Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Kürt Ulusal Sorunu

Öcalan'dan 'süreç' açıklaması

BDP Milletvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder İmralı Adası'na giderek Abdullah Öcalan ile görüştü.

BDP Milletvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder İmralı Adası'na giderek Abdullah Öcalan ile yaklaşık 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Heyetin açıklaması şöyle:

''Heyetimiz bugün İmralı adasında Sayın Öcalan'la üç saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Sayın Öcalan, öncelikle 30 Mart yerel yönetimler seçiminde seçim süreci boyunca katkı sağlayan, destek sunan, çalışmalarda aktif rol alan tüm halkımıza teşekkür ettiğini ifade etti. Seçim öncesi ve seçim döneminde ortaya konan tüm baskılara, engellemelere ve başvurulan seçim hilelerine rağmen halkımızın kararlı iradesiyle ortaya çıkan sonucun önemli olduğunu, bu sonucun demokratik siyaset zemini ve sağladığı imkanlar bakımından örgütlü siyasal kurumlar tarafından doğru değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 1 Mayıs'la ilgili bütün Türkiye emekçilerinin 1 Mayıs emek ve direniş bayramını selamladı. Emek mücadelesi başta olmak üzere bütün demokratik hak mücadelelerinde HDP'nin toplumsal muhalefet alanlarının tamamında örgütsel öncü ve birleştirici işlevinin tarihsel olduğunu belirtti. 1 Mayıs emek bayramına yönelik Türkiye emekçilerine daha kapsamlı bir mektup yazdığını ve bu mektubu 1 Mayıs'tan önce Türkiye emekçilerine ulaştırılmak üzere ileteceğini ifade etti."

Açıklamada, Öcalan'ın mesajı ise şöyle aktarıldı:

''Dönem karakter değiştiriyor. Her an derinlikli çözüm imkanları da, çatışma olasılıkları da devrededir. Özellikle Hükümetin atacağı adımlar çatışma olasılığını ortadan kaldıracağı gibi çözümü de yeni formatta derinleştirerek geliştirebilir. Çok zorlanmama rağmen süreci bugüne taşımaktan pişman değilim. Hatta çok önemli buluyorum. Süreç Türkiye'nin derinlikli, dışa açılımcı, demokratik hamlesine en önemli katkıyı sunacak bir yetkinliktedir. Tüm tarafları bu temelde üzerlerine düşeni yapmaya davet ediyorum. Eğer siyasi iktidar silahlı güçlerin topluma dönüş yapmasını istiyorsa gereken yasal çalışmaları hızla hayata geçirmek zorundadır. Dönüş yasası dahil olmak üzere tüm yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması tarihi önemdedir.''

sol

solcu  |  Cvp:
Cevap: 1
26.04.2014- 20:14

Öcalan kendisini ziyarete gelen heyete her defasında birtakım açıklamalarda bulunup barış sürecini önemsediğini söylüyor ve adımlar atılması gerektiğini söylüyor. Şu açıklamaların birisinde de barış süreciyle neyin beklentisi içinde olduğunu açıklasa uygun olmaz mı? Ne olursa Kandil silah bırakacak? Öcalan'ın pazarlık masasında neler var? İmralı'ya giden heyetin de bunu bildiğini sanmıyorum. Bilen var mı? Öcalan biliyor mu?

ilkay  |  Cvp:
Cevap: 2
27.04.2014- 21:26

'Öcalan MİT yasasını yeterli bulmadı'

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dün İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi. Baluken, Öcalan'ın yeni MİT yasasını yetersiz bulduğunu söyledi.

DHA'dan Ferit Aslan'ın haberine göre, İmralı adasında dün Abdullah Öcalan ile görüşen heyette yer alan BDP Grup Başkenvekili İdris Baluken 3 saate yakın süren görüşmenin olumlu ve verimli geçtiğini belirtti. Baluken, görüşmede seçim süreci, 1 Mayıs, BDP, DTK ve HDP'nin yeniden yapılandırılması, Rojava ve Ortadoğu'daki gelişmelerin ele alındığını anlattı.

Öcalan'ın görüşmede seçim öncesinden başlayarak tüm engellemelere ve baskılara ve seçim sonuçlarına etki edecek hilelere rağmen, ortaya çıkan sonucun önemli olduğunu söylediğini anlatan Baluken, "Bu sonucun örgütlü kurumlar tarafından geliştirilerek, hedefler doğrultusunda bir siyasi kazanıma dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Biz de yeniden yapılandırma surecinde bazı tartışmalar yürütüp bunları dikkate alacağız" dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baleken, Haziran ayında kongreye gidecek olan HDP'ye BDP'li vekillerin geçmesi ve HDP'nin Eş Başkanlığına kimlerin getirileceği ile ilgili tartışmalar konusunda ise, "Bunu iki partinin yetkili organlarının belirlemesini ve halkın teveccühlerini ve görüşlerini dikkate almamızı istedi" diye konuştu.

'MİT yasasını yeterli bulmamış'
Öcalan'ın, çıkırılan ve İmralı'da yürütülen görüşmelerin yasal zeminini oluşturmak şeklinde değerlendirilen MİT yasasını da yeterli bir düzenleme olarak görmediğini ifade eden BDP'li Baluken şunları söyledi;

"Yasal zemin oluşturulması için mutlaka gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Bu konuda HDP Hukuk komisyonunun da bazı çalışmalar yaparak hükümete sunması, hükümetinde bu konuda kendi üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiğini ifade etti."

Çözüm süreci için acil çıkarılması gereken 2 yasadan da Öcalan'ın söz ettiğini ifade eden BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, şöyle konuştu:

"Sayın Öcalan, bundan sonraki sürecin yürümesi için Kürt meselesi bazında iki yasanın hızla çıkarılması gerektiğini söylüyor. Bunlardan biri yerel yönetimler özerklik yasası, ikincisi de demokratik sivil toplum yasasıdır. Yerel yönetim özerklik yasası ile katı merkeziyetçi bir yapıyı aşan ve yerelden demokrasiyi inşaa eden bir yasal düzenlemenin idari reform ile yasallaşması gerekiyor. Demokratik sivil toplum yasasında ise, sivil toplumun önünü açan, örgütlenmesini yasal güvence altına alan bir yasal düzenlemedir. DTK örneğini verdi. Diyalog aşamasından müzakereye geçiş için gerekli olan yasal düzenlemeler ve daha sonraki aşamada Kürt meselesinin çözümü için gerekli olan 2 yasa daha çok konuşuldu. Dönüş yasası ile ilgili vurgu da var. Nihai olarak bir sonucu ulaşsak bile, hükümet halen olası gelişmelerin hiç birinin yasasını gereğini yerine getirmemiş durumda."

sol

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]