Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Sözde sol-sosyalist forumlar...

"DEVLETİN İCAZET VERDİĞİ SİP; CHP-İP-MHP POLİTİKALARIYLA GÖREV BAŞINDA! "

SF'de böyle bir başlık var; buraya almayacağım, isteyen bu linkten okuyabilir. Yazıyı asan arkadaşımız, benzer başlıkları foruma taşıyıp durarak kendince bir solcu mücadele veriyor! Yanıtlar, benzerlerini de bu tür sitelerde çokça gördüğümüz gibi TKP'ye ve bir anlamda bilimsel sosyalizme düşmanlıkla eşdeğer. Pek çoğunun tartışılabilir olma özelliği de yok ve zaten amaçları da tartışmak değil. Ama ne olursa olsun aralarında suçlama olarak dile getirilenlerden kimileri TKP merkezli veya değil, tartışılmak ve açık bir şekilde bilince çıkartılması gereken konular. Bu yapılmadığı, forum yönetiminin de zaten bu konuda en küçük bir hassasiyeti olmadığı için, bu tür saçma sapan yorumlar foruma hakim oluyor ve samimi olsun veya olmasın kendini solcu sanan sempatizanlar da o konularda bir türlü gerçek bilgiye ulaşamıyorlar.


Konuyu açan arkadaş aynı başlıktaki bir başka yorumunda(!) şunları söylüyor.

"SİP 'in 'TKP' leştirilmesi...

SİP 11 Kasım 2001'deki 6. Olağanüstü Kongresi'nde, Yalçın Cerit'in liderliğinde 19 Temmuz 2000'de kurulan Komünist Parti ile birleşerek adını TKP Türkiye Komünist Partisi olarak değiştirdi.
Siyasi Partiler yasası'nın gerekli maddesi Komünist kelimesini parti adlarında koyulmayacağını belirtiyordu. Bunun üzerine 2001 'de ihtar cezası alan TKP adından vazgeçmedi ve iki seçime bu adla girmeyi başardı.
Anayasa Mahkemesi 2009 yılında kapatma davası açılan TKP 'ni berat ettirdi..."


Karker adlı arkadaş ise bir dizi sormuş; şöyle:

"entelmaganda ve Hüseyine Sözümüz Devrim mahlaslı arkadaşlar, size birkaç sorum olacak:

1-TİP'ten TİP ile TKP yakınlaşınca hizip çıkarıp ayrılanlar, neden TKP ismini alıp TKP tarihini sahipleniyor ?

2-SİP, PKK'yi emperyalist piyonu olarak mı görüyor ?

3-SİP, ML'nin bir değişmezi olan UKKTH'yi red ederek oportünizme bulaştığının farkında değil mi ?

4-SİP, yıllardır her türlü gericiliğin sembolü haline gelmiş bir bayrağı neden taşıyor ?

5-SİP, kemalizmi şuan için ilerici olarak mı görüyor ?

6-SİP'in sosyalist bir Kürdistan devleti kurulsa tepkisi ne olur ?

Not: KÖH ile alakam yok, buna dikkat ederek sorularımı cevaplayın !
"

Konu sıkıntısı çekiliyor, bu konularda düşünce alış verişine girmekte yarar var.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
20.11.2013- 19:02

Eleştirilerden biri ''devletin icazet vermesi''...Yani komünist sözcüğünün bir parti ismi olarak kullanılması yasakken verilen mücadele sonucunda bir partinin adı olarak yasallaştırılması konusu devletin icazeti anlamına geliyormuş. Peki 1 Mayıs'ın işçi sınıfının 'bayram'ı olarak kabullenilmesi ve tatil günü ilan edilmesini de aynı kategoriye koyacağız? Ya da işçi sınıfının tarihsel süreç içinde edindiği bir yığın kazanım devletin icazeti anlamına mı geliyor?

Burjuvazi kendi eliyle (devletiyle) işçi sınıfına ne zamandan beri hak verir hale geldi?

Bu konuyu TKP düşmanlığını komünistlik zanneden bir yığın sempatizan veya kürt ulusal hareketinin kürt miliyetçi kesimi bilinen ve sürekli yinelediğimiz nedenlerle ileri sürüyor da, kendilerini sosyalist olarak niteleyenlerin sessiz kalmaları garip. Aslında bu garipliği de anlayabilmek mümkün. TKP düşmanlığı bu sözde sol-sosyalist forumların temel niteliği haline gelmiş. Bu tür başlıklarda, bu garipliklere karşı çıkmak da 'TKP yandaşı' haline gelmekle eşdeğerdir. Bu yüzden bu konularda bir hayli çekingen söylemler ortaya çıkıyor. En 'kabadayısı' bile karşı yanıt yazacaksa, ''bakın bunları yazıyorum ama, yanlış anlaşılması; ben TKP'li değilim'' diye söze başlamak zorunda kalıyor.

Bu da bir başka gariplik.

Ayrıca yazdıkları forumda, devrimcilik ve sosyalistçilik oynarlarken hangi yasallıktan yararlandıklarını bile akıllarına getirmiyorlar. Gören duyan da, ''devletin icazetinden arınmış'' illegal bir faaliyette bulunduklarına sanacak!

melnur  |  Cvp:
Cevap: 2
20.11.2013- 19:26

1-TİP'ten TİP ile TKP yakınlaşınca hizip çıkarıp ayrılanlar, neden TKP ismini alıp TKP tarihini sahipleniyor ?  

Türkiye solunun tarihi bir anlamda ayrışmaların, ve bölünmelerinde tarihidir. ''Neden ayrıldı, neden birleşti'' soruları bu çerçevede çok da anlamlı değildir.

Ayrıca Mustafa Suphi'lerin Türkiye Komünist Partisi de kendisini sosyalist-komünist olarak niteleyen herkesin partisidir. Suphi'lerin TKP'si Türkiye Sosyalist Hareketi'nin de tarihidir aynı zamanda. İster doğrudan o hareketin içinde bulunan, ister başka örgütlenmeler içinde kalarak dışında M.Suphilerin tarihi ve geleneği hepimizin tarihi ve geleneğidir. Doğrularıyla yanlışlarıyla...Komün gibi, SSCB gibi...Geçmişimizde sosyalist harekete katkı veren bir yığın devrimci gençlik   önderleri gibi. Sahiplenmek budur zaten. Hataları ve sevaplarıyla o geçmişi o geleneği kabullenmektir.

TKP isminin alınması bu anlamda ona bir yasallık kazandırılması bu yüzden çok önemlidir. TKP kurucuları bu konuda çok büyük bir iş başarmışlar, Suphi geleneğinin yerlere düşüp etkisizleştirilmiş bir hale getirilen adını yeniden ayağa kaldırmışlar ve inanılmaz mücadeleler vererek   partiyi bugün hak ettiği yere getirebilmişler ve Türkiye sosyalist hareketinin omurgası haline gelmişlerdir.

TKP olmadan güçlü bir sosyalist-komünist hareketten söz edebilmek mümkün değildir. M.Suphilerin geleneği bugün TKP adıyla yeniden yaşamaktadır. Bağımsız, kuyrukçuluğu açıkça reddeden, siyasal devrim perspektifi doğrultusunda güncel siyaseti bu perspektif ışığında okuyabilen ve kitlelerin her ilerici atılımında yanında olmaya, devrimci özne olarak yol göstermeye çabalayan ve bu çerçevede yurdun her alanında örgütlenmeyi önemseyen bir partidir.

Ve TKP düşmanlığı da zaten burdan kaynaklanmaktadır. TKP düşmanlığı özellikle sanalda kürt ulusal hareketine bağımlı bir kuyrukçuluk siyasetini sol-sosyalist bir konumlanış zanneden kesimlerce yürütülmektedir. Kuyrukçu siyasetle, KUH sempatizanı kürt milliyetçilerinin birlikteliği de zaten bu tür karşıtlıklar üzerinden gerçekleşmektedir   Kısaca TKP birilerinin rahatını kaçırmakta, uykularına bile girebilmektedir.

Ama TKP de onların rahatlarını kaçırmak ve uykularına bile girmek için her şeyi yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Birileri sanalda kürt ulusal hareketine yamanmaya devam etsin,   sosyalist mücadele TKP ve benzer bir yığın sosyalist örgütlenmme tarafından yürütülüyor, yürütülecek.

( Yanıtı sadece 1.sorunun yanıtı olarak görmemek gerek; laf açılmışken bir şeyler daha eklemenin zararı yok.)

melnur  |  Cvp:
Cevap: 3
20.11.2013- 19:47

2-SİP, PKK'yi emperyalist piyonu olarak mı görüyor ?

Bir kere böyle bir soru bile ciddiyetten uzak. Partinin bugünkü adı TKP'dir. Bunu bile göremeyen ve kabulenemeyen bir zihniyetin samimiyetinden de kuşku duymak gerek.   Ve bu sorular bile, konuya ne kadar da kürt Ulusal hareketine endeksli bir yaklaşım içinde olduğumuzu gösteriyor. İster kuyrukçu olsun, ister dolaylı yoldan kürt ulusal önderliğinin ardında dursun, bir sosyalist örgütlenmenin veya sosyalist bir partinin sosyalist-komünist olup olmadığının ölçütü sanki doğrudan ulusal bir hareketin önderrliğiymiş gibi bir yanlış algı, bu arkadaşlarımızın zihnine akıtılmış. Bu yanlış algıdan da bir türlü arınabilmeleri mümkün olmuyor!

Oysa bilinmesi gereken, bir sosyalist öznenin, kürt halkının ulusal ve kültürel haklarının karşısında olamayacağı gerçeğidir. Önemli olan budur. Yoksa kürt ulusal önderliğinin yürüttüğü siyasi çizgiye soldan ve gerekli koşullarda eleştiri getirebilmek kürt halkının ulusal ve demokratik haklarına karşı çıkmak değildir. Kürt önderliği sola yaklaştığında desteklenecek ve tıpkı bugün olduğu gibi gerici AKP'ye yanaştığı oranda da eleştirilecektir.   Biri doğru-yanlış bir ulusal mücadele, diğeri sınıf mücadelesini temel almış. Bir sosyalist özne için bundan doğal bir tavır olabilir mi?

Emperyalizmin bölgeye kendi çıkarları doğrultusunda bir yön ve biçim vermeye çalıştığı yadsınamaz. PKK de bölgenin bir yığın öznesinden sadece biridir. Bugün PKK için doğrudan ''emperyalist piyon'' denilemez. Ama etki alanının dışında olduğunu söyleyebilmek de mümkün değildir. PKK yüzünü ne kadar sola dönerse, bu emperyal etki ve nüfus alanının da dışına çıkacaktır.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 4
20.11.2013- 20:02

3-SİP, ML'nin bir değişmezi olan UKKTH'yi red ederek oportünizme bulaştığının farkında değil mi ?

Bu soruyu soran arkadaşın ML konusundaki bilgisinden kuşkuya düşmek gerek. Sürekli değişimin var olduğu bir dünyada, ML için değişmez olan tek şey, işçi sınıfının enternasyonal çıkarlarıdır. İşçi sınıfının enternasyonal çıkarları neyi gerektiriyorsa sosyalistler o verili durumda o koşulların gerektiği davranışı gösterirler. Asıl oportünizm, yani burjuva saflarına savrulma işçi sınıfının enternasyonal çıkarlarının önüne bir başka hedef koyma çabası, sınıfsal çıkarlardan uzaklaşmadır. Bu yüzden ''ML''ler her olguyu, her durumu, o koşulların gerektirdi çözümlemeleri de yaparak yeniden ele alırlar. Hep söylenir ya; ''somut durumun somut tahlili'' diye, işte öyle!

Bugün ulusal kurtuluş hareketlerinin desteklenip desteklenmemesi emperyalizmle ilişkilendirilmek ve o bağlamda ele alınmak durumunu zorunlu kılmıştır. Emperyalizm karşıtlığı içinde bulunmayan ve emperyalizmle iç içe geçmiş hiç bir hareket adı ne olursa olsun desteklenemez.

Tersini savunan varsa, emperyalizmden ''iyi şeyler''bekleyenler varsa, onlar liberal saflarına kayıtlarını yaptırabilirler. Ama hem bilimsel sosyalist ideolojinin en temel ilkesinin önüne bir başka ilke koymaya çalışacak, bu ilkenin bugünün koşullarında emperyalizmle ilişkisini göremeyecek ve hem de bulunduğunuz savrulmanın farkına bile varmadan ''oportünizm'' gibi sizlere bayağı bol gelen sözcükler kullanmaya kalkışacaksınız!

Gerçekten ayıp oluyor!

melnur  |  Cvp:
Cevap: 5
20.11.2013- 20:19

4-SİP, yıllardır her türlü gericiliğin sembolü haline gelmiş bir bayrağı neden taşıyor ?

''Gericiliğin sembolü haline gelmiş bayrak'' yıllardır da Denizlerin elinde ilericiliğin bir sembolüydü. Ve öyle olduğu için de o dönemlerde solun yığınlaşmasına-kitleselleşmesine yol açan faktörlerin başında geliyordu. Burjuvazi bu gerçeğin farkına vardıkça, o ay-yıldızlı bayrak bu ülkede faşistlerin, işkencecilerin,sömürülerin eline geçti. Bugün özellikle Haziran direnişiyle birlikte yeniden sola yüzünü dönen bir halkın eline geçiyorsa, bundan solcular-sosyalistler olarak sadece mutlu olabilmeliyiz. O ay yıldızlı bayrak yeniden Denizlerin elinde yükseliyor, diyebilmeliyiz.

Sosyalist olmak sosyalist devrim perspektifine sahip olmaktan geçer.
Sosyalist olmak, sınıflı bir toplumsal yapıda hiç bir zaman tarihsel bilincine kavuşamayacak olan işçi sınıfı ve emekçi halkı sola, daha da sola, sosyalist mücadeleye katabilmekten bu yönde onlara bir doğrultu verebilmekten geçer. Bu konuda bayrak-yurt düşmanlığı içinde bulunmak bu süreci hiç anlayamamak ve en azından bu taraflarda hiç bezi olmamak demektir. Öyle bir hale geldik ki, nerdeyse Ege türkülerine düşmanlıktan bile sözedeceğiz! Halkın sahiplendiği ve önemsediği değerlere bu kadar yabancılaşırsak bu ülkede bu halkın öznesi olabilme şansı edebilmek mümkün mü?

CHE'nin Fidel'in ''ya özgür vatan ya ölüm'' demesinin bile bir anlamı yok mu?
Küba'da ABD diktatörlüğüne karşı savaşan gerilların kollarındaki Küba bayrağı onları gerici mi yapıyordu?

Sosyalistlerin bayrağı kızıl yıldızlı bayraktır. Ama ay-yıldızlığı bayrağa karşı da hiç bir alerji duyulmamalı ve bu garabet düşüncelerden sıyrılabilenin bir yolu bulunmadır. Bir elinde ay-yıldızlı bayrak, öbür elinde boyun eğme flamaları ve ağzından da ''yaşasın sosyalist cumhuriyet'' sloganı çıkan, kimi zaman ise gündoğdu marşlarını söyleyen o kitle sizce gerici bir kitle olabilir mi?

''Denizlerin ruhu geri geldi, yaşıyor'' demek, diyebilmek daha da heyecan verici değil mi?

melnur  |  Cvp:
Cevap: 6
20.11.2013- 20:28

5-SİP, kemalizmi şuan için ilerici olarak mı görüyor ?

Aslında sorulan bütün bu sorular solculuk adına ne kadar büyük bir koşullanmışlık içinde bulunduğumuzun bir göstergesi. Arkadaşımız ''hayır gericidir'' yanıtından başka her türlü açıklamayı gericilik olarak nitelemeye hazır. Sadece o mu? Bu sözde sol-sosyalist forumlarda yıllardır egemen olan zihniyeti bundan farklı olarak değerlendirebilmek mümkün mü?

Her cümlesinde sosyalizm, siyasi devrim perspektifi ve sınıfsal mücadele diyen bir siyasi anlayışa bu şekilde ''akıllıca'' bir soru sorabilmek için insanın bu konularda hiç bir bilgiye sahip olmadığını gösteriyor ki, ne yazık ki, sanaldaki solculuğumuzun, en azından büyük bir bölümü için gerçek durum bu.

Bu arkadaşa şöyle bir soruyla yanıt versek, yanıtı ne olurdu, merak ediyorum'

''Beş Büyük bir sayı mıdır?''

Sonra yanıtlamaya çalışırız.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 7
20.11.2013- 20:41

6-SİP'in sosyalist bir Kürdistan devleti kurulsa tepkisi ne olur ?

Yine boş bir soru!
Arkadaşımız herhalde forum içindeki egemen anlayışa şirin görünmek istiyor.

Türkiye bölmesi için soruluyorsa, ayrı bir devlet demek iki halkın uzun süreli bir boğazlaşması anlamına gelir. Sonunda yine de bağımsız bir devlet olasılığı daha düşüktür.

Daha önemli bir konu var aslında, bu arkadaşlarımızın üzerinde düşünmesi gereken. Madem UKKTH bu kadar önemli ve ''ML'nin değişmez bir ilkesi'' ve bu ''ilke'' de özünde ayrı ve bağımsız bir devlet kurmayı istemek ve bu uğurda mücadele etmeyi gerekli kılıyor, o zaman öncelikle eleştirilmesi gereken şey sosyalistler mi, yoksa kürt ulusal hareketi ve ''önderlik'' mi?

Adamlar yıllardır ''devlet kurmaktan vaz geçtik'' diyorlar, Türkiye bölmesi için ''birlikte yaşayacağız'' diye ısrar ediyorlar; bu sanal solcularda tek bir ses yok; ama bunlar dönüyorlar TKP'ye ''neden UKKTH bağlamında kuyrukçuluk yapmıyorsunuz?'' diye soruyorlar!

ilkay  |  Cvp:
Cevap: 8
21.11.2013- 00:25

Alıntı Çizelgesi: melnur yazmış



''Beş Büyük bir sayı mıdır?''





Beş dörtten büyük, altıdan küçük bir sayıdır:)

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]