik yönetimi ideolojik hedeflerine uygun karar ve politikalar üretmeye başlar. Bu bağlamda, 2 Ocak 1918’de yayınlanan “Müslümanlara yönelik Bolşevik beyannamesi” takdirle karşılanır. Osmanlı kamuoyunda, Bolşevizm’in ne olduğu, ne yapmak istedikleri ile ilgilenilmeye başlanır. Bu süreçte sınıfsal konum, bilgi düzeyi, kişilerin politik ve ideolojik beklentileri, farklı değerlendirmeleri getirir.

Babası Celal Nuri Bey, 15 Ocak 1918 tarihli ATİ gazetesinin başyazısında “...Sosyalizm’e de ehl-i İslam’a da düşman olan” Avrupa emperyalizmi, kolonyalizmi, kapitalizmi   olduğunu; sosyalizmin genel olarak İslam dünyasına, Osmanlı İmparatorluğu’na yardımcı olduğunu, “akıma” uzak kalınmaması, benimsenmesi gerektiğini; ulusların kendi kaderlerini belirleme hakkı görüşünün aynen kabul edilebileceğini   savunmakta ve Marksizm’in anti-militarist, özgürlükçü, eşitlikçi ilkelerini övmektedir. Kişiliği böyle bir aile içinde biçimlenen Rasih Nuri İleri, Komünist Manifesto’da   belirlenen “Şimdiye kadar var olan tüm toplumların yazılı tarihi, sınıf mücadeleleri tarihidir” şiarı doğrultusunda yaşamını sürdürmüştür.

Türkiye Komünist Partisi’nin Sönümlenme sürecinde, TBKP Kongre Tezleri’ne, Parti içinde en ciddi eleştiri Rasih Nuri İleri ve Şahabettin Bakırsan tarafından hazırlanan karşı tezlerle yapılmıştır. 1990 yılının Ocak ayında gerçekleşen TBKP Kongresi Marksizm –Leninizm’in geçersizliği savlarına karşı, Bilen Yoldaş’ın savaş arkadaşı Mehmet Bozışık, Şahabettin Bakırsan ve Rasih Nuri İleri’nin eleştirileri, duruşları, konuşmaları genç komünistler için tarihi bir belge niteliğindedir. İlk önce “Boz yoldaş” konuşmasını yapmış, ardından Enternasyonal marşını gür sesiyle söylemeğe başlayarak kongre üyelerinin katılımını sağlamıştır. Aslında Kongre o saatten sonra başlamıştır. Bu, iki gün önce John Lennon’un “İmagine” şarkısıyla başlatılan açılışa komünistlerin yanıtıdır. Ondan sonra Rasih Nuri İleri, tezlerin ve Kongre raporunun eleştirisine geçer...

30 Aralık 1991 yılında, TBKP Genel Yönetim Kurulu üyesi üç isim, Mehmet Bozışık, Şahabettin Bakırsan, Rasih Nuri İleri basın toplantısı eşliğinde ortak bir deklarasyon yayınlarlar: “Marksizmi hatta sosyalizmi, işçi sınıfı mücadelesini inkar eden Nabi Yağcı yönetimindeki TBKP’nin ismi dışında bir komünist niteliği kalmamıştır, TBKP artık bir komünist parti değildir” diyerek partiden istifa ettiklerini ve Sosyalist Birlik Partisi’nde mücadele etmeye devam edeceklerini açıklarlar.

Rasih Nuri İleri yoldaşı, bir süre sonra İstanbul’da genç komünistlerle Komünist’i satarken görebilirsiniz. Birlikte bu satışları gerçekleştirdiği yoldaşları çocuk sahibi oldular, onları yakından tanıyorum. Ama, o dönemin kurucularına o süreçte ve sonrasında hiç rastlamadım.   Bugün HTKP’si Merkez Komitesi’nde yer alan yoldaşlar bu komünistleri örgütleyen, satışı düzenleyen genç komünistlerdi ve Rasih Nuri Yoldaşın yeni savaş arkadaşları oldular. Benim de, omuz omuza savaşı sürdürdüğüm yoldaşlarım… En önemlisi, Türkiye Komünist Partisi’nin Sönümlenmesine karşı çıktılar. Şimdi Gezi sonrası mücadeleyi örgütleme görev ve sorumluluğu içinde Türkiye Komünist Hareketini ileri boyutlara taşıma savaşını sürdürüyorlar. Savaşkan sıra neferi olmak sırası onlarda…

Nazım’la başladık, Nazımla bitirelim ve Nazım Yoldaş’ın 1930 yılında yazdığı SIRADAKİ şiiri:

“Başladı işte

Bitirdi işi…



Başlarken avaz avaz bağırmadı.

Bitirdi ve:

        -Gelin seyredin, diye

                    Dört yanı çağırmadı…



O milyonların milyonda biridir.

O bir sıra neferidir.

Damarlarındaki bilmem hangi suyun kanı değil…

O bir yarış hayvanı değil.

Yüzü herkesin yüzüne benzer.

Su içer ağzıyla

    Ayaklarıyla gezer…



Onun için; başlıyan, biten, başlıyan iş var,

                  Sorgu soruş yok…

                  Gidiş var.

                    Duruş yok…



O milyonların milyonda biridir.

              O bir sıra neferidir…"



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 09.12.2014- 19:15


Rasih Nuri İleri alkışlarla uğurlandı

Haftasonu hayata veda eden TKP çınarı Rasih Nuri İleri bugün uğurlandı.

Resim Ekleme

GÜNCELLEME 14:13
Rasih Nuri İleri, ailesinin ve Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Aydemir Güler'in konuşmalarının ardından toprağa verildi.

Güncelleme 13:28
Rasih Nuri İleri defnediliyor.

Resim Ekleme

Resim Ekleme

Resim Ekleme

94 yaşında hayata veda eden Türkiye Komünist Partisi üyesi Rasih Nuri İleri, Bebek Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'na götürülüyor.

İleri'nin cenazesi, cenaze arabasıyla değil, omuzlarda mezarlığa taşınıyor. İleri, alkışlarla uğurlanıyor.

Resim Ekleme

Resim Ekleme

Resim Ekleme




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: denizcan
Cevap Tarihi: 12.12.2014- 15:26


Rasih Nuri İleri’nin bendeki görüntüsü-Ali Mert  

“Bendeki görüntüler”in Kemal Özer’den gelen mirasını ve kapsamını daha önce yazmaya çalışmıştım. (*) Tekrara kaçmadan hemen ilk görüntüye geçiyorum o yüzden.

Beşiktaş’taki bir mitingden bu. Çok kalabalık değil. Belki de o yüzden “nitelikli ve coşkulu” tabir ettiğimiz türden! Pek de miting alanı olarak kullanılmayan bir yerde, Barbaros İskelesi’nin önünde, Rasih Nuri İleri var kürsüde. 90’lı yılların ikinci yarısı, kadro hareketlerinin hafiften toplumsallaşmaya başladığı bir kesit herhalde. Pek de alışık olmadığımız bir şekilde hitap ediyor bize Rasih Abi, “Yurttaşlar” diye. Bir yaşımıza daha giriyoruz böylece. “Dostlar”, “arkadaşlar”, “kardeşler” vb. diye seslenilmesine alışmışız, yurttaş mıyız biz yahu? Ama miting bu ve olması gereken de bu. Eskilerden, Fransız Devrimi’nden, Bolşevik gelenekten, kitlesel mitinglerden, 60’lardan, 70’lerden gelen bir hitap biçimi. Öğrenmemiz lazım deneyimli ağabeylerimizden. Kitle ne kadar “kadrolar”dan oluşursa oluşsun, bir mitingde değil miyiz? En azından vapurdan inerken, vapura binerken neler oluyor orada diye bakınan “yurttaşlar” var civarda. Solun “yurttaşlar”a da seslenmesi, kürsünün “yurttaşlar” diye seslenmesi gerektiği geçiyor aklımızdan böylelikle.

Kolektif belleği ve geçmişimizi temsil eden, yarına dair uyarıcı ve öğretici olmaya gayret eden, berrak ve açık bir aklın görüntüsü bu.  

Bazı sunuşlar, söyleşiler, konferanslar var daha sonraki görüntülerde. Aramızdan erken ayrılan oğlu, şair Suphi İleri’yle ahbaplık var. Bu ahbaplıktan da yararlanarak davet ettiğimiz etkinlikler var.

Bu etkinliklerde sol tarihten, “Ben ondan 6 ay daha yaşlıyım” dediği TKP’den, TİP’ten, 40’lardan, 60’lar ve 70’lerden, Nazım Hikmet’ten, Sabahattin Ali’den, Rıfat Ilgaz’dan, Behice Boran’dan, Mihri Belli’den ve birçok başka isimden söz ediyor Rasih Nuri İleri. Uzun uzun, ince ince, kibarca, anekdotlarla ve ayrıntılarla dolu, belgelerle, yeni bilgilerle anlatıyor.

Belli bir “başlık” altında çağrılmış olsa da, konudan konuya geçiyor. Ana başlığın çevresinde dolanıyor, farklı yerlere uzanıyor. Ama dağılmıyor dinleyenler. “Biz anons edilen başlık için gelmiştik, bu böyle olmaz” diye toplantıyı terk eden yok. Zihinsel olarak da dağılmıyorlar. Anlattıklarıyla merak ve heyecanı ayakta tutmayı biliyor Rasih Nuri İleri.

Bu yaşta bu denli berrak bir akıl olağanüstü diye düşünüyor insan. Aldığı eğitimi sonradan öğreniyorum, aynı zamanda bir matematikçi zekası bu. Ve anlattıkları arasından bir sürü şey geçiyor kayıtlara: 1946 yılında iki parti kurulduğunda, Esat Adil’e, Şefik Hüsnü’nün “parti kur” mesajını ileten kendisi ve Rıfat Ilgaz’mış mesela. “TİP, 1961’de kurulurken ilk teşkilatlarını açtığı 12 il, Şefik Hüsnü’nün partisinin teşkilatlandığı 12 ildir” diyerek, damarlara, ilişkilere ve sürekliliğe dikkat çekiyor ya da. O anlattıkça, başkalarının görüntüleri de girmeye başlıyor kendi görüntüsüyle birlikte araya. Örneğin, parmak kelepçeleriyle birbirlerine bağlanıp içeriye götürülürken Abidin Dino ve Mehmet Bozışık ile birlikte, söz veriyorlar birbirlerine; kim önce ölürse, diğerleri onun cenazesinde enternasyonal marşını söyleyecek diye. Sonra Dino’nun cenazesinde bu söze istinaden enternasyonel okumaya başladıklarında, protesto edip cenazeyi terk ediyor iki kişi: Yaşar Kemal ve Zülfi Livaneli.

Bilgileri paylaşırken, neşesini de paylaşmayı ihmal etmiyor. 1944 yargılanmasında hakim TKP üyesi, bu sayede sanıklar hakkında “… her şeyi söylemiştir, dolayısıyla komünist değildir ve dolayısıyla beraatine…” diye kararlar alabiliyor ve salonda kahkaha. Başka bir neşeli anı; “Adana’da mali sekreter Galip, yılın 10 ayında parti için çalışarak para topluyor, 2 ayında ise biçerdöver makinisti olarak çalışıyor. Söz konusu 10 ay boyunca herkesin maaşının ne zaman yatırıldığını hesap ederek, her ay tam zamanında gelirlerinin yüzde 10’unu aidat olarak topluyor. Çocuk hastaydı, kira arttıydı falan filan kimsenin gözünün yaşına bakmayan bir ceberrut! Sıra onun çalıştığı 2 aya geldiğinde ve maaşını aldığı dönemde kendisinden gelirinin yüzde 10’u kadar aidat istendiğinde yanıtı ise hazır: Cemiyetler Kanunu’na göre aidatlar yüzde 1’den fazla kesilemez... İllegal partinin nasıl olup da birdenbire Cemiyetler Kanunu’na tabi olduğunu da kimse sormaya cesaret edemez.” Gülünç anıları naklederken kendisiyle de dalga geçiyor bazen. Kulağının kimi sesleri seçmesi, kimilerini reddetmesi ya da dilediği başka seslere benzetmesiyle eğleniyor sık sık. Ne olursa olsun insanın neşesini kaybetmemesinin ve kendisiyle dalga da geçebilmesinin bir erdem olduğunu hatırlatıyor.

Bazı ev ziyaretleri var sonraki görüntülerde. Birileri belli konularda danışmaya gidecek, örneğin Tuncer Cücenoğlu, Sabahattin Ali’yle ilgili yazacağı bir oyun için sorular yöneltecek, refakatçi olarak takılıyoruz peşlerine.

Yaşını ve sağlık durumunu düşünüp, kibarca “Sizi çok konuşturup yormayalım hocam” diye başlıyor bir taraf söze.

“Yok, ben susunca yoruluyorum asıl” diye başlıyor diğer taraf konuşmaya. Ve ince ince ve saatlerce konuşuyor da konuşuyor Rasih Abi. Konu Sabahattin Ali ama Galatasaray Lisesi’ndeki lakap geleneğinden başlanıyor önce. İlk kayıt olduğu günlerde biraz kilolu olduğu için “patates” lakabını almış Nâzım Hikmet mesela. Aynı dertten muzdarip Mehmet Ali Aybar “teyze” lakabını alınca, kilolarından ve lakabından kurtulmak için başlamış atletizme. Milli atlet oluyor sonunda ve “tazı” yeni lakabı da. Ve kendisine dair içinden övünme de geçen bir hatırlatma: “Bir tek bana takamadılar bir ad galiba.”

Konu Sabahattin Ali olacak ama arada Necip Fazıl ve Ferdi Tayfur çevresi var daha, bazı “sakıncalı maddeler”i kullandıkları için gördükleri halüsinasyonlar, Ferdi Tayfur’un Tünel’den Dolmabahçe’ye aslanlar kovalıyor beni diye bir koşu tutturması ve benzerleri. Nihayet konuya giriş: Sabahattin Ali de bu çevreden biraz etkilenmişti... Sonra başka ayrıntılar, insanın kendisine ve zekasına aşırı güvenmesinin sakıncalarına dair hatırlatmalar.

Sadece anılarını nakletmekle, geçmişten bilgi ve belgeler paylaşmakla kalmıyor Rasih Abi, “Ne kadar zeki olursan ol, örgütlü bir güç kadar olamazsın. Partiye girmemesi en büyük hatasıydı Sabahattin Ali’nin” gibi ders niteliğindeki düşüncelerini de paylaşıyor.

Refakatler dışında başka ve biraz daha samimi ev ziyaretleri ve görüntüler de var arada. Bir sergi için resim istenecek mesela. Arşivciliği ve evinin arşiv niteliği zaten tartışmasız bir olay. Evin salonunda görünür olan kitap, belge ve resimlerin yanında, dehlizlerinde gizlice ulaşılanlar var bir de. Şansımız yaver gidiyor, gizli arşivin girişine götürüyor, Mihri Belli’nin mapusanede çizdiği Şefik Hüsnü ve Şoför İdris portrelerini gösteriyor bir keresinde. “Daha neler neler var kim bilir” düşüncesiyle birlikte. TÜSTAV var tabii, elindeki önemli belgeleri Vakıf’la paylaşıyor, oradan tarihe ışık tutan kitaplar çıkarıyor Rasih Abi.

Sonra bir ara görüntü var, 51 yaşında erkenden aramızdan ayrılan oğlu, arkadaşımız Suphi’nin cenazesindeki üzgün ama ağırbaşlı duruşu, metaneti...

Ardından birlikte gerçekleştirdiğimiz bir sergi ziyareti var. Galata’dan evden alıyorum, Kadıköy’e serginin açılışına gidip döneceğiz. Yol boyu anlatıyor tabii. Ama anlattıklarına geçmeden önce, vapura yetişme telaşıyla koşturmaya başlamamız, son metrelerde de ciddi ciddi ve epey hızlı koşmamız geliyor aklıma. O an’ın fotoğrafı yerleşti hafızama bir şekilde. İsterseniz çok zorlamayalım, sağlığınıza ters bir şey olmasın gibilerinden bir uyarıda bulunmaya çalışsam da, saçmalama der gibi bakıp hızla koşuyor Rasih Abi. Zihninin berraklığı, ruhen dinçliği, zindeliği bir kenara, her durumda, bedenen de benden daha genç galiba!

Yol boyunca Boz Mehmet’le, Mehmet Ali Aybar’la ilgili bazı anılarla birlikte, 1990 senesinde TKP’nin 70. yılı nedeniyle Sovyetler Birliği’ne yaptığı bir ziyareti anlatmaya koyuluyor. Moskova’daki MK Oteli’nde konaklarken Fransızcası sayesinde Fransa ve Belçika Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı bir görüşme de var orada. Bakanlar, “Neden buradasınız” sorusuna, “İkinci Dünya Savaşı’nı bitirmek için” yanıtını veriyorlar galiba. Vapurun rotası gereği Selimiye Kışlası’nın önünden geçerken, mapusluk anıları, Sarp Kuray’la Doğan Avcıoğlu’nun atışmaları (biz iktidarı alsak sizi içeri atardık diyor ikisi de, şimdi ikisi birden içeride!) vb. de karışıyor araya. Karışmayan şey yok ki; “deveye hendek atlatmak” sözünün bir çeviri hatası olarak Türkçe’ye nasıl geçtiği de var, deniz komandolarının suyun ortasında kaldıklarında günde sadece iki damla deniz suyu içerek (fazlası insanın içini kavururmuş) hayatta kalmayı nasıl başardıkları da.

Yakalamışken, gençlere mümkün olduğunca çok şey öğretmek gerekli. Ve tabii sergiyi de ihmal etmemeli: Kadıköy’de, Belediye’nin sergi salonunda her şeyi toplamaya başlıyor Rasih Abi. Evet, katıldığı resim sergilerinde, sadece broşür, davetiye vb. değil, fiyat kataloglarını, mühürleri vb. de alıp arşivleyecek denli belgeci biri kendileri. Dönüşte mutlu ve muzip gülümsüyor şimdi; arşiv için toplanan bir sürü şey, mühür, rozet, kağıt vb. kısa günün kârı gibi…

Arşivcilik/belgecilik demişken Cemal Süreya’nın “99 Yüz” adlı portre kitabındaki Rasih Nuri İleri tasviri de gelsin şimdi: “Bir devrim bildirisi yayınlansa, Rasih Nuri için devrim değil, o bildirinin bir an önce arşive kaldırılıp saklanması önemlidir.” Öyle değil mi?

“Bendeki görüntüsü” diyorum ama başkalarının biriktirdiği görüntüler de girebiliyor araya böyle. Fark etmeden ona karşı büyük bir ayıp yaptığımı öğrenmiştim geçenlerde mesela. Bir parti toplantısında kürsüden “demokratik merkeziyetçilik” tartışması açtığında, onun ardından kürsüye çıkıp, Metin Çulhaoğlu’na referans vererek “su aygırı” anlatılırken nasıl su ve aygır ayrı ayrı tanımlanıp anlatılmazsa, “demokratik merkeziyetçilik” için de benzer bir durumun söz konusu olduğunu hatırlatmışım! Bunları söylediğimi hatırlar gibiyim de, Rasih Abi’ye karşı söylediğimi unutmuşum. Hafızanın seçiciliği işte!

Bendeki son görüntü, yine bir ev ziyareti.

Bir öneri var bu defa cebimde. İki kişinin biyografisini yazmak için girişimde bulundum bugüne dek. Biri, Rasih Nuri İleri’ydi. Özellikle iyi bir biyografi kitabı, Zweig falan okuduktan sonra depreşiyor bu istek galiba. Tabii işin araştırma kısmı, gözünde büyüyebilir insanın daha sonra. O yüzden “nehir söyleşi” belki daha kestirme bir yöntem olabilir diye düşünüyor. Her ne şekilde olursa olsun, bir öneri götürmüştüm, araya İrfan Ertel, Zeynep Güler gibi daha yakından tanıdığı, daha samimi olduğu arkadaşlarımızı da sokup.

Olası bir kitabın üç, dört sayfalık taslağını, kabataslak bir planı çıkarıp paylaşmaya çalıştığımı hatırlıyorum bu ziyarette. Bir kadeh rakı ve tatlı bir gülümseyiş kalmış son görüntü olarak aklımda. Ve kestirme bir yanıt: “Daha çok erken kuzum...”

Halbuki sol tarihimiz açısından da bazı sırlar açığa çıkar diye ümit etmiştim. TKP’nin SBKP’nin bir seksiyonu olması meselesindeki bilgileri, TİP-TKP ilişkilerinin bilinmeyenlerini, Duisburg’daki matbaanın kaderini, Tünel olayını, Nâzım’ın pelür kağıttaki şiirlerini, Bedri Rahmi’nin mektuplarını, kendine sakladığı kimi portreleri, Halikarnas Balıkçısı’ndan Rauf Denktaş’a bazı yakınlıkları vb. soracak, yanıtlarla ilerleyecektim.

Saflık işte. Ser verip sır vermeme geleneği, bazı sırların deşifre edileceği bir biyografiye nasıl izin verecekti ki?

Bendeki son görüntü bu: Bilgilerini, belgelerini, düşüncelerini, neşesini paylaşsa da, sırlarını korumayı bilen bir sıra neferi...

--------------------------------------------------------------------------------

(*) http://haber.sol.org.tr/yazarlar/ali-mert/vedat-turkalinin-bendeki-goruntusu-69426



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 13.12.2014- 19:27


Rasih Ağabey
Serpil Güvenç


Bu yıl sonbahar çok erken başladı… Yaprak yaprak döküldü dostlar…

Geçen hafta da Rasih ağabey’i uğurladık.

Her gidenle olduğu gibi, bir şeyler kırıldı, kayboldu içimde…

İlk kez Ankara’da TİP ‘e maddi destek sağlamak üzere sanatçıların açtığı bir resim sergisinde tanışmıştık. İnsana huzur veren sakin yüzü, yumuşak sesiyle önce Rasih amcam ve sonra Rasih ağabeyim oldu. Daha sonraki yıllarda TİP’in kuruluş mücadelesiyle süren yakınlık, annem, babam ve Rasih ağabeyin de dahil oldukları 1967 ihraçları ve siyasi davalar… Bu süreçlerin hepsinde annem ve babam için bir dava arkadaşı, bir yoldaş olmanın ötesinde ailemizin bir parçası idi Rasih ağabey.

Suyun “öbür” tarafından olmanın da etkisi olsa gerek, annemle çok yakın dosttular ve çok iyi anlaşırlardı. O, mutfaktaki mavi masada oturur, anlatır, annem ise hem dinler hem de yemekle uğraşır ve yanıtlardı Rasih ağabeyi. Siyasi “dedikodu” yapar dururlardı… Sanıyorum 70’li yıllardı. Rasih ağabey yargılandığı bir davadan tahliye olmuş ve babamla birlikte eve gelmişlerdi. Eşyalar, çamaşırlar, döşek yığılmıştı kapıya… Babamın “Rasih, istersen Bedia hanıma haber verelim.” dediğini, Rasih ağabeyin ise bu öneriyi “Kuzum Halit, ne gerek var. Şekibeciğim burada, birlikte hallederiz” diye yanıtladığını anımsıyorum. Birkaç gün bizde kaldı, dinlendi ve gitti İstanbul’a. İstanbul’daki evlerinde bizi birkaç kez ağırladılar Bedia abla ile. Ve o günlerden birinde gezdim o olağanüstü arşivini. Ev, Rasih ağabeyin yıllar boyu, bıkmadan, usanmadan, yüksünmeden biriktirerek oluşturduğu, Türkiye sol, sosyalist, komünist tarihinin belgelerinden oluşan bir müzeydi.

Rasih ağabey o müzeyi kendisi için saklamadı. İçindeki değerleri metalaştırmadı da. O müze mücadeleye duyulan saygının ifadesiydi.

Yazdığı her kitabında, her önsözde, her belgeselde o tarihin, o birikimin bir bölümünü bulmak mümkündür. TÜSTAV’dan çıkan TKP tarihine ilişkin kitap ve derlemelerinin içerikleri onun açıklamaları okunmadan anlaşılamaz. Üç ciltlik   ”Mihri Belli olayı” başlıklı kitabı,   1960’lar Türkiye’sinin çok önemli bir kavşağında kurulan sosyalist bir siyasi parti ve yöneticilerinin bilinmeyen yönlerini ve bunun yanı sıra YÖN ve MDD grubunun ilişkilerini belgeleriyle ortaya koyar. “Türkiye İşçi Partisi’nde Oportünist Merkeziyetçilik (1966-1968)” isimli eseri ise TİP’i zayıflatan ve 1968 gençliğini parti dışı bırakan sürece ilişkin çok değerli veriler içerir. Sadece belgelerle konuşmaz Rasih ağabey. TKP’nin içinden gelen birisidir, donanımlı bir komünisttir olayları anlatan ve değerlendiren. Her zaman rastlanmayan bir açıklık ve “sosyalist medeni cesaret” gösterisidir her yaklaşımı. O yumuşak duruşun ardında komünizm anlayışından ve düşüncesinden ödün vermeyen, dimdik ve kararlı bir insanın yansımasını görürsünüz her yorumda. Büyük saygı duyduğum, kimseye şirin görünmek derdinde olmayan, en yakınlarını bile eleştirmekten geri durmayan bir kararlılığı taşır kişiliğinde.

Bir başka önemli özelliği, örgüte ve örgütlenmeye olan sonsuz inancıdır. Örgütlere getirdiği eleştiriler, çoğu kişinin yaptığı gibi, yalnızca laf kalabalığından ibaret değildir; o bağlamda, yanlışların nasıl düzeltileceğini, nasıl çalışılması, neyin yapılması gerektiğini de anlatır.

Rasih ağabey bizi son kez 2008’lerde ziyaret etti. Yemek yedik, eskilerden ve yenilerden konuştuk. Evdeki genç bir arkadaşla   konuşurken göreli de olsa demokratik ortamlarda demokratik merkeziyetçiliğin önemi konusundaki görüşlerini paylaştı. Onu dinlerken, ben de “TİP’te Oportünist Merkeziyetçilik (1966-68)” başlıklı kitabının sonundaki irdelemesini anımsadım. Orada, Türkiye gibi geri kalmış toplumlarda verilen demokrasi ve sosyalizm savaşının karşısına dikilen, çözümü son derece karmaşık ve mutlaka tanımlanması gereken bir engelden söz eder Rasih ağabey. Bu da, demokratik merkeziyetçilik ilkesinin demokratiklik ögesidir. Aslında konu evrensel planda teorik bir sorundur ve bunun yanı sıra çok zor uygulanabilir bir ilkedir. Ve TİP’te yaşananlar ise sorunun sadece özel bir uygulamasıdır ona göre. Çözüm, işçi sınıfının teorik ve eylem planında bilinçlendirilmesinden geçmektedir. Başarı, mücadele içinde, sıkı bir disiplin ve eğitimden geçmiş taban kadrolarının yetiştirilmesinde ve güçlü ve demokratik bir genel merkezin bu süreç içinde oluşturulmasında yatmaktadır. Merkez ve taban arasında iki yönlü bir iletişim şarttır. Bir sosyalist/komünist parti için bu işleyişin önemini vurgular Rasih ağabey söz konusu kitapta.

Kendisinden öğreneceğimiz daha onca şey varken bırakıp gitti bizi…

Yaşamı, yapıtları özellikle genç kuşaklara ışık tutsun, önder olsun.



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Teslim Töre hayatını kaybetti... melnur 3 2671 29.11.2019- 05:52
Konu Klasör ABD İran'ı Irak'ta vurdu: Kasım Süleymani hayatını kaybetti... melnur 5 1810 04.01.2020- 16:52
Konu Klasör Altın Palmiye, Nuri Bilge Ceylan'ın... umut 2 3991 30.05.2014- 07:11
Konu Klasör Erdoğan'dan Yaşar Nuri Öztürk müdahalesi! Lora 1 4744 23.02.2014- 13:21
Konu Klasör 15'leri unutmadık, unutmayacağız! denizcan 2 3098 28.01.2015- 23:20
Etiketler   Rasih,   Nuri,   İleri,   hayatını,   kaybetti
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS