SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Kamuculuk ve “komünalizm” üzerine...           (gösterim sayısı: 574)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 05.02.2022- 01:24


Kamuculuk ve “komünalizm” üzerine - Metin Çulhaoğlu  

“Devletçilik” denirken kimi politikaların yanı sıra mülkiyet biçimi de kastediliyorsa, sosyalist bir iktidarda devlet mülkiyetinin farklı mülkiyet biçimlerine uzunca bir süre baskın olması kaçınılmazdır.

Resim Ekleme
   
Türkiye’de farklı düşüncelere sahip sosyalistlerin kendi aralarındaki tartışmalar genellikle “normal” karşılanır, ama “yersiz polemiklerden kaçınmak” gerektiği de sıkça vurgulanır. Aslında, neyin tartışma neyin polemik sayılacağı da pek belli değildir. Bu muğlaklığa rağmen, kimi temel tanımların ve kavramların yerli yerine oturtulmasına ve öyle kullanılmasına yönelik açıklık çabalarının her zaman gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Veysi Sarısözen’in yakınlarda yayınlanan bir yazısı (Dev-Yol önemlidir; yanlışı da önemli), başka yönleri bir yana, “kamuculuk”, “kamusalcılık” ve “komünalizm” gibi kavramlar üzerinde durulmasını gerektiriyor.

***

Mesele şu: Kimi sosyalistlerin ittifak tartışmaları bağlamında HDP’ye mesafeli durma gerekçelerinden biri olarak dile getirilen, bu partinin “kamucu/kamusalcı olmadığı” tespitine Sarısözen iki açıdan itiraz ediyor. Birincisi, diyor ki, sizin kamusalcılığınız devletçiliğin “şekere bulanmış” halidir; ikincisi, gerçek kamusalcılığın, HDP’nin temsil ettiği “komünalizm” olduğunu ileri sürüyor.

“Komünalizm” kavramı bir yana, bizim HDP’nin kamucu/kamusalcı olmadığı gibi bir iddiamız ya da eleştirimiz yok. Pekala öyledir. İtirazımız, Sarısözen’in ilgili kavramlara verdiği anlamlar ve yaptığı karşılaştırmalarla ilgilidir.

Sarısözen’in yazısında, kavram kullanımına ilişkin bir sorun olduğu kanısındayız. Çünkü kamuculuk (kamusalcılık) ile komünalizm farklı şeylere işaret eder, farklı bağlamlara oturur. Bu nedenle hangisinin “daha ileri” ya da “gerçek kamuculuk” sayılabileceğine ilişkin tartışmaların havada kalması kaçınılmazdır.

Kamuculuk/kamusalcılık, kapitalist düzen yerinde dururken de istenebilecek, talep edilebilecek, elde güç varsa da dayatılabilecek politikalara işaret eder. Komünalizm ise politika çizgisinden ve önerilerinden çok belirli bir toplumsal düzeni tanımlar.   Komünalizmde, yönetim biçimiyle, ekonomisiyle, toplumsal yaşamın örgütlenişiyle birlikte farklı bir düzen söz konusudur. Dolayısıyla, bu ikisinin birbiriyle yarıştırılması, örneğin emeğin görece rahatlamasını sağlayacak politikalarla (asgari ücret, vergi politikaları, çalışma saatleri, izinler ve diğer haklar) ücretli emek sömürüsünün tamamen ortadan kalktığı bir düzenin karşılaştırılması kadar abes olacaktır.

Sanırız anlaşılmıştır.

Biz yanlış anlamışsak, konuya güncel bir örnekten hareketle açıklık getirilebilir: Son elektrik faturaları herkesi dehşete düşürdü; solda “enerji şirketlerinin kamulaştırılması” öneriliyor. Şimdi, bu meseleye kamuculuk değil de komünalizm açısından nasıl yaklaşılacağı, kamulaştırıldıklarında enerji şirketlerinin kimin mülkiyeti altında olacağı gibi konulara getirilecek açıklık meseleyi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır…  

***

Buraya kadar söylenenler, kavram kullanımındaki özensizliğin dışında, “şekere bulanmış devletçilik” tespitine bizim de katıldığımız, bu arada “komünalizme” hayırhah baktığımız şeklinde yorumlanmamalıdır.

Gerçi daha derin sayılabilecek mevzular, ama bunlarla da sorunumuz var.

Birincisi: “Devletçilik” denirken kimi politikaların yanı sıra mülkiyet biçimi de kastediliyorsa, sosyalist bir iktidarda devlet mülkiyetinin farklı mülkiyet biçimlerine uzunca bir süre baskın olması kaçınılmazdır. Türkiye’ye bakarsak, ülkenin coğrafi genişliği, kalabalık nüfusu, sürüp giden bölgesel eşitsizlikler, keskinleşen sınıf ayrımları, giderek derinleşen yoksulluk gibi gerçekler, özellikle büyük işletmelerin devletleştirilmesini, bu arada ademi merkeziyetçiliği değil merkezi planlamayı zorunlu kılmaktadır. Bilenler için tekrar olacak ama gene de söyleyelim: Elinizdeki ham materyale kaba rende atmadan, düzleme yapmadan, oradan zarif bir mobilya çıkarmak mümkün değildir.

İkincisi: Sarısözen böyle düşünmeyebilir, ama komünalizm, ademi merkeziyetçilik temelinde, sınıf, çelişki, çatışma ve mücadelelerini devre dışı bırakan, farklı kesimlerin çıkarlarının belirli bir düzen içinde uyumlulaştırılmasını öngören nihai bir formdur.

Sosyalist toplumun çok ileri evreleri dışında, günümüz kapitalizminin gerçekleri, sınıf çelişkileri, “devrimden sonra da sürecek olan sınıf mücadeleleri” ve “geçiş dönemlerinin gereklilikleri” açısından gerçek bir karşılığı olabileceğini düşünmüyoruz.

https://ilerihaber.org/yazar/kamuculuk-ve-komunalizm-uzerine-136527



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör CHP üzerine... melnur 5 4325 27.02.2019- 08:53
Konu Klasör Engels üzerine... melnur 2 1512 16.01.2022- 03:28
Konu Klasör Demokrasi üzerine... melnur 0 1139 16.03.2022- 07:46
Konu Klasör ''TİP'in hakkı'' ve TİP üzerine... melnur 9 559 26.03.2024- 05:46
Konu Klasör TKH ve seçimler üzerine... melnur 4 3754 20.04.2019- 02:22
Etiketler   Kamuculuk,   “komünalizm”,   üzerine.
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS