SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Yeni on yılın eşiğinde...           (gösterim sayısı: 2.194)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.955
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 21.12.2019- 08:05


Yeni on yılın eşiğinde - Metin Çulhaoğlu

21. yüzyılın ikinci on yılını da geride bırakmamıza az kaldı.

Toplumların, ülkelerin ve dünyanın seyri, takvimlerdeki dönemeç noktalarından etkilenmez elbette; ama gene de adettendir, yeni bir on yıla başlarken bizi nelerin beklediğine ilişkin tahminler yapılır.

2020’ye daha 10 gün var.   Muhtemelen bizim cenah da geçmiş iki on yıla ve gireceğimiz yenisine ilişkin değerlendirmeler yapacak, ilerisi için tahminlerde bulunacaktır.

Bu da onlardan biri sayılsın.

***
Günümüzde sıkça dillendirilen konulardan biri, dünya kapitalizminin nasıl bir yeniden yapılanmayla kendine bir parça çekidüzen vereceği, nerelerini törpüleyip yumuşatacağıdır.

Bugünkü küresel kapitalizmin böyle bir “akılla” hareket edeceğine ilişkin beklenti nereden geliyor, neye dayandırılıyor, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu güçlüğe belki çare olur diye geri dönüp 19. yüzyıl sonlarına baktık, hangi akıl o zamanki kapitalizme “Sen artık yeterince oldun, şimdi sıra emperyalizm aşamasına geldi” dedi bunu araştırdık, ama bulamadık.

Beklenmemesi gerekenin ne olduğunu daha açık yazalım ki yanlış anlaşılmasın: Günümüz kapitalizminin, 1) sermaye birikim süreçlerine önemli denebilecek düzenlemeler getirerek; 2) bu düzenlemelerden toplumun madun (alttaki) kesimlerine pay aktararak; 3) kendi geleneksel demokrasi pratiğini yeniden kurup tahkim ederek ve 4) bütün bunları sisteme dâhil ülkelerin ortaklaşa benimsediği normlar haline getirerek kendini yeniden yapılandırması mümkün değildir.

***
İşin orası bize göre öyle, ama asıl bakılması gereken, o “madun” dediğimiz kesimlerin ne istediği ve nerelere yöneldiğidir.

Çok basit görünse de bizce ortadaki durum şöyledir: Daha “başkasını” ve “iyisini” isteyip bunların tam olarak ne anlama geldiği ve nasıl gerçekleşeceği konusunda pek az fikre sahip olanlarla, belki aynı isteğe sahip, ama “ya daha beteri olursa” kaygısıyla mevcuda razı olanların oluşturduğu bir “dünya toplumu…”

Yukarıdaki kesimlerden ilki bir siyasal temsilci ararken (ve bulamazken) diğeri için ortada neredeyse siyasal temsilci enflasyonu vardır.   Başka türlü söylersek, daha iyisini istemenin başat olduğu kesim siyasal özne beğenmez (aramaz?) durumdayken, “ya daha beteri olursa” kaygısının ön plana çıktığı kesim çok sayıda taliplisinden birini tercih etmekte fazla zorlanmamaktadır.

***
Geldiğimiz nokta, arayış içinde olan kesimin kendi siyasal temsilini bulamayışıdır.

İşte bu noktada, biri “aşırı yenilikçilere” diğeri de “gereksiz ortodoksi” içinde olanlara yönelik iki sözümüz olacak.

“Aşırı yenilikçiler” için: Kitlesel tepkilerin ve arayışların şekilsiz, ilkesiz, hatta kendi içinde çelişkili, vb. olması doğaldır; temsil iddiası taşıyanlar için bir anormallik ya da zaaf sayılmamalıdır. Ancak, bu iddiayı taşıyan hiçbir siyasal özne, kendini o taraftan ne geliyorsa hepsine birebir karşılık verecek şekilde inşa edemez. Bakın, “oportünizm olur”, “eyyamcılık olur”, “nabza göre şerbet olur” demiyoruz; böyle bir inşanın nesnel olarak mümkün olmadığını söylüyoruz.        

“Gereksiz ortodoksi” için: Günümüzde işçi sınıfı eskisine göre topluma çok daha fazla gömülü durumdadır. Yapısında önemli değişiklikler olsa bile üretim ilişkileri içindeki konumunda herhangi bir farklılaşma yoktur. Ancak, özellikle günümüzde toplumun tüm sınıflarını kesen yaş, cinsiyet, etnik köken, din, mezhep, yerellik, vb. faktörler işçi sınıfını da fazlasıyla kesmekte, onu bu anlamda topluma “gömerek” bağımız sınıf kimliğiyle ortaya çıkmasını engellemektedir.

Kısacası, sorun sınıfın “yapısında” değil egemen ideolojide ve kültürdedir.

***
Sonuç olarak, sosyalistler arasındaki tartışmalar yukarıdaki “uyarılardan” ilki söz konusu olduğunda belirli bir anlam taşıyabilir ve yapılmasında yarar vardır.

İşçi sınıfıyla ilgili ikinci “uyarı” ise, sosyalistlerin kendi aralarındaki tartışmalarla halledilebilecek bir soruna işaret etmemektedir. Sınıfın, ontolojik tanımlar ötesinde kendini sürekli yeniden kuran bir oluşum sayılması gerektiğini kabul edersek, yarın dünyanın bugünküne göre bambaşka bir işçi sınıfına tanıklık etmesini de bekleyebiliriz.

Öyle ya da böyle… Bir, siyasal özneden söz ettik, bir de işçi sınıfından; bu ikisi, örneğin Leninizm’e ilişkin yeni yorumları ve güncellemeleri davet etmiyor mu?

https://ilerihaber.org/yazar/yeni-on-yilin-esiginde-107696.html




Bu ileti en son melnur tarafından 21.12.2019- 08:09 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Kemal Okuyan: Yeni Osmanlıcılık seçim sürecinde yeni bir hamle yapıyor... melnur 0 432 25.10.2022- 05:04
Konu Klasör Yeni dönem, yeni ihtiyaçlar ve TİP’in stratejisi;EŞİKTEKİ SOSYALİZM melnur 2 293 30.06.2023- 05:46
Konu Klasör TKP'den yeni parti çıktı! İşte yeni partinin ismi denizcan 0 5055 21.07.2014- 04:13
Konu Klasör Kürt çözümünde yeni dönem ve yeni toplumsallık... denizcan 0 3344 12.12.2014- 15:24
Konu Klasör Yeni Türkiye'nin yeni normali ve sosyalizm... melnur 8 2052 19.04.2021- 08:13
Etiketler   Yeni,   yılın,   eşiğinde.
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS