SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
İddia: Termodinamiğin İkinci Yasası Evrim Kuramını ge           (gösterim sayısı: 3.873)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.955
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 04.08.2013- 19:11


İddia: Termodinamiğin İkinci Yasası Evrim Kuramını geçersiz kılıyor


Yanıt
: 19. yüzyıldaki Sanayi Devrimi çağında, ısı makinelerinin verimini arttırma çabalarının ürünü olarak ortaya çıkan termodinamik bilimi, tümdengelimci kuruluşu ile doğadaki olayların ve süreçlerin olabilirlik koşullarını kimi yasalarla belirlemektedir. Bu bilim alanının İkinci Yasasıyla fiziğe getirdiği kavramlardan biri de, çevresiyle enerji alışverişi yapmayan, yalıtılmış sistemlerde yürüyen olaylarda her zaman artacağı kuralı getirilen ve enerjinin değersizleşme derecesini veren bir fonksiyon olarak tanımlanabilecek "entropi" kavramıdır.

Kendiliğinden yürüyen olaylarda entropi artar ve sistem dengeye ulaşınca en büyük değerini alır. Yaratılışçıların göz ardı ettikleri nokta, dünyanın yalıtılmış bir sistem olmadığıdır. Yeryüzü, güneşten sürekli enerji aldığı için açık bir sistemdir. Açık sistemlerde enerji ve entropinin değişme süreçleri yalıtık sistemlerdeki gibi değildir. Açık sistemde metabolizma sürecine sürekli olarak enerji girmesi, düzenliliğin ya da örgütlenmenin bir ölçüsü olan negentropiyi ya da negatif enerjiyi arttırır. Böylece entropi artışı, negentropi artışı ile karşılanabilir ve denge durumunda entropi değişmez olur. Dolayısıyla canlıların karmaşık moleküler oluşumu ile bölgesel entropi azalmaları göstermesi, termodinamiğe aykırı değildir. Ancak, tüm Güneş Sistemi incelenecek termodinamik sistem olarak seçilirse -ki o da evrenin geri kalanından yalıtılmış değildir- net entropi artışı söz konusu olabilir. Kaldı ki, geçen yüzyılın sonunda geliştirilen ve maddenin atomlu yapısını göz önüne alan istatistik termodinamik, çok sayıda parçacık içeren sistemlerde denge konumu çevresinde dalgalanmalar olacağını ve yerel entropi azalmaları görülebileceğini kanıtlamıştır.

Kaynak:

Osman Gürel'in "Yaşamın Kökeni" (Pan Yayıncılık, Ekim 1999) adlı kitabından alınmıştır.




Bu ileti en son melnur tarafından 17.04.2020- 08:02 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.955
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 17.04.2020- 08:08


Termodinamiğin ikinci yasası ve dünyanın halleri
Resim Ekleme

Termodinamik, geçerli yasalarıyla özellikle enerji ve enerjiyle ilgili diğer kavramları açıklayan en önemli bilim dallarından birisidir. Ancak kimi araştırmacılar termodinamiğin ikinci yasasını sosyal ve toplumsal olaylara da uygulayarak buradan çıkarımlar yapmakta ve öngörülerde bulunmaktadırlar.

Bu bağlamda, öncelikle bazı termodinamik kavramları olabildiğince basit bir şekilde tanımlamak ve sonrasında bunları dünyanın/ülkenin mevcut durumunu değerlendirmek için kullanmak niyetindeyim. Umarım okurlar için sıkıcı bir yazı olmaz.

Bazı tanımlarla başlayalım :

Sistem :Analiz edilecek ve sınırları hayali bir şekilde seçilmiş belirli bir büyüklüğe ve kütleye sahip bölge. Örneğin bir bardak su.

Çevre : Sistemin dışında kalan herşey. Kastedilen bir bardak suyun dışındaki herşey.

Durum : Sistemi tanımlamaya yeterli asli unsurların nitelik ve/veya nicelik olarak değerleri; yani bardağın içindeki suyun miktarı, sıcaklığı, basıncı.

Denge durumu : Durumu belirleyen unsurların zamanla değişmemesi (sabit kalması) hali.

İşlem : Bir denge durumundan bir başka denge durumuna geçilmesi.

Tersinir İşlem : Bir denge durumundan bir başka denge durumuna geçilipsonrasında yeni denge durumundan ilk denge durumuna geri dönülmesi halinde sistem ve çevrede hiçbir şeyin değişmemiş olacağı ilk işlem. Örneğin, bir yamacın altında duran bir aracın harekete geçerek tepeye çıkması ve orada bir süre durduktan sonra motor çalışmaksızın boş viteste aşağı salınarak ilk konumuna geri dönmesi durumunda harcamış olduğu yakıtın depoya geri gelmesi, atmosfere atılan egzoz gazlarının hiç salınmamış gibi olması v.b teorik (bir başka deyişle olanaksız) bir durumda aracın tepeye çıkarıldığı ilk işlem.

Tersinmez işlem : Tersinir olmayan (gerçek) işlem.

Termodinamiğin ikinci yasası : Gerçekte işlemler tek bir yönde gerçekleşir. Ters yönde gerçekleşmez. Yani gerçek işlemler tersinir değil tersinmezdir.

Entropi: Tersinmezliğin mertebesinin ölçüsüdür. Bir işlemde tersinmezlik ne kadar fazla ise entropi de onunla orantılı olarak artacaktır.Bir bardak sıcak çayı içine buz atarak soğutmak, kendi haline bırakıp soğumasını beklemekten daha fazla entropi üretir. Entropi özellikle sosyal anlamda karmaşayı, düzensizliği temsil eder; bunu sosyal entropi olarak nitelendirmek de mümkündür.

Bu tanımlar çerçevesinde,sosyal ve toplumsal olaylara entropinin artışı penceresinden bakmak mümkün olmaktadır. Özünde bütün işlemler entropiyi artırmakta ama işlemlerin gelişimine dış müdahele, zorlama eklendiğinde toplam entropi– bir başka deyişle düzensizliğin- artış hızı da yükselmektedir.İnsan toplumu, zekasını ve yeteneklerini organize sistemler kurmakta kullandığı oranda   entropi artışını minimize edebilir. Bu yavaş artış aslında bireylerin tatmin, mutlu ve huzurlu olmalarıyla doğrudan ilişkilidir.Toplumun bir sistem olarak durumunu belirleyen asli unsurlarını, yaşadığı ülkenin sosyal, politik ve ekonomik kurallarından tatmin olma derecesi olarak nitelemek yanlış olmaz.Yaşama, çevreye, doğaya, özgürlüklere, haklara, geçim kaynaklarına müdahaleler sosyal entropi artışını hızlandıracaktır. Termodinamiğin ikinci yasasını (elbette bilmeden) ihlal edebileceğini sanan herhangi bir politik sistem aslında sosyal entropinin artışına hizmet eder. Peki entropi nereye kadar artar ?   İşlemlerin ikinci yasaya göre geri dönüşü olamayacağından ve tek yönde ilerlemek durumunda olduklarından ulaşılacak son nokta,sistemin yok olma noktasıdır. Biriken artışlarla sistemi kaotik seviyeye ulaştıracak entropi miktarı sonunda sistemi o hale getirenleri terke zorlar ve yeni bir sistem asli unsurlarıyla herşeye yeniden başlar. Kendime sormadan edemiyorum : Acaba şu entropi artışına biraz destek mi olsak ne ?

https://ilerihaber.org/icerik/termodinamigin-ikinci-yasasi-ve-dunyanin-halleri-111839.html



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör İddia: 'HEDEP'in seçimlere dair AKP ile kurduğu diyalogda somut talepleri var' melnur 2 214 24.10.2023- 06:51
Konu Klasör İddia: 'Kılıçdaroğlu'na suikast yapacak bir grubun Türkiye'ye girdiği belirtiliyor' melnur 1 431 13.05.2023- 03:45
Konu Klasör Evrim kuramları melnur 0 3374 04.08.2013- 18:23
Konu Klasör Evrim mi, yaratılış mı? melnur 25 16937 09.07.2021- 20:32
Konu Klasör Evrim ve İnsan melnur 6 4442 04.08.2013- 01:14
Etiketler   İddia:,   Termodinamiğin,   İkinci,   Yasası,   Evrim,   Kuramını
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS