SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Selahattin Demirtaş: HDP'li hükümet tartışılmalı...           (gösterim sayısı: 2.674)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 16.02.2020- 02:35


Selahattin Demirtaş: HDP'li hükümet tartışılmalı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li hükümet seçeneğinin tartışılması gerektiğini söyledi.
Resim Ekleme
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 23 Şubat Pazar günü yapılacak 4'ncü Büyük Olağan Kongre öncesi açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Mevcut durum o kadar ağır, o kadar vahim ki bu enkazın altından hiçbir parti tek başına kalkamaz. Ancak asgari demokratik ilkelerde birleşebilen siyasi hareketler birlikte davranırlarsa mevcut tıkanıklık, kriz ve yıkım aşılabilir" diyerek demokrasi ittifakı önerdi.

Demirtaş kongre öncesi beklentilerini, uzun süredir tartışılan demokrasi ittifakını ve HDP’ye yönelik eleştirilerini Artı Gerçek’e anlattı. Söyleşide öne çıkan soru ve cevaplar şöyle:

"HDP DEVLET PARTİSİ DEĞİL…"
HDP’nin hem Kürt sorunu konusunda yeterince politika üretemediği ama öte yandan tam olarak Türkiye partisi de olamadığı tartışmaları var. Bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tartışmalar, eleştiriler ve öneriler HDP’yi büyütme ve güçlendirme amacıyla yapıldığında çok önemli katkı sunuyor elbette. Ben de tartışmaları buradan izliyorum. HDP yönetimi de tüm eleştiri ve önerileri dikkatle takip ediyor, bunlara değer veriyor. HDP’ye yönelik akıl almaz hukuk ve ahlak dışı saldırılara rağmen parti yönetimi mazeretlerin ardına sığınmadan elinden gelen gayreti gösteriyor. Kürt sorununun çözümü için politika üretmek ile Türkiye’nin tüm ezilenlerinin partisi olmak, iki ayrı uçta ve uzlaşmaz tutumlar değildir. Aksine, iç içe geçmiş bir politika hattının kararlıca takip edilmesinden başka bir şey değildir aslında.

“Türkiyelilik” kavramı o kadar yanlış tartışıldı ki, Kürtler bu kavramdan “Türkleşmek” gibi bir anlam çıkarmaya başlarken, Kürt olmayanlar da “Kürt sorunundan uzaklaşmak” anlamı yüklemek istediler. Bence iki yaklaşım da yanlıştır. HDP, Kürt sorunu dahil Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümü için mücadele ediyor, etmelidir de. Zaten tüm sorunlar bu kadar iç içe geçmişken birini diğerinden ayırarak çözmek de mümkün değildir. Bu açıdan bakıldığında HDP sadece Kürtlerin değil, Türkiye’de yaşayan her yurttaşın temsilini bulabileceği bir halk partisidir, devlet partisi değildir. Çünkü devletin partisi olmaz, demokrasilerde siyasi partiler halkı temsil eder. Ancak Türkiye merkez siyasetinde birçok parti kendini devlet partisi olarak konumlandırmış ve resmi ideolojinin ateşli savunucusu olmuştur. Buna da “Türkiye partisi” olma biçimi deniliyor. HDP bu ölçülere uymayınca da hep birlikte HDP’yi aforoz edip “Sen Türkiye partisi değilsin” diye ona bağırıyorlar. Aslında bir ölçüde haklılar, çünkü belirttiğim gibi HDP devlet partisi değil, halk partisidir. Türkiye halklarının partisidir, devletinin değil. Devlet partileri hem Kürt sorununun çözümünü savunup hem de Türkiyeli olamıyorlar çünkü devletin resmi ideolojisi buna uygun değil. Ama HDP her ikisini aynı anda yapabilir. Herkesin meseleye bu açıdan bakmasında yarar var.

"DEMOKRASİ İTTİFAKI KURULABİLİR"
HDP konferansına gönderdiğiniz mesajda, HDP’nin orta vadeli hedefi olarak bir demokrasi blokunun kurulmasını önerdiniz. Bir demokrasi ittifakı ya da demokrasi blokunun bileşenleri, hedefleri vs konularda farklı yaklaşımlar var. Sizin demokrasi bloku tanımınız nedir?

AKP’nin uzun yıllar süren iktidarında, ondan önceki iktidarların tahribatlarının üzerine yenileri eklendi. Mevcut durum o kadar ağır, o kadar vahim ki bu enkazın altından hiçbir parti tek başına kalkamaz. Ancak asgari demokratik ilkelerde birleşebilen siyasi hareketler birlikte davranırlarsa mevcut tıkanıklık, kriz ve yıkım aşılabilir. Yeni bir anayasa çerçevesinde, tüm özgürlüklerin ve demokratik toplum-devlet yapılanmasının öngörüldüğü asgari bir program etrafında bir araya gelebilen tüm siyasi yapılarla demokrasi ittifakı, seçim sonrasında ise demokrasi koalisyonu kurulabilir. Bu, geçici bir ittifak ve iş birliği olarak “demokrasiye geçiş süreci” diyeceğimiz dönemi birlikte yürütebilir. Bu demokrasi ittifakında Atatürkçüler, muhafazakarlar, Kürtler, Aleviler, solcular, liberaller yer alabilir kanımca. Tüm sol demokrasi güçleri ise kendi içinde sol blok oluşturarak demokrasi ittifakında ağırlık oluşturacak şekilde yer alabilirler. Bu ittifak, AKP veya başka bir şey karşıtlığı üzerinden değil demokrasi için kurulmalıdır.

HDP’nin bir süredir demokrasi ittifakı çağrısı var. Bu çağrının karşılık bulduğunu düşünüyor musunuz?

Bu konunun giderek daha fazla tartışıldığını ve yankı bulduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda ete kemiğe bürünmesi gerektiğine de inanıyorum. Artık ismi konulmuş, programı ve ilkeleri belli olan, şeffaf, halka güven veren güçlü bir demokrasi ittifakının zamanı gelmiştir. Bundan kaçınan partilerin halka umut olması mümkün değildir.

"ERKEN SEÇİM OLACAK"
Erken seçim bekliyor musunuz? Olası bir erken seçim sonuçlarına dair öngörünüz nedir?

Evet, erken seçim olacaktır. Eğer o güne dek demokrasi ittifakı kurulabilmişse seçimin mutlak kazananı da demokrasi ittifakı olacaktır.

"HDP’Lİ HÜKÜMET SEÇENEĞİ TARTIŞILMALI"
Son dönemde HDP, iktidar iddiasını daha fazla dile getirmeye başladı. Ve bunu ilk sizden duyduk. Bir koalisyon hükümeti olasılığı sizce nedir?

Türkiye’nin içeride Kürt sorunu, demokrasi sorunu, ekonomik sorunlar, işsizlik, üretim, adalet, eğitim gibi sorunlarını çözebilmesi için toplumsal bir aradalık çok çok önemlidir. Aynı şekilde Suriye ve Irak başta olmak üzere, Avrupa Birliği süreci dahil, tüm dış politikanın çözüm odaklı hale getirilebilmesi de içerideki birlikteliğe bağlıdır.

Eğer önümüzdeki dönemde oluşacak hükümette HDP de yer alırsa bu, birçok sorunun çözümünü inanılmaz derecede kolaylaştıracaktır. Türkiye bu süreçten demokrasisi ve ekonomisi güçlenerek çıkmayı başarır. Yeni dönemde devletin A’dan Z’ye reorganize edilmesi, reforma tabi tutularak demokratik işleyişe kavuşturulması, bütün bunların yeni bir anayasa ile birlikte hayata geçirilmesi gerekecek. Eğer bu süreçte HDP de koalisyon hükümetinde yer alırsa yüz yıllık sorunların tümü Türkiye’nin birliği içerisinde çözüm yoluna girer. HDP’yi dışlayan her seçenek sorunların çözümünün ertelenmesine yol açar. Bu nedenle bizim HDP olarak artık “talep eden” olmaktan çıkıp “icra eden” konuma geçmemiz gerekir. Şiddet sorununa da bu şekilde kalıcı, siyasi, akılcı ve nihai çözümler üretilebilir. Türkiye nefes alır, ülkenin önü açılır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti her Kürdün devleti haline gelir. Kürtler ayrımcılığa uğramadan, kendini gizlemeden, inkâr etmeden, liyakata uygun şekilde devletin her kademesinde yer alır. Giderek tüm toplum rahatlar, devlet demokrasiye duyarlı hale gelir. Dil, kültür, inanç konuları da daha akılcı ve sağduyulu şekilde çözüme kavuşturacak zemin bulur.

Türkiye’nin tüm sorunlarının çözüm zemini olarak siyaset işlevsel hale gelir, kim neyi savunuyor ve neyin mücadelesini veriyorsa bunu demokrasi içinde, siyasi yollarla yapar. O nedenle HDP de devlet aklı da diğer siyasi partiler de HDP’li hükümet seçeneğinin muazzam yararlarını açık açık tartışmalıdır. HDP bir siyasi parti olarak, hedefini önümüzdeki seçimde demokrasi ittifakının parçası olarak iktidara yürüyüş şeklinde belirlemelidir. Bunu yapacak birikimi de gücü de vardır ve ben HDP’nin bunu başaracağına inanıyorum.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/selahattin-demirtas-hdpli-hukumet-tartisilmali-1721011



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 17.02.2020- 22:07


''Türkiyelileşmek'' konusu HDP'nin gündemine Selahattin Demirtaş tarafından mı sokuldu, tam bilmiyorum, ama sözcülüğünü Demirtaş yapmıştı ve o dönem kısmi de olsa bir başarı sağlanmıştı. Sonra tavsadı, sonra ''Hendek Savaşları''ile birlikte gündemden de düştü. Demirtaş şimdi çok daha önemli, ve iddialı bir siyasi tavır atıyor ortaya: ''HDP'li hükümet...''

HDP için Türkiyelileşmek kavramı bile genel bir kabul görmemişken, Türkiye'de CHP dahil düzen partilerinin HDP'li hükümet formülüne sıcak bakmaları hiç mümkün değil. Demirtaş'ın bu konuyu bütün samimiyetiyle ileri sürdüğüne inanıyorum, ama mümkün olmadığını, mümkün olmayacağını HDP'nin böyle bir konuma gelebilmesinin hiç de kolay olmadığını ve olmayacağını biliyorum.

''...HDP’li vekil, meclis kürsüsünden “silahlı Kürt muhalefeti” diye bir tabir kullandı. Kast ettiği şey PKK terör örgütüdür. Yani aslında beyefendi bizim tarif ettiğimiz bir olguyu gözümüze sokuyor: HDP kendini, Kürt muhalefeti olarak adlandırdığı bir oluşumun “silahsız” tarafı olarak görmektedir. (...) Dünyanın her yerinde “terörist” nitelemesini hak edecek olan bir yapı, bize gelince “silahlı muhalefet” oluyor. '' Bu sözler Aydınlık Gazetesi'nde Gaffar Yakınca adlı bir yazar tarafından söyleniyor. HDP'li vekilin kim olduğu ve ilgili sözleri ne zaman sarfettiği konusunda ise bir bilgim yok.

Tekrar edeyim, hem Demirtaş'ın ve hem de HDP'nin ayrılıkçı bir siyasetten yana olduklarına inanmıyorum. HDP'li Kürt yurttaşların çoğunluğunun da ayrılıktan yana olmadıkları ilgili anket sonuçlarına yansıyor. Ama HDP içinde en üst yönetimden en alt üyeye ve sempatizan kitleye kadar bir ayrılıkçı siyasetten yana olanların ve bunların da PKK'ya hayırhah baktıkları çok açık. Bu durum Kürt hareketi için bir sorun. Daha somutu, HDP, başta Demirtaş ve üst yönetimi istediği kadar bütün içtenlikleriyle Türkiyelileşmekten ve ''HDP'li hükümet...''ten söz etsinler toplumsal ve siyasal alanda bir karşılık bulamayacaklardır. Mümkün değil.

Gaffar Yakınca ve benzeri yazarların uzun zamandır yineledikleri şovenist söylemin sorun çözücü hiçbir niteliği bulunmamaktadır. Ne var ki, (bana göre) yanlışta konuşlanan sadece AKP-Aydınlık-MHP ittifakı değildir. Bu ülkede ''şiddetten besleniyorlar'' diyerek eleştirilen siyasetin bir benzerinin PKK'nin de yöntemi olduğu gerçeği kabullenilmeden yanlıştan sıyrılabilmenin olanağı yoktur. Eğer gerçekten de Türkiyelileşmekten yanaysak ve gerçekten de HDP'li bir hükümeti daha demokratik, daha özgür ve insan haklarından yana bir rejim özlemi içindeysek, önceliğimiz bu konular/sorunlar olmalıdır.

Bir dost söylemidir; hem PKK ve hem ''barış'' söyleminin ikisi bir arada olmuyor ve inandırıcılığı da hiç yok!

Not: Gaffar Yakınca'nın yazısının tamamı: https://www.aydinlik.com.tr/haber/meclis-in-pkk-ile-imtihani-200967




Bu ileti en son melnur tarafından 17.02.2020- 22:07 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Demirtaş: Ülke tümden batmadan derhal erken seçim yapılmalı... melnur 1 1421 18.12.2021- 06:18
Konu Klasör Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları... melnur 3 3027 28.02.2019- 08:44
Konu Klasör Selahattin Demirtaş : İğneyi kendimize... melnur 3 902 21.07.2022- 00:35
Konu Klasör Selahattin Demirtaş: HDP seçmeni ne yapacak? melnur 4 1233 24.11.2021- 06:46
Konu Klasör Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum... melnur 0 175 01.06.2023- 06:42
Etiketler   Selahattin,   Demirtaş:,   HDPli,   hükümet,   tartışılmalı.
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS