Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Enternasyonal

Küba Devrimi'nin 55. yılı Ankara'da kutlandı

Resim Ekleme

 

Küba Devrimi’nin 55. yılı 3 Ocak 2014 Cuma akşamı Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir dostluk konseri ile kutlandı. Ev sahipliğini Çankaya Belediyesi’nin gerçekleştirdiği kutlama Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve José Martí Küba Dostluk Derneği tarafından organize edildi.

(soL - Haber Merkezi) Küba Devrimi’nin 55. yılı 3 Ocak 2014 Cuma akşamı Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir dostluk konseri ile kutlandı. Ev sahipliğini Çankaya Belediyesi’nin gerçekleştirdiği kutlama Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve José Martí Küba Dostluk Derneği tarafından organize edildi.

Konserde Kübalı soprano Diana Rosa Cárdenas Alfonso’ya piyanoda Bora Ateşyakan eşlik etti.

Programın açış konuşmasını yapan Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alberto González Casals Küba Devrimi’nin geride bıraktığı mücadele dolu 55 yılda UNESCO ve BM kriterlerine göre örnek gösterilen sayısız kazanımı halkın birliği ve ABD ablukasına karşı direnci sayesinde elde ettiklerini kaydetti. Casals konuşmasında Küba’nın sosyalizmden asla vazgeçmeyeceği ve sürdürülebilir, her daim güncel bir sosyalizm anlayışı içerisinde olduklarını vurguladı. Açış konuşması sonrasında Çankaya Belediyesi Başkanı Bülent Tanık konuşmasında Küba’ya yaptığı ziyarette Küba halkının nasıl hür olduğu gözlemlerini paylaştı.

José Martí Küba Dostluk Derneği Başkanı Gözde Somel ise konuşmasında konserde sahne alan soprano Diana Rosa Cárdenas Alfonso’ya atıfta bulunarak Haziran Direnişi sonrası çokça konuşulan 90 kuşağının iki ülkede nasıl farklı yetiştirildiğini vurguladı. Somel’in konuşmasındaki satır araları şöyle “Bizim gençlerimiz çocukluklarını siyasi istikrarsızlık, faili meçhul cinayetler, yolsuzluk skandalları ve toplumsal çürümenin egemen olduğu karanlık bir dönemde geçirdi. Diana ve arkadaşları ise Sovyetlerin ardından daha da sıkılaşan, Küba Devrimi’nin sonunu getirmeyi hedefleyen Amerikan ablukasına karşı Küba’nın direndiği zamanlarda büyüdüler. Bizim 90 kuşağı çocukları, eşitsizliğin, yoksulluğun ne olduğunu öğrenerek büyüdü. Birileri akıl almaz biçimde zenginleşiyor ama onların babaları işsiz kalıyordu. Küba’nın 90 kuşağı da yoksulluğu gördü. Ama onların yoksulluğu insan onurunu, adalet duygusunu zedelemiyordu. Kübalılar yoksulluğu birbirinin üzerine basarak değil paylaşarak aşmayı öğrettiler çocuklarına. Çocuklar okullarda, sokaklarda ve evlerinde eşitlik duygusuyla, özgüvenle, insan sevgisiyle büyüyordu. Bizimkilerin payına ise arkadaşlarını rakip olarak görmek düştü.”

Resim Ekleme

“Enternasyonal” ve “Küba” adını taşıyan iki bölümden oluşan konserde Rachmaninov ve Gounod gibi isimlerin yanında Lecuona, Roig ve Fuentes gibi ünlü Kübalı bestecilerin eserleri de seslendirildi. Can Aksel Akın’ın usta şair Nazım Hikmet’in “Havana Röportajı” adlı şiirine yaptığı beste ilk kez müzik severlerle buluştu. Program “Hasta Siempre Comandante” ve “Enternasyonal Marşı” ile son buldu.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]