Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

melnur  |  Cvp:
Cevap: 17
15.12.2015- 16:39

Alıntı Çizelgesi: hakkı yazmış

Sosyalist olmak için ateist olmak mı gerekiyor?  

Çok sorulan bir sorudur bu: Sosyalist ( Komünist) olmak için tanrıya inanmamak bir koşul mudur? Hayır! Bilimsel sosyalizmi savunmak için hiç bir şekilde tanrısızlık bir koşul değildir. Marksist Leninist dediğimizde bir dünya görüşünden sözederiz. Marksist Leninist bir kişi elbette doğaya ve topluma materyalist açıdan bakacaktır ki, zaten bilimin temelinde de bu yaklaşım vardır. Ama sosyalist-sosyalizm dediğimizde bir sınıf mücadelesinden sözetmiş oluyoruz. Bu çerçevede bir kişinin herhangi bir din ya da tanrı inancı, bu konuda aldığı eğitim hiç bir şekilde onun sosyalist mücadele içinde bulunmasına engel değildir.
-----------------------------------------
Sn Melnur yazının bütününde çelişkili bakış var.
Bence yeniden oku.

Maviye boyadığım yere dikkat çekmek istiyorum.
Bilimsel sosyalizm diyorsun ama tanrıya inanmaktan söz ediyorsun .Eğer işin içine bilim koymamış olsa idin yazıda çok eleştirel yan bulamayacaktım.
Bilimi bir kenara bıraktığımızda sosyalist hatta komünist olmak için dinsizlik gerekmemektedir.
Ama iş bilime yöneldiğinde matefizik materyalist tartışması başlar.

Marxın ruhsuz dünyanın ruhu demesi toplumların tutuna bildiği   yerden söz etmesidir.
Sınıf nmücadelesi bile başlı başına bilimsel bakıştır.
Sınıf mücadelesi çizilmiş kadere isyandır.

Bence bir daha oku.




Yazının bütününün sorunlu olduğunu söylemişsiniz, ama maviye boyadığınız cümlenin altındakileri bütünden koparmışsınız. Bence bilimsel sosyalizm ile marksizm leninizm konusunda biraz daha detaylı araştırma yapmalısınız, o zaman yazının bütününde ne söylenmek istediği daha iyi anlaşılırdı.

Sosyalizmin ''bilimsel'' vurgusu, o ideolojinin Marksizmle ilişkisini vurgulamak için kullanılır, en azından ben öyle kullanıyorum. Sosyalizm'den söz ederek gerçekte düzen solunu işaret eden sosyal demokrat bir siyaseti savunan çok fazla birey ve odak var. Bu ayrım için bilimsel eklemesi yapılıyor ve komünizmle de aynı anlamda kullanılıyor. Kısaca bilimsel sosyalizm denildiğinde Marks, Engels ve Lenin çizgisindeki sosyalist ideolojiden söz edilmektedir. Bu kavramla anlaşılması gereken de budur.

Bilimsel sosyalist ideolojinin sınıfa ve emekçi kesimlere yansısı kitlenin bir sınıf olduğunun farkına varması ve kurtuluşun o sınıfın öncüsüyle birlikte iktidara gelme mücadelesine katılması olarak değerlendirilmelidir. Sosyalist mücadeleye bir işçi için bu kadarı da   yetmektedir. Kimse o emekçinin bir teorisyen bilgisine sahip olmasını beklemiyor, buna gerek yok. Güncel yaşamının zorluklarını sırtlamış bir emekçiden bundan fazlası da beklenemez, hem işçi sınıfı ve emekçi halkın kitlesel olarak kendi sınıfının tarihsel bilincine varabilmesi beklenmemelidir. ( Öncü parti bu yüzden var, gerekliliği de bu yüzden.) Dolayısıyla bilimsel sosyalizmin bu aralık içinde benimsenmesi ateist olmayı gerektirmez. Marksizm Leninizm veya Marksist felsefe veya Diyalektik ve Tarihsel materyalizm dendiğinde ise ''başka'' bir kulvara geçmiş oluyoruz. Bu kavramlarla bir dünya görüşü işaret edilmektedir. İnsanın doğaya ve topluma nasıl bakması gerektiğinin hem felsefesi ve hem de yöntemi saklıdır bu kavramlarda. Burada ''doğaüstü'' güçlere yer yoktur ve olmamalı.

Sonuç olarak daha da sadeleştirilecekse, bilimsel sosyalist ideoloji ile Marksizm Leninizm veya Diyalektik materyalizm aynı anlama gelmezler. Biri ( Marksizm) bir dünya görüşü, diğeri ( bilimsel sosyalizm) bu dünya görüşünün içerdiği eylemsellik nedeniyle bu eylemselliğin vardığı zorunlu bir ideoloji/programdır. Sosyalizme bilimsel'i ekleyerek yapılmak istenen şey, o ideolojinin Marksizm-Leninizmle olan ilişkisidir, ütop,k veya kerameti kendinden menkul bir sosyalist anlayışın kastedilmediğidir.

Ve dolayısıyla bir emekçinin bilimsel sosyalizmi benimsiyor oluşu onun inançlarının ne olduğu ile doğrudan ilişkili değildir. Etnik köken, inançlar, veya inanç farklılıkları bilimsel sosyalizmin savunulması ve uğruna mücadele edilmesi konusunda bir engel oluşturmaz.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]