SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 6 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   1   2   [3]   4   5   6   >   son» 
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
proletersosyalist
[ Bekir Sami ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 15.09.2014
İleti Sayısı: 709
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: proletersosyalist
Cevap Tarihi: 17.01.2016- 04:30


Açıkçası güçlü bir toplumsal tabana dayanmadan yönetimi ele geçirmek veya geçirilse bile tutmak bana da pek mümkün gelmiyor. Birde bunun şartları da bugün pek yok. Mesela Bedrettin arkadaşın dediği 9 Martta yaşanabilirdi. Yön-Devrim hareketi askere dayanarak iktidara el koyacak bu asker-sivil ilerici aydınları da öğrenciler, işçi kesiminin örgütlü olunan bölümü destekleyecekti. Ki bana göre bu zaten bu noktasıyla darbe değil devrim olurdu. Ama 9 Martçılar başarısız oldu. Daha sonra 12 Mart ve 12 Eylül süreçlerinde askerin içinde gerekli tasfiyeleri yaptı egemenler ve eğitim programlarını da değiştirdiler. Askerin devrimci dinamiği bu süreçlerden sonra pek kalmadı. Kalsaydı Gezi sürecinde görürdük. Gezi sürecinde asker de devreye girse AKP devrilirdi. 27 Mayısın benzeri gibi olurdu. Yine de ileriki süreçte Türkiye de güçlü bir devrimci hareket gelişirse asker de mutlaka etkilenecektir bundan. Ama bu ortam olmadan askerden pek beklentiye katılmamak gerek.

Bana göre bugün devrim yapmak için yukarıda dediğim gibi güçlü bir toplumsal tabanın olması gerek ama öyle illa toplumun çoğunluğunu ele geçirmeye de gerek yok. Yani yüzde altmışını yetmişini etkilemeye gerek yok. Bugün Türkiye'de yüzde otuz kırklık sol potansiyelin önemli bir bölümü radikalleştirilip gerekli askeri örgütlenme inşa edilse devrim yapılır. Bu yeterli ve güçlü bir toplumsal tabandır. İsteyen 'e geri kalan noldu, darbe yapıyorsun' diyebilir ama bana göre her devrim de biraz darbedir. Bugünkü mesele bu kitleler nasıl radikalleşecek? Ben bunun yereller, mahalleler üzerinden geliştirilecek çok yönlü bir örgütlenme modeli üzerinden işletilebileceğini düşünüyorum. Yani Gezi gibi bir ayaklanma olsun biz buna öncülük edelim diye beklemekten ziyade bizim buralarda bir şeyler inşa edip kendimizin ayaklanmayı sağlayacak dinamizmi oluşturması gerek. Özellikle yoksul mahalleler üzerinden bu dinamizm oluşturulduğu takdirde buna daha orta sınıf sayılacak mahallelerin de katılabileceğini düşünüyorum. Ancak temel nokta yoksul mahaleler olmalı. Bu noktada durum öyle aşırı kötü de sayılmaz. İstanbul'da ve Ankara'da devrimci hareketin hegemonik konumda olduğu onlarca yoksul mahalle var. Tabi ki bu yeterli değil. Ama buradalarda etkin olurken nasıl olunuyor ona bakmak lazım. Alevilik, Kürtlük de bir tarafı ama bu bakış biraz dar. Buralarda çok yönlü bir örgütlenme inşa ediliyor. Bundan kastım halkın hayatının her noktasına değinilip sorunlar bugünden çözülmeye çalışılıyor tabi ki devrim perspektifi de unutulmadan. Mesela neler yapılıyor? Organik bahçeler kuruluyor, rüzgar türbinleri kurulup kendi elektrik üretiminin yapılması sağlanıyor, Halk fırın, halk marketler kuruluyor, uyuşturucu ile devrimciler mücadele ediyor, halk meclisleri üzerinden halkın istekleri doğrudan öğrenilip ve hemen halkla birlikte çözüm başlatılıyor, mahalle halkına ücretsiz sağlık hizmeti sunuluyor ve işin kültürel yanınında içinde olduğu bir çok şey... Bunlar kapitalist sistemin halklara yaşattığı yoksulluğa, çaresizliğe karşı çok önemli alternatifler. İşte bunun yapıldığı mahallelerdeki başarı ortada. Ben bu irade ve mücade yayıldıkça başarının da geleceğini düşünüyorum. Yani devrimcilerin ısrarla ve sabırla yılmadan halka gitmesi, halka sevgi göstermesi ve basit sorunlarına bile duyarlılık gösterip bunlara çözüm üreterek ilerlemesi, hayatlarının bugününe dokunması gerek. Sonuçta sömürülen, yoksul bir halk var. Adaletsizliğe mahkum edilmiş bir halk. Buna karşı biz alternatif ürettikçe neden güvenip arkamızda durulmasın? Bundan uzun, uğraştırıcı vesaire diye de vazgeçmemek gerek. Zaten ne kaybedeceğiz ki? Oturup beklemektense gidelim halka. Bu belli ölçülerde başarıldığı takdirde olası bir sistem krizi durumunda sen sağlam bir taban ve örgütlenmeye sahip olacağın için örgütsüz olan kitleyi de arkana katıp devrim yapabilirsin. Önemli olan sağlam bir tabanı inşa etmek. Bu olmadan bir kriz de fırsata çevrilemez.




Bu ileti en son proletersosyalist tarafından 17.01.2016- 04:35 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.006
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 17.01.2016- 16:15


Paris komünü, Rus devrimi, Küba devrimi, Çin devrimi. Hemen hemen hepsinde iktidarın ele geçirilmesi farklı yöntemlerle gerçekleşti. Paris komünündeki mücadele barikatlar üzerinden ve göğüs gögüse çarpışmalarla gerçekleşiyordu. Rusya'da iktidar genel anlamıyla öncü partinin kendini geniş kitlelerin öncüsü olarak kabul ettirebildiği koşullarda ayaklanmalarla oldu. Küba'da ''dar örgütçü bir anlayışın'' eseriydi devrim. Çin için anti-emperyalist bir köylü devrimi denilebilir. İlginç durum, Paris komünü sonrasında Engels'in sonraki devrimlerin barikat yoldaşlığı çerçevesinde olmayabileceği saptamasını yapmasıydı. Lenin de benzer şekilde, Rusya'da devrimi getiren yöntemin başka ülkelerde de ayne olmayabileceği uyarısını yapıyordu. Fidel de devrimden sonra İngiltere'de bir radyo konuşmasında devrimlerin her ülkeye özgü bir yöntemle gerçekleştirileceğine göndermelerde bulunmuştu. Çin devriminin   gerçekleşme koşulunun bugün dünyada ne kadar olduğu konusu ise tartışmalı.

Ama şu var; bütün bu devrimlerin gerçekleşebilmesinin altında yatan temel benzerlik hepsinin de sonuçta bir ''kitle kalkışması'' olması veya kitle kalkışmasına dönüştürülmesidir. Buradan çıkarmamız gereken sonuç da özellikle sosyalist devrimlerin Lenin'in de altını çizdiği ölçüde geniş yığınların memnuniyetsizliğinin somut bir şekilde ortaya çıkması, bu memnuniyetsizliğin iradi bir eylemsellik alanına yansıması ve öncü partinin bu kitlesel eylemselliğe kendini öncü olarak kabul ettirerek kitleyi mobilize edebilecek bir toplumsal güce ulaşması...Kapitalizmin yol aldığı ve temel sınıfların ortaya çıktığı bir ülkede bana göre devrimin ''reçetesi'' budur. ( Devrim koşullarını burjuvaziye özgü nedenleri de var, o ayrı bir konu.)

Sınıf mücadelesinin temel sınıflar arasındaki mücadelesinin son kapışması ulusal ölçekte ve böyle bir zeminde gerçekleşecektir diye düşünüyorum. Burada problem burjuvazinin ideolojik ve siyasal basıncı altında kendi sınıfsal çıkarlarının farkına varamayan ve düzenle bağını koruyabilen kitlelerin memnuniyetsizliğinin nasıl ortaya çıkartılabileceği ve siyasi alana nasıl taşınabileceği, öncü partinin bu kitleyle nasıl bir birliktelik kurabileceğidir. Bunun da reçetesi bulunmamaktadır.

Yararlı bir tartışmadır bu konu. Özellikle Sn.bedrettin'in dile getirdiği konunun üzerinde durmak gerekiyor. Sınıf mücadelesinde amaç iktidarın alınması ise, kitlenin destekleyip desteklemeyeceğinin belli olmadığı koşullarda dar örgütçü anlayışlarla veya ''cuntasal'' hareketlerle iktidarın alınma mücadelesinde varsa artı ve eksilerin neler olacağı konusu gerçekten tartışılmaya değer bir konu.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 17.01.2016- 17:36


Sosyalizm teorik olarak ütopiktir. Çünkü gelecek her zaman ütopyadır.
Bilimsel olması tarihle bağlarıdır. Tarih özel mülkiyetin çıkışı ile sınıfların ortaya çıkışı aynı anda olduğunu söyler .Tarihi geriye doğru işlettiğimizde özel mülkiyetin kaldırılışı mülkiyetin toplumsal oluşu ile sınıfların kaldırışı aynı anda olacağı hayallerini kurdurur.
Çünkü tarih yaşanmıştır gelecek yaşanma ihtimali olandır.

Sosyalizm hayali ne bilimselik koymak yaşanmış tarihin geriye doğru işleyeceğini umut etmekle olur içine bir sürü matematiksel programlar koyarak.. Bunun için gerekçeler yaratmaktır.

İşçi iktidarı yani mülksüzlerin iktidarı mülkiyetin bütün toplumun olması ilkel komünizmde mülkler herkesin olmasıdır. Gelişmiş komünizm mülkler herkesin ama bir farkla bir sürü sınıflı toplumdan sonraki bir çok aşamalar dan sonraki gelişme sonucudur.
İlkel komünizm yiyecek ihtiyacı ve onu bulmak kollektif çalışma ile olacak günde en az 20 km yol kat etmek bazen boş dönmek.
Gelişmiş komünizm ihtiyaç için başka enerji kaynaklarını kullanma çalışmayı zorunlu olmaktan çıkarma.
Bunun için bir sürü gelişme buluş ve zaman gereklidir.

Bilimsel bir sosyalizm ancak bütün mülklerin en az ellerde toplandığını görmek çalışarak birikim sağlanmadığını anlamak birikimin sömürü ve hırsızlıkla olduğunu hesaplamak la meydana çıkabilecek düşüncenin üretimidir.
Sınıflı toplumun en son aşaması ücretli kölelik mülkiyetlerin az kişilerin elinde toplanması.
Yani kapitalizmi görmeden onu böbreklerine kadar yaşamadan iddiada bulunmak mümkün olmuyor.Yoksa tarihin çeşitli dönemlerinde bir çok filozof komüncilik ortaklık sosyal eşitlik   ütopyalar kurmuştur.

Bilimsel sosyalizm MARX ın kapitalizmin eleştirisinde bulunuyor. Eğer kapitalizmi iyi şekilde eleştirdiğinde sermaye birikiminin nasıl sağlandığını anladığında ve bu ayrıntıları hesapladığında bilimsel sosyalizm i anlamak için Marxist olma zorunluluğun yoktur. Rakip olmanında gereği yoktur.
İktidar farklı şekilde alınabilir sosyalizm kolay kurulmaz o şartları hazırlayacak sosyal aktiflik ve üretici güçlerin yeterli gelişmesi gerekir.
Gelişmemiş ülkelerde iktidara gelmek kolay sosyalizm kurmak zordur Gelişmiş ülkelerde soyalizm kurmak kolay iktidar almak zordur.Lenin.
Bu cümle herşeyi özetliyor.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
bedrettin
[ ..... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 30.08.2013
İleti Sayısı: 907
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: bedrettin
Cevap Tarihi: 17.01.2016- 18:22


Alıntı Çizelgesi: proletersosyalist yazmış

Açıkçası güçlü bir toplumsal tabana dayanmadan yönetimi ele geçirmek veya geçirilse bile tutmak bana da pek mümkün gelmiyor. Birde bunun şartları da bugün pek yok. Mesela Bedrettin arkadaşın dediği 9 Martta yaşanabilirdi. Yön-Devrim hareketi askere dayanarak iktidara el koyacak bu asker-sivil ilerici aydınları da öğrenciler, işçi kesiminin örgütlü olunan bölümü destekleyecekti. Ki bana göre bu zaten bu noktasıyla darbe değil devrim olurdu. Ama 9 Martçılar başarısız oldu. Daha sonra 12 Mart ve 12 Eylül süreçlerinde askerin içinde gerekli tasfiyeleri yaptı egemenler ve eğitim programlarını da değiştirdiler. Askerin devrimci dinamiği bu süreçlerden sonra pek kalmadı. Kalsaydı Gezi sürecinde görürdük. Gezi sürecinde asker de devreye girse AKP devrilirdi. 27 Mayısın benzeri gibi olurdu. Yine de ileriki süreçte Türkiye de güçlü bir devrimci hareket gelişirse asker de mutlaka etkilenecektir bundan. Ama bu ortam olmadan askerden pek beklentiye katılmamak gerek.





Şeytanın avukatlığına devam edeceğim. Türkiye birkaç yıl önce dünyada görülmemiş bir ayaklanmaya şahit oldu. Bir ay kesintisiz süren bir halk ayaklanmasıydı ve hiçbir örgüt ve partiye dayanmıyordu. BU ayaklanmanın olduğu dönemde Türkiye'deki hiçbir örgüt veya parti de bu milyonlarca insana önderlik yapabilecek durumda değildi. Örnek olarak söylüyorum, o dönemde askerin içinde sosyalist bir grup TSK'nın hiyerarşisini de alt üst ederek tankıyla topuyla parlamentoya dayansa ve iktidarı devirse, tıpkı daha önce olduğu gibi iktidara el koysa bu iktidara el koyma dönemi Türkiye'de sosyalist devrimi gerçekleştirebilir mi, kalıcı hale getirebilir mi?

Böyle bir olasılığın mutlaka ''darbedir'', ''karşıyım'', ''sosyalizmi gerçekleştiremez'' yorumlarıyla karşılanmasının doğru bulmadığımı söylemek istiyorum. Bir toplumda sosyalist devrimi gerçekleştirecek koşullar varsa, devrimden önce sosyalist mücadeleye yakın durmayan kitlelerin devrim sonrasında düşüncelerinin değişebileceği olasılığı varsa, yukarıdan bir eylemle iktidarın sosyalist güçler tarafından ele geçirilmesi o sürecin sosyalizme dönüşmeyeceğini göstermez. Bu düşünceye karşı çıkışın realist bir yorum olduğunu düşünmüyorum.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
bedrettin
[ ..... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 30.08.2013
İleti Sayısı: 907
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: bedrettin
Cevap Tarihi: 17.01.2016- 18:24


Alıntı Çizelgesi: melnur yazmış

Paris komünü, Rus devrimi, Küba devrimi, Çin devrimi. Hemen hemen hepsinde iktidarın ele geçirilmesi farklı yöntemlerle gerçekleşti. Paris komünündeki mücadele barikatlar üzerinden ve göğüs gögüse çarpışmalarla gerçekleşiyordu. Rusya'da iktidar genel anlamıyla öncü partinin kendini geniş kitlelerin öncüsü olarak kabul ettirebildiği koşullarda ayaklanmalarla oldu. Küba'da ''dar örgütçü bir anlayışın'' eseriydi devrim. Çin için anti-emperyalist bir köylü devrimi denilebilir. İlginç durum, Paris komünü sonrasında Engels'in sonraki devrimlerin barikat yoldaşlığı çerçevesinde olmayabileceği saptamasını yapmasıydı. Lenin de benzer şekilde, Rusya'da devrimi getiren yöntemin başka ülkelerde de ayne olmayabileceği uyarısını yapıyordu. Fidel de devrimden sonra İngiltere'de bir radyo konuşmasında devrimlerin her ülkeye özgü bir yöntemle gerçekleştirileceğine göndermelerde bulunmuştu. Çin devriminin   gerçekleşme koşulunun bugün dünyada ne kadar olduğu konusu ise tartışmalı.

Ama şu var; bütün bu devrimlerin gerçekleşebilmesinin altında yatan temel benzerlik hepsinin de sonuçta bir ''kitle kalkışması'' olması veya kitle kalkışmasına dönüştürülmesidir. Buradan çıkarmamız gereken sonuç da özellikle sosyalist devrimlerin Lenin'in de altını çizdiği ölçüde geniş yığınların memnuniyetsizliğinin somut bir şekilde ortaya çıkması, bu memnuniyetsizliğin iradi bir eylemsellik alanına yansıması ve öncü partinin bu kitlesel eylemselliğe kendini öncü olarak kabul ettirerek kitleyi mobilize edebilecek bir toplumsal güce ulaşması...Kapitalizmin yol aldığı ve temel sınıfların ortaya çıktığı bir ülkede bana göre devrimin ''reçetesi'' budur. ( Devrim koşullarını burjuvaziye özgü nedenleri de var, o ayrı bir konu.)

Sınıf mücadelesinin temel sınıflar arasındaki mücadelesinin son kapışması ulusal ölçekte ve böyle bir zeminde gerçekleşecektir diye düşünüyorum. Burada problem burjuvazinin ideolojik ve siyasal basıncı altında kendi sınıfsal çıkarlarının farkına varamayan ve düzenle bağını koruyabilen kitlelerin memnuniyetsizliğinin nasıl ortaya çıkartılabileceği ve siyasi alana nasıl taşınabileceği, öncü partinin bu kitleyle nasıl bir birliktelik kurabileceğidir. Bunun da reçetesi bulunmamaktadır.

Yararlı bir tartışmadır bu konu. Özellikle Sn.bedrettin'in dile getirdiği konunun üzerinde durmak gerekiyor. Sınıf mücadelesinde amaç iktidarın alınması ise, kitlenin destekleyip desteklemeyeceğinin belli olmadığı koşullarda dar örgütçü anlayışlarla veya ''cuntasal'' hareketlerle iktidarın alınma mücadelesinde varsa artı ve eksilerin neler olacağı konusu gerçekten tartışılmaya değer bir konu.




Başka bir devrimci yöntem üstteki yorumum şeklinde olamaz mı?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 17.01.2016- 18:59


Böyle bir olasılığın mutlaka ''darbedir'', ''karşıyım'', ''sosyalizmi gerçekleştiremez'' yorumlarıyla karşılanmasının doğru bulmadığımı söylemek istiyorum. Bir toplumda sosyalist devrimi gerçekleştirecek koşullar varsa, devrimden önce sosyalist mücadeleye yakın durmayan kitlelerin devrim sonrasında düşüncelerinin değişebileceği olasılığı varsa, yukarıdan bir eylemle iktidarın sosyalist güçler tarafından ele geçirilmesi o sürecin sosyalizme dönüşmeyeceğini göstermez. Bu düşünceye karşı çıkışın realist bir yorum olduğunu düşünmüyorum.
---------------------------------------------
Uzun zamandır bu söylemler var her türlü darbeye karşı olmak bence çok doğru bir tanımlama değil.
Niçin Portekiz de askerler   cuntaya karşı darbe yaptı (1974 )işçiler karanfil verdi askerlere adıda karanfil devrimi diye geçti
1960 da türkiyede askerler bayar menderes gericiliğine karşı darbe yaptı ülkenin en ilerici anayasası 1961 hazırlandı.

Her darbe kötü değildir bir işe toptan karşı çıkılması doğru değil bence. Bu darbeler elbette sosyalist olmayacaktır ama ona fırsat yaratabilir. İşte 1961 anayasası 68 -78 kuşağını yarattı.

Bence Türkiye de demokratik bir zaman boşluğu yenden devrimci bir kuşak yaratabilir.
Bir şeyi içeriğini anlamadan red etmek iktidar anlayışını red etmektir.

Şeytan sana çalışıyorsa geçici dost olmak akıllılıktır. Devrimcilikte aklı kullanmakla olacaktır.
Bence Bedrettin,in haklı yanı vardır.




Bu ileti en son hakkı tarafından 17.01.2016- 19:01 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
proletersosyalist
[ Bekir Sami ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 15.09.2014
İleti Sayısı: 709
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: proletersosyalist
Cevap Tarihi: 17.01.2016- 19:07


Alıntı Çizelgesi: bedrettin yazmış

Alıntı Çizelgesi: proletersosyalist yazmış

Açıkçası güçlü bir toplumsal tabana dayanmadan yönetimi ele geçirmek veya geçirilse bile tutmak bana da pek mümkün gelmiyor. Birde bunun şartları da bugün pek yok. Mesela Bedrettin arkadaşın dediği 9 Martta yaşanabilirdi. Yön-Devrim hareketi askere dayanarak iktidara el koyacak bu asker-sivil ilerici aydınları da öğrenciler, işçi kesiminin örgütlü olunan bölümü destekleyecekti. Ki bana göre bu zaten bu noktasıyla darbe değil devrim olurdu. Ama 9 Martçılar başarısız oldu. Daha sonra 12 Mart ve 12 Eylül süreçlerinde askerin içinde gerekli tasfiyeleri yaptı egemenler ve eğitim programlarını da değiştirdiler. Askerin devrimci dinamiği bu süreçlerden sonra pek kalmadı. Kalsaydı Gezi sürecinde görürdük. Gezi sürecinde asker de devreye girse AKP devrilirdi. 27 Mayısın benzeri gibi olurdu. Yine de ileriki süreçte Türkiye de güçlü bir devrimci hareket gelişirse asker de mutlaka etkilenecektir bundan. Ama bu ortam olmadan askerden pek beklentiye katılmamak gerek.





Şeytanın avukatlığına devam edeceğim. Türkiye birkaç yıl önce dünyada görülmemiş bir ayaklanmaya şahit oldu. Bir ay kesintisiz süren bir halk ayaklanmasıydı ve hiçbir örgüt ve partiye dayanmıyordu. BU ayaklanmanın olduğu dönemde Türkiye'deki hiçbir örgüt veya parti de bu milyonlarca insana önderlik yapabilecek durumda değildi. Örnek olarak söylüyorum, o dönemde askerin içinde sosyalist bir grup TSK'nın hiyerarşisini de alt üst ederek tankıyla topuyla parlamentoya dayansa ve iktidarı devirse, tıpkı daha önce olduğu gibi iktidara el koysa bu iktidara el koyma dönemi Türkiye'de sosyalist devrimi gerçekleştirebilir mi, kalıcı hale getirebilir mi?


Burada bir itirazım yok. Bence böyle bir şey gerçekleşse devrim olurdu. Çünkü arkasında halk desteği olan, halka dayanan bir grup iktidarı ele geçirip yine kitlelere dayanarak devrimci dönüşümleri başlatacaktı ve bu noktasıyla kalıcı da olabilirdi. Ama bu bana bugün pek mümkün gelmiyor. Askeriyeden böyle bir beklenti bugünkü yapısında çok gerçekçi değil. Gezi ile ilgili bile 27 Mayıs örneğini verdim. Yani 27 Mayıs'a baktığında baskıcı, gerici bir diktatörlüğe karşı özgürlük talebiyle ayağa kalkan gençlere, asker liderlik etmiş devrim olmuştu. Ancak önceden bir program belirlenmediği için devamında iktidar yine işbirlikçi partilere devredildi. Gezi zamanı da asker müdahele etseydi bu yine 27 Mayıs benzeri yada Mısır'da son yıllarda yaşanan benzeri olurdu. Gerici diktatörlük devrilirdi. Ama ya sonrası? Dolayısıyla asker üzerinden bile bir devrim programı işleteceksek bunun önceden öncüler tarafından iyi kurgulanması gerek. Bunu Türkiye'de bugüne kadar tek yapan adam Doğan Avcıoğlu. Önceden devrimin bütün programını, iktidar alındıktan sonra neler yapılacağını, ne dönüşümler gerçekleştirileceğini tek tek yazıyor. Asker içinde gerekli örgütlenme ağı da oluşturuluyor ve artık iş askerin iktidara el koyup devamında gençliğin, işçilerin ve aydınların da bu sürece katılıp, yönetimin de zaten Avcıoğlu liderliğindeki ekibe bırakılmasını içeriyordu. Ama başarısız oldu, başarılı olsaydı bugünkü Türkiye çok farklı olurdu. Benim anladığım sen Avcıoğlu'nun yaptığına benzer bir şeyi deneyelim diyorsun. Yani programızı oluşturalım, askeriye içinde örgütlenme ağını kuralım, asker liderliğinde gençlik, aydınlar ve işçi sınıfının alabildiğimiz kadar desteğiyle iktidara el koyalım. Evet bu devrimdir ve sosyalizme geçişi sağlayabilir. Ama bugünkü Türkiye'de bu yapılabilir mi? Askeriyenin yapısı buna uygun mu? Bence değil. Keşke olsa!




Bu ileti en son proletersosyalist tarafından 17.01.2016- 19:08 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: solcu
Cevap Tarihi: 18.01.2016- 15:27


Alıntı Çizelgesi: bedrettin yazmış

Alıntı Çizelgesi: proletersosyalist yazmış

Açıkçası güçlü bir toplumsal tabana dayanmadan yönetimi ele geçirmek veya geçirilse bile tutmak bana da pek mümkün gelmiyor. Birde bunun şartları da bugün pek yok. Mesela Bedrettin arkadaşın dediği 9 Martta yaşanabilirdi. Yön-Devrim hareketi askere dayanarak iktidara el koyacak bu asker-sivil ilerici aydınları da öğrenciler, işçi kesiminin örgütlü olunan bölümü destekleyecekti. Ki bana göre bu zaten bu noktasıyla darbe değil devrim olurdu. Ama 9 Martçılar başarısız oldu. Daha sonra 12 Mart ve 12 Eylül süreçlerinde askerin içinde gerekli tasfiyeleri yaptı egemenler ve eğitim programlarını da değiştirdiler. Askerin devrimci dinamiği bu süreçlerden sonra pek kalmadı. Kalsaydı Gezi sürecinde görürdük. Gezi sürecinde asker de devreye girse AKP devrilirdi. 27 Mayısın benzeri gibi olurdu. Yine de ileriki süreçte Türkiye de güçlü bir devrimci hareket gelişirse asker de mutlaka etkilenecektir bundan. Ama bu ortam olmadan askerden pek beklentiye katılmamak gerek.





Şeytanın avukatlığına devam edeceğim. Türkiye birkaç yıl önce dünyada görülmemiş bir ayaklanmaya şahit oldu. Bir ay kesintisiz süren bir halk ayaklanmasıydı ve hiçbir örgüt ve partiye dayanmıyordu. BU ayaklanmanın olduğu dönemde Türkiye'deki hiçbir örgüt veya parti de bu milyonlarca insana önderlik yapabilecek durumda değildi. Örnek olarak söylüyorum, o dönemde askerin içinde sosyalist bir grup TSK'nın hiyerarşisini de alt üst ederek tankıyla topuyla parlamentoya dayansa ve iktidarı devirse, tıpkı daha önce olduğu gibi iktidara el koysa bu iktidara el koyma dönemi Türkiye'de sosyalist devrimi gerçekleştirebilir mi, kalıcı hale getirebilir mi?

Böyle bir olasılığın mutlaka ''darbedir'', ''karşıyım'', ''sosyalizmi gerçekleştiremez'' yorumlarıyla karşılanmasının doğru bulmadığımı söylemek istiyorum. Bir toplumda sosyalist devrimi gerçekleştirecek koşullar varsa, devrimden önce sosyalist mücadeleye yakın durmayan kitlelerin devrim sonrasında düşüncelerinin değişebileceği olasılığı varsa, yukarıdan bir eylemle iktidarın sosyalist güçler tarafından ele geçirilmesi o sürecin sosyalizme dönüşmeyeceğini göstermez. Bu düşünceye karşı çıkışın realist bir yorum olduğunu düşünmüyorum.




Gezi direnişine benzer bir direniş sürerken TSK içinde sosyalist bir cunta iktidarı ele geçirse ve amaçlarının sosyalizmi gerçekleştirmek olduğunu ilan etse, direnişi gerçekleştiren kitlenin ve sosyalist örgütlerin desteğini alması lazım. Böyle bir destek olmazsa o cuntanın sosyalizmi kurabilmesi bence imkansız, ya sağ bir cuntayla ya da ayaklanma benzeri bir eylemle iktidarı bırakmak zorunda kalır, çünkü böyle bir iktidarın emperyalizm tarafından desteği de olmaz. Yurt içi ve yurt dışında destek göremeyen bir avuç sosyalist askerin eylemi de başarısızlığa mahkum olur.



Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 6 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   1   2   [3]   4   5   6   >   son» 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Bilimsel bir araç olarak Marksizm melnur 0 1733 22.09.2019- 06:11
Konu Klasör Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm melnur 19 16532 30.08.2013- 00:25
Konu Klasör Ütopik ve Bilimsel Sosyalizm* spartakus 5 5572 24.09.2015- 21:45
Konu Klasör Bilimsel ve ütopik sosyalizm bedrettin 4 4614 19.02.2018- 21:04
Konu Klasör Sn.Veda'nın ''bilimsel sosyalizm'' anlayışı... melnur 33 18211 04.08.2017- 21:54
Etiketler   Marksizm,   bilimsel,   ütopik,   sosyalizm
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS