Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

melnur  |  Cvp:
Cevap: 9
02.02.2019- 07:44

Sn.proleter-devrimci;

Bu başlıkta olsun, Kemalizm konusundaki başka yorumlarda olsun,   Kemalizmin sadece tarihsel bir ilerleme olmadığını, ve aynı zamanda solun ayaklarını bastığı bir zemin olduğunu, siyasal gericiliğin Kemalizmi yani kuruluş felsefesini, yani cumhuriyeti ve kazanımlarını hedef haline getirdiğini, ortadan kaldırmaya çalıştığını, otoriter bir yapı kurduğunu, dinci ( dindar değil) bir toplumsal siyasal yapı kurmaya çalıştığını vb...-söylemeye çalıştığım bu.

Sizde buna karşı çıkıyorsunuz; nedense karşı çıkıyorsunuz!

Önce şunu söyleyeyim. Dün yazını okumaya çalıştığımda ilk paragraftan sonra sonunu getirememiştim.Karşı çıkıyorsunuz da, nedense, söyledikleriniz (bence) ilgisiz ve gereksiz bir cümle yığını. Marksizm her şeyden önce bir düşünme, bir sorgulama yöntemidir. Marksizmi öğrenmek, içselleştirmek öncelikle bu yöntemi kavramakla mümkün. Yoksa, Marksist ustaların polemik yaparken söylediklerini bir ezber haline getirmek çoğu zaman pek de işe yaramaz.

Birinci paragrafın bu yüzden gereksiz ve ilgisiz ve hatta yanlış. İlgisiz ve gereksizliği 1789 ile 1920-24 arasında bir bağ kuramaman ve Büyük Fransız Devrimini sadece o tarihsel dönemle sınırlamaz. Burjuvazinin tarihsel süreç içinde gericileşmesi, 1789 sonrasında cumhuriyetin monarşiye, cumhuriyetin kazanımlarının da hurafeci yaklaşımlara karşı devrimci nitelik ve önemini azaltmaz. Boşuna bir karşı çıkış alışkanlığı edinmişsin.

Tarihsel ilerleme derken kastedilen şey nedir?
1789'un önemi ne?
1789 sonrasında burjuvazi tarihsel bir gericilik kazanmışsa ondan sonraki burjuva devrimleri önemsiz midir? Ve Kemalist devrim bu bağlamda önemsiz sayılabilir mi?

İkinci paragrafa geçiyorsun, bu kez de ''önemsizleştirmeye çalışmıyorum'' diyorsun. Peki, birinci paragrafla kurduğun ilişki ne, daha önceki başlıkta ''çok da fazla önemsememek'' imasının anlamı ne? Ve yine bir yığın ilgisiz cümle..

Bence Kemalizm yorumlarıma neden karşı olduğunuzu somut örneklerle ortaya koyabilmeli ve sonra da ''ama önemsiz değil'' demenizi ilişkilendirmelisiniz.   Bu başlıktaki yazılarda bile Kemalizmin bugün için bir kurtuluş anlamına gelmediğini tekrar tekrar söylememe rağmen bu konuda bile gereksiz cümleler kurman gerçekten şaşırtıcı.

Sadece bu konuda değil, hemen her konuyu açıklayabilmek, öncesinde anlayabilmek ve kavrayabilmek, belli bir tutarlılık ve somutlaştırma gerektiriyor. Kemalizm konusunda bence önemsiz değil diyerek önemsizleştirme çabası içindesin. Eğer soyutlamayı somut bir hale getirerek yorumlamaya çalışırsan bence daha anlaşılabilir ve daha tutarlı yorumlarda bulunabilirsin.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 10
02.08.2023- 03:18

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Selahattin Demirtaş'a oy veren biri olarak, şunu söylemeliyim ki HDP'nin içerisinde, Kürt şovenizmine çanak tutanlar var. Türkiye Kürtleri'nin hak ve hürriyetlerini savunmak ayrıdır, şovenizm ayrıdır. Kemalizm ile hesaplaşacağız diyen "solcularımızın" çoğu anti-emperyalist bilinçten kopmuş durumdadır.

Atahan arkadaş söylemiş bunları. Katılıyorum, Kürt hareketi bünyesinde milliyetçiliği şovenizme vardıranlar da var ama zaten milliyetçilik şovenizmin döl yatağı değil mi? Kuşkusuz etnik temelde siyaset yapma önceliği olan Kürt hareketinde de özellikle sempatizan kesimde bu işi şovenizme ve Türk düşmanlığına vardıranlar da bulunmaktadır Ama bunun tersi de yok mu; çeşitli geekçeler altında Kürt hareketine düşmanlıla yaklaşan sözde solcular bulunmuyor mu?

Geçenlerde bir örneğini de vermiştim; yineleyeyim, TKP kökenli bir arkadaşımız, daha sonra önce HTKP ve sonra TKH'de karar kılmıştı. Kendisiyle TKH'nin bir toplantısında da tanımış ve konuşmuştum. Bir gün face'teki bir yazısındaki ifadeler şaşırtıcıydı. Yazdıkları tipik bir Kürt hareketi düşmanlığıydı ve HDP PKK ile bir tutuluyordu. TKP'de de, HTKP'de de ( şu anda TİP) ve TKH'de de böyle bir yoruma rastlamak mümkün değildi. Garipsemiştim ve sorduğumda da ''insan değişemez mi?'' diye yanıt vermişti. Tek bir örnek de değildi. Partili partisiz, solcu sosyalist olduğunu söyleyip Kürt hareketine bütünüyle ötekileştiren bir yaklaşıma sahip bir yığın solcumuz ve sosyalistimiz var! Tıpkı (sol)Kemalizmi de eleştirmenin ötesine geçip düşmanlaştıran sözde solcularımız-sosyalistlerimiz olduğu gibi. Oysa...

Oysa Kemal Okuyan'ın sözüydü sanırım, ''Kemalizm düşmanlığını bayrak yapandan solcu çıkmaz'' demişti. Katılıyorum, tıpkı Kürt düşmanlığını bayrak yapandan solcu çıkmayacağı gibi...

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]