SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Kötü iyiyi kovar mı?/Metin Çulhaoğlu           (gösterim sayısı: 4.703)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 12.11.2013- 12:08


Kötü iyiyi kovar mı?/Metin Çulhaoğlu

Taner Timur'un önemli bir tespitiyle başlayalım.

Demet Parlak'ın Taner hocayla yaptığı bir görüşme soL Kitap'ta 30 Ekim günü yayınlandı. Görüşmenin sonuna doğru Parlak, Timur'a Haziran Direnişi sonrasında Türkiye'de entelektüel tartışma düzeyinde bir sıçrama yaşanması olasılığını soruyor. Timur'un yanıtı şöyle:

"(...)bugün Türkiye'de tartışılan konulara ve etrafı saran "ilahiyatçı-fetvacı" ordusuna bakılırsa, entelektüel sıçramadan çok, yıllar önceki tartışma ortamına dönmenin yollarını aramalıyız."

Yıllar önceki tartışma ortamı?

O ortama geri dönmek?

Tam tamına hangi ortam?

***

İktisatta "Gresham Yasası" diye bilinen bir yasa vardır. 16. yüzyılda yaşayan İngiliz tüccar ve maliyeci Thomas Gresham'ın adını taşıyan bu yasa kısaca "kötü para iyi parayı kovar" kuralıyla bilinir. Bir para (sikke) değerli olmadığı halde yapay biçimde değerlendirilirse, tedavülde gerçekten değerli olan paranın yerini alır; sonuçta değerli para tedavülden çıkarak bir yerlerde saklanır, biriktirilir (eski deyimle iddihar).

"Paranın" yerine "düşünceyi" ya da "teoriyi" koyduğumuzda Gresham Yasası'nı Türkiye'de bugünkü entelektüel ortama uyarlamak mümkündür.

O zaman şöyle denmesi gerekiyor: "Kötü teori iyi teoriyi kovar..."

Sahiden böyle mi?

Fazla karamsar bir bakış değil mi?

Yani bu ülkenin okumuş yazmış kesimi kötü düşünceyi ya da teoriyi duyunca bunların peşine mi takılıyor?

***

Aşağıdaki örnekler üzerinde biraz düşünelim:

"Hemen ardından Jakoben diktatörlük, daha sonra Bonapartlar vb gelmişse 1789 Fransız İhtilalı neden ilerici sayılsın ki?"

"Sonuçta bugün dünyanın baş belası ABD'yi ortaya çıkardığına göre 1776-1783 Amerikan bağımsızlık savaşının neresi ilericidir?"

"Asıl mesele kuzeyli sanayicilere sömürülecek serbest ve ucuz işgücü sağlamaksa ABD'de köleliğin kaldırılmasına (1863-65) neden bu kadar önem veriliyor ki?"

Yukarıdaki örnekler, bilinçli olarak daha uzak geçmişten ve Türkiye dışından verilmiştir. "Böyle şeyler diyen mi var?" sorusunu sordurmak için. Eğer yanıt "yoktur" ise, anılan tarihsel olaylar pek fazla bilinmediğindendir. Gelgelelim, aynı "mantık" Türkiye, özellikle 1908-1950 dönemi için hayli yaygın biçimde tedavüldedir.

Fransa ve Amerika tarihinden verilen örnekleri Türkiye'de yaşanan bir tarihsel döneme pekâlâ iz düşürebilirsiniz. Böyle yaptığınızda, bakın bakalım "böyle şeyler diyenler" var mı yok mu?

Kötü teori iyi teoriyi kovuyor mu kovmuyor mu?

***

Taner hoca, dönülmesi gereken yer olarak "yıllar önceki tartışma ortamına" işaret ediyor. Ama tam olarak hangi dönem, hangi yıllar, bunu belirtmiyor.

Ben de tutup "şu dönem" ya da "şu yıllar" demeyeceğim; gene de bu ülkenin entelektüel ortamında "sıçrama" olmasa bile en azından kötünün iyiyi kovamadığı nispeten salim kafalı bir döneme girmek istiyorsak, bir başlangıç önerim olacak.

Zamanında çok küçümsenmiştir, ama Zubristki, Mitroposki ve Kerov'un "İlkel, Köleci ve Feodal Toplum", ardından "Kapitalist Toplum" başlıklarını taşıyan "elementer" ("didaktik", "ucuz", "harcıâlem", ne derseniz deyin) kitaplarıyla başlanması mutlaka hayırlı olacaktır.

Bu kaynaklar en azından genel bir tarih kavrayışı kazandırmışsa, Türkiye'nin yakın tarihine meraklı olanlar Taner Timur'un, Korkut Boratav'ın, Feroz Ahmad'ın, Tevfik Çavdar'ın ve Yalçın Küçük'ün çalışmalarıyla devam edebilirler.

1960'lı ve 70'li yıllarda aralarına kan giren sol siyasetlerin bile üzerinde beş aşağı beş yukarı mutabık kalıp gündeme getirmedikleri yakın tarihe ilişkin kimi temel başlıkların şımarık çocuk edasıyla "bana ne, bana ne" diye ikide bir piyasaya sürülmesi insanı gerçekten sıkıyor.

Ancak, durum sıkıcı ve bıktırıcı olsa bile kuşkusuz biz de bir köşeye çekilip "teorimizi" orada saklamayacağız.

Gresham Yasası parayla ilgili ne demiş olursa olsun; düşünsel yaşam başlarda bu yasaya göre şekillenir gibi görünse bile sonunda gelişkin düşünce ilkel düşünceyi mutlaka kovacaktır.

http://haber.sol.org.tr/yazarlar/metin-culhaoglu/kotu-iyiyi-kovar-mi-82465




Bu ileti en son melnur tarafından 12.11.2013- 12:17 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Elitmişiz! - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1782 13.07.2019- 10:48
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu hakkında... melnur 7 2517 23.08.2023- 07:29
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu ile sohbetler. melnur 5 1706 06.10.2022- 00:39
Konu Klasör Akıl akıldan üstündür - Metin Çulhaoğlu melnur 2 2208 30.11.2019- 11:21
Konu Klasör Zor, şiddet ve terör - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1400 17.12.2019- 06:03
Etiketler   Kötü,   iyiyi,   kovar,   mıMetin,   Çulhaoğlu
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS