Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Forum Arşivi

1 Mayıs Komitesi'nden Taksim çağrısı

1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Taksim'de yapılan açıklamada, “Taksim, bir kez daha yasaklanmak isteniyor. Hükümet kendi yaptığı 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na uymuyor. 1 Mayıs ile ilgili açılan her davada kaybediyorlar Biz 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. 1 Mayıs’ta Taksim’e çağrı yapıyoruz” dendi.

Resim Ekleme

Taksim İstiklal Caddesi’nde saat 12.30’da bir araya gelen aralarında DİSK, KESK TMMOB, TTB ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu topluluk, üzerinde “1 Mayıs’ yazılı pankart ile Fransız Konsolosluğu’nun önüne yürüdü. Bu sırada, ‘Taksim işçiye yasaklanamaz’, ‘Taksim 1 Mayıs alanıdır’ sloganları atıldı.

DHA'nın haberine göre DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada;

“Tüm haklılığımıza, meşruluğumuza, ulusal ve uluslar arası mahkeme karırlarına rağmen, 1 Mayıs meydanımız bir kez daha yasaklanmak isteniyor. Geçtiğimiz yıllarda, 2013 ve 2014’te 1 Mayıs ile ilgili AİHM kararlarına uymayanlar, şimdi de iç hukukta alınan mahkeme kararlarını yok sayıyor. Hükümet kendi yaptığı 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na uymuyor. 1 Mayıs ile ilgili açılan her davada kaybediyorlar Her mahkemede iddiaları çürüyor. Ama ülkeyi yönetenler suç işlemeye devam ediyor” dedi.

TAKSİM'DEKİ BARİYERLER, TOMALAR YASADIŞIDIR


Arzu Çerkezoğlu, “Bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz. Taksim’deki bu bariyerler , bu TOMA’ lar yasa dışıdır. Buradan tüm İstanbul halkına bir suç duyurusunda bulunmak istiyoruz. 1 Mayıs günü yolların kesilmesi, toplu ulaşım araçlarının iptali tüm kentin gaza boğulması gibi nedenlerle yaşanacak olası mağduriyetlerin sorumlusu mahkeme kararlarını hiçe sayan, her sene aynı suçu işlemekte ısrar edenlerdir. Bu suça karşı çıkalım. Nice mücadeleler sonucu resmi tatil ilan edilen bir günü, silahlı adamların gölgesinde ev hapsinde geçirmeyi kabul etmeyelim. Evlerimizden sokağa çıkalım. Mutlaka ama mutlaka Taksim’e doğru yola çıkalım. Engellendiğimiz her yerde tepkimizi gösterelim. 1 Mayıs günü, ellerimizde çiçekler, dilimizde türküler, işçilerle, emekçilerle, arkadaşlarımızla, dostlarımızla buluşmaya çıkalım. Bu ülkede işçi sınıfı ve emekçilerin 1 Mayıs’ı kentlerin en merkezi meydanlarında tarihsel ve politik anlamıyla da İstanbul’da Taksim’de kutlama talebine karşı çıkmak, insanlara nefes almayı su içmeyi yasaklamak kadar, kimliğini, tarihini, benliğini, sınıfını inkar etmeyi istemek kadar akıl dışıdır. İşte o nedenle biz 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. 1 Mayıs’ta Taksim’e çağrı yapıyoruz” ifadesini kullandı.

dayanışma  |  Cvp:
Cevap: 1
27.04.2015- 11:29

Kadıköy HAZİRAN 1 Mayıs İçin Buluştu

Resim Ekleme

Resim Ekleme

Resim Ekleme

Resim Ekleme

dayanışma  |  Cvp:
Cevap: 2
27.04.2015- 11:34

'Katiller bulunana kadar Taksim'deyiz!'

Resim Ekleme

1 Mayıs'a öncesi AKP Taksim Meydanı yasağında ısrar ederken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, '1 Mayıs 1977'de katledilen 37 işçinin katili bulunana kadar 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" dedi. Bolu'da yapılan DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Beko, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'işçiler 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayabilir' kararını hatırlattı.

Beko, "Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs alanı olduğunu defalarca söyledik. Bizim burada Taksim alanı diye bir inadımız yok, bu kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Bizim orada 1 Mayıs 1977 yılında katledilen 37 işçi arkadaşımız var. 37 arkadaşımız katledildi ve bunların katilleri bulunana kadar, adalete teslim edilinceye kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de yapmak istiyoruz. Amacımız burada ölen arkadaşlarımızı hatırlatmak" diye konuştu.

Birgün

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 3
27.04.2015- 15:24

Mayıs’ın 1’i- Kurtuluş Kılçer  

Bir seçim arifesindeyiz. Meydanlar dolacak, gazeteler parti propagandalarından geçilmeyecek, televizyonlarda reklamlar peşi sıra sıralanacak, sokaklarda ses araçları avazı çıkana kadar liderlere yazılmış marşları çalacak...
 
Sözler verilecek, hayata geçip geçmediği nasıl olsa unutulacak.

Bir seçim arifesindeyiz. Meydanlarda hırsızlar, katiller, yağmacılar, rantçılar, sömürücüler boy gösterecek.
 
Sözler söylenecek, işçim, köylüm, esnafım, memurum tekerlemeleri sonrası hepsi unutulup gidecek.
 
Bir seçim arifesinde sermaye düzeni yeni bir onay almak için halka gidecek. Bunun için elinden ne gelirse yapmaya çalışacak.
 
Seçimler önemlidir. Seçimler, halkın siyasallaştığı ve memleket sorunlarına ilgisini arttığı dönemler olarak önemsiz sayılamaz.
 
Emekçilerin başını kaldırıp baktığı ve memleketin geleceğine dönük beklenti ve kaygıların gündeme geldiği politik ortamlardır seçimler...
 
Seçimlere işçiler, emekçiler damgasını vurmalı elbette... Bir sınıf olarak işçiler tavırlarını ortaya koysalar, sermaye düzeninin onay mekanizması büyük bir reddiyeye de dönüşebilir.
 
Bunun için mücadele yürütülmelidir. Ancak işçi sınıfının “tavrı” bir sınıf olarak gündeme gelmediğinde, toplumu atomize etmiş bir sermaye düzeninde bireylerin tercihinden bir bileşke çıkmaz.
 
Sermaye düzeni, tam da buna güveniyor. İşçi sınıfının bu kuşatma altında kendi sınıf çıkarlarını ve bununla doğrudan bağlantılı olan memleketin kurtuluşunu göremeyeceğini biliyor.
 
O yüzden kuşatır, hakimiyet kurar, göz boyar, yani kısacası sermaye düzeni, kurulu düzenini devam ettirmek için büyük bir mücadele verir. Militanca bir mücadeledir sermaye sınıfının verdiği mücadele... Her yolu dener ve mübahtır kendisi açısından...
 
Sesi çok çıkar sermaye partilerinin, işçilerin ve emekçilerin sesini bastırmak için.
 
Sözü çoktur sermaye partilerinin, işçilerin ve emekçilerin haklı ve meşru taleplerini görünmez kılmak için.
 
Yalanı boldur sermaye partilerinin, işçilerin ve emekçilerin gerçekleri görmesini engellemek için.
 
Yüzü kızarmaz sermaye partilerinin, işçilerin ve emekçilerin acılarını, sömürülmesini, yoksulluğunu ve ölümünü normal saymak için.
 
İşçiler ve emekçiler, bu sesi kısmalı!
 
İşçiler ve emekçiler, bu sözü kesmeli!
 
İşçiler ve emekçiler, bu yalanı yedirmeli!
 
İşçiler ve emekçiler, bu yüzsüzlüğü yüzlerine vurmalı!
 
Yüzleri kızarmayanların yüzlerini kızartmak, işçi sınıfının tokadıyla olacak. Yüzleri kızarmayanların suratlarında patlayan nasırlı işçi ellerinin iziyle!
 
Onların yüzü ancak böyle kızarır!
 
Bunun için önce meydanlar kızarmalı! İşçi sınıfının eşitlik ve özgürlük talebinin yazıldığı ve işçilerin kanlarıyla renk verdikleri o kızıl bayraklarla donatılmalı meydanlar...
 
Meydanlar, sermaye partilerine bırakılmasın! İşçiler ve emekçiler meydanları doldurmalı, sözlerini söylemeli, taleplerini haykırmaları, gerçekleri dile getirmelidir!
 
Tokadı göstermelidir!
 
Seçimlerden önce, Mayıs’ın 1’inde!
 
İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta alanlarda buluşalım!

melnur  |  Cvp:
Cevap: 4
27.04.2015- 17:13

1 Mayıs'a şunun şurasında üç dört gün kaldı ve AKP iktidarı başkomutanları Erdoğan'ın öncülüğünde gerilimi sürekli olarak tırmandırıyor. DİSK kitle örgütleriyle birlikte 2015 1 Mayıs'ının da Taksim'de kutlanmasında -haklı olarak- direniyor. Olağandışı bir durum ortaya çıkmazsa 1 Mayıs özellikle İstanbul'da yine polis terörü altında ''kutlanmaya'' çalışılacak. Gerici iktidarın Taksim'i kitleye kapatma kararının altında rant kavgasının yattığı biliniyor, ama sadece bu değil. Siyasi iktidar Taksim 1 Mayıs alanının Türkiye işçi sınıfı tarihi açısından öneminin unutulmasını ve solun, yakın tarihi ile olan bağlarndan koparmak istiyor. Elbette bu yasağa ve bu gerici yönelime karşı mücadele edilmeli ve direnilmelidir. Taksim 1 Mayıs alanı Türkiye işçi sınıfının hafızasıdır. Bu yüzden unutulmamalı ve unutturmaya yönelik çabalara karşı da dik durulmalıdır.

Buraya kadar pek sorun yok. Ama İstanbul'da 1 Mayıs siyasi iktidarın kışkırtıcı kararları ve yasaklarına rağmen sadece Taksim çevresindeki ''çatışmalı görüntüler''den de ibaret olarak kalmamalı. Sendikalar, demokratik kitle örgütleri, sol, sosyalist, ilerici ve devrimci kesimler İstanbul'un hemen hemen her caddesini 1 Mayıs alanına çevirecek etkinliklerle donatabilmeli, oralarda sınıfın mücadele ruhunu yaşatabilmeli ve bir sonraki 1 Mayıs'a kadar sınıf ve sol açısından bir mücadele perspektifi ortaya koyabilmeliler. Önceki 1 Mayıslarda eksik olan buydu. Taksim 1 Mayıs alanı mücadelesi ve olası çatışmalı süreç bu eksikliğin giderilmesi konusunda bir mazeret haline getirilmemeli. Bunun başarılabilmesinin pek çok yolu var. Daha önceki 1 Mayıslarda başarılamamıştı, bu 1 Mayıs'ta bence atlanılmaması gereken bir konu bu. AKP faşizmi kendini kalıcılaştırmak için gereken her türlü adımı atarken, bu 1 Mayıs'ın önemini bu gerçeğin ışığı altında değerlendirme zorunluluğu var. Sendikalar ve kitle örgütleri ne yazık ki bu konuda gereken ''duyarlığ'', çok daha doğru bir deyişle ''öncülük'' yapamıyor. Böyle bir potansiyel de ne yazık ki, her yıl 1 mayıslarda yitirilmek zorunda kalınıyor.

Çözüm hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da aynı: Sosyalist solun toplumsal alanda bir güç olmasına ihtiyaç var. Toplumsal alanda belli bir güce ulaşamayan hiç bir örgüte veya partiye işçi sınıfının ve emekçi halkın dönüp bakması da olanaksız hale geliyor.

umut  |  Cvp:
Cevap: 5
29.04.2015- 09:39

Taksim’e nasıl çıkılır?
Ergun Çağlayan  


Haziran’dan sonraki ikinci Bir Mayıs geldi. Kitlesel sokağa çıkma dürtüsü geri çekildikçe Taksim Meydanı, iktidar için yeniden bir “kontrol mühendisliği” uygulaması kıvamına geldi. Yıkık dökük, terk edilmiş bir AKM’nin gölgesinde betonla kaplanmış iki katlı bir heyula görüntüsüne kavuşturulan meydan, bu sayede teknik olarak “miting yapılamaz” statüsünde tutulmaya devam ediyor.

Teknik olarak miting yapılamaz bir yere çevrilen beton yığını, yüzbinler tarafından miting alanına çevrilebilir. Haziran 2013’te gösterdik. Ama Taksim’in 1 Mayıs Meydanı olduğunu göstermek için AKP’ye karşı sokağa çıkan herkesi oraya getirmeyi de becermek gerekiyor.

Aslında 2013 Haziranının sokağa döktüğü yüz binlerce insanın ancak yüz binininin taşarak sığabileceği meydan, Türkiye Solunun istediği bir mayıslara ev sahibi olabilecek bir mekan değil. Taksim kilitlenmesinde iki faktör öne çıkıyor: Birincisi 1 Mayıs 1977’nin hesabı, tarihsel olarak hâlâ gündemin en ön sırasındaki yerini koruyor ve 1 Mayıs Meydanı, bu ülkede işçi sınıfı siyasette yerini almayı hedeflemeye devam ettiği sürece 1 Mayıs Meydanı olacak. İkincisi iktidarın gösterdiği “resmi” miting alanları, örgütlü kitlesel sınıf sendikacılığının aylarca çalışarak doldurabileceği, doldursalar da merkeze uzaklıkları nedeniyle gözden ırak kalacakları büyük alanlar. Gönül, sendikaların yakın gelecekte Birleşik Haziran Hareketiyle işbirliği içinde önce her merkezde onbinler, yüzbinler toplayıp, sonra buralardan Bir Mayıs Meydanı’nı işaret etmelerini istiyor.

Solcu sendikalar, mevcut öznel ve nesnel koşullarında haklı olarak baştan Taksim’i gösterdikleri için 1 Mayıslar, baskı rejiminin tam teçhizatlı polisiyle mücadele günü olarak kilitleniyor. Uzaklarda kürsü kurup, toplananlara “siyasi mesaj vermek” kaygısı güden ekipler, hem diğer solcuların düşmanlığını kazanıyor, hem de solun hitap kitlesi dışından kayda değer bir işçi katılımı sağlamayı başaramıyorlar.

Aynı seçimlerde HDP ve AKP dışında seçilirse ne yapacağını somut olarak başarılı bir şekilde anlatan başka bir siyasi hareket yaratılamayışı gibi, bu 1 Mayıs da yaptıklarımızdan çok, yapamadıklarımızın ürünü olarak şekillenmiş oluyor.

Ben yıllar boyunca 1 Mayıs Taksimdir diyen birden çok yazının yazarı olarak Gezi Parkı ve Taksim’in, oraya sığmayan yüzbinlerin doldurduğu, Harbiye, Dolmabahçe, Gümüşsuyu ve Tarlabaşı’nın, tarih boyunca 1 Mayıslara sahne olmaya devam edeceğini biliyorum. Yine de bu kilitlenmenin Gezi Ayaklanması ile İşçi sınıfı hareketi arasındaki kapanması gereken mesafeyi “tabiatı gereği” açmasından rahatsız oluyorum. Bu iki hareketin buluştuğu yerde Taksim, yüzbinlerin, uzaktan yakından toplanıp dev yürüyüş kollarıyla saygı geçişi yaptıkları bir yer olarak Türkiye İşçi Sınıfının yüreğini attırmaya devam edecektir. İsterlerse üçüncü kat betonu döksünler…

umut  |  Cvp:
Cevap: 6
30.04.2015- 13:41

Taksim 1 Mayıs programı açıklandı


1 Mayıs Tertip Komitesi 1 Mayıs programını açıkladı.

Resim Ekleme

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB imzasıyla yapılan açıklamada Taksim 1 Mayıs'ının programı açıklandı.

Açıklama şöyle:

1 MAYIS 2015 KUTLAMALARI İÇİN TÜM TÜRKİYE'DE ALANLARA ÇIKIYORUZ!

İstanbul kutlamalarını Taksim 1 Mayıs Alanı'nda yapmak için yarın saat 11:00'da Beşiktaş ve Şişli'de toplanılıyor...

1 Mayıs Tertip Komitesi'nin ve 1 Mayıs 2015 katılımcılarının aldığı karar doğrultusunda 1 Mayıs Mücadele, Birlik ve Dayanışma Günü tüm Türkiye'de alanlarda ve İstanbul'da Taksim 1 Mayıs Alanı'nda kutlanacak.

Taksim 1 Mayıs kutlamaları için yarın (1 Mayıs 2015, Cuma günü) saat 11:00'da Beşiktaş'ta Beşiktaş Meydanı'nda ve Şişli'de Şişli Cami önünde toplanılarak 12:00'da Taksim 1 Mayıs Alanı'na yürüyüş başlatılacaktır.

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 7
30.04.2015- 19:02

HAZİRAN, 1 Mayıs toplanma noktalarını açıkladı

Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN), 1 Mayıs'ta Taksim'e gitmek için otobüs kaldırılacağını belirterek toplanma yer ve saatlerini açıkladı.

Resim Ekleme

(İleri Haber) 1 Mayıs öncesi İstanbul'da Taksim'e ulaşan her yol kapatılırken, Birleşik Haziran Hareketi il ve ilçelerde buluşma noktalarıyla saatlerini yayınladı. Hemen hemen her ilçeden Taksim'e gitmek için otobüs kaldırılacağı belirtilirken, toplanma yer ve saatleri şöyle açıklandı:

1. BÖLGE
KARTAL
07.30 – Kartal Ahmet Şimşek Koleji Önü
07.30 – Kartal Metro önü
08.30 – Kozyatağı Beyazevler otobüs durağı

TUZLA
07.30 – Yayla Mah. Fevzi Çakmak durağı

PENDİK
07.30 – Kavakpınar durağı

MALTEPE
07.30 – Maltepe / Meydan
08.30 - Kozyatağı Beyazevler otobüs durağı

SANCAKTEPE
08.00 – Sancaktepe Bölge Hastanesi önü

ÜMRANİYE
09.00 – Kazım Karabekir Cemevi önü
09.00 – 1Mayıs Mah. 30 Ağustos İ.Ö.O. önü
09.00 – Ümraniye / Merkez
09.00 – Ihlamurkuyu eski Doğanevler durağı önü

ATAŞEHİR
09.30 – Ataşehir (İçerenköy)

BEYKOZ
09.00 – Beykoz / Paşabahçe
09.15 – Beykoz / Kavacık

KADIKÖY
09.00 – Kadıköy Evlendirme Dairesi önü

ÜSKÜDAR
09.30 – Altunizade Capitol AVM önü

2. BÖLGE
OKMEYDANI
09.00 – Okmeydanı Çevreyolu durağı

SARIYER
09.45 – Levent Metrocity önü

GAZİ
08.00 – Yunus Emre son durak

GOP
09.30 – GOP Eğitim Sen şubesi önü

KAĞITHANE
09.30 – Yıldızposta Caddesi Dedeman otel önü

EYÜP
09.30 – Yeşilpınar Veysel Karani otobüs durağı

FATİH
09.30 – Çapa tramvay durağı karşısı

BEŞİKTAŞ
10.00 – ATV-Sabah binası önü

ŞİŞLİ
09.00 – Gayrettepe Telekom Müdürlüğü önü

3. BÖLGE
KÜÇÜKÇEKMECE
08.30 – Arel Üniversitesi önü

BAHÇELİEVLER
09.00 – Yenibosna Turgut Özal köprüsü altı

ESENYURT
09.00 – Esenkent / Rıfat Ilgaz Tiyatrosu önü
09.00 – Esenyurt Lisesi önü
09.00 – Esenyurt / Depo durağı, Firüzköy Stadı
09.00 – Yeşilkent / Pirsultan Cemevi önü

AVCILAR
07.30 – Parseller Anadolu Hastanesi önü
08.00 – Avcılar Stadyum önü

GÜNGÖREN
08.30 – Merter Ziraat Bankası önü

SİLİVRİ
09.00 – Silivri Sahili Eğitim Sen önü

BÜYÜKÇEKMECE
07.30 – Eczane durağı önü

BAKIRKÖY
09.30 – İncirli Metrobüs durağı Bakırköy tarafı

BEYLİKDÜZÜ
08.00 – Bizimkent önü
08.00 – Migros durakları önü

dayanışma  |  Cvp:
Cevap: 8
30.04.2015- 21:35

Kılıçdaroğlu'ndan 'en büyük vaat': CHP iktidarında Taksim, 1 Mayıs Meydanı olacak

Resim Ekleme

Seçimler öncesinde verdiği vaatlerle dikkat çeken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'nin yasakçı tutumunun aksine kendi iktidarlarında Taksim'in 1 Mayıs meydanı olacağını açıkladı.

1 Mayıs nedeniyle sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden mesaj yayınlayan Kılıçdaroğlu, "Az kaldı, sabredin! CHP iktidarında yasaklar kalkacak; Taksim, 1 Mayıs Meydanı olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Dayanışma ruhunun bozulmasına ve provokasyonlara izin vermeden, tüm CHP örgütleri yarın emekçilerle birlikte olacak.7 Haziran seçimlerine emek ve emekçiden yana politikaları ile giren CHP adına, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum" diye yazdı.


Kemal Kılıçdaroğlu
@kilicdarogluk  

Dayanışma ruhunun bozulmasına ve provokasyonlara izin vermeden, tüm CHP örgütleri yarın emekçilerle birlikte olacak.


  Kemal Kılıçdaroğlu
;@kilicdarogluk  

Az kaldı, sabredin! CHP iktidarında yasaklar kalkacak; Taksim, 1 Mayıs Meydanı olacak.


Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]