Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Dünyadan

Sarin gazı kesin olarak Türkiye’den iddiası
 
TÜİK verilerine göre, 2013 yılında Türkiye’den Suriye’ye toplam 16.026 ton izopropil alkol satılmış.

Resim Ekleme

Bu madde, öldürücü kimyasal silah olan sarin gazının öncül maddesi. En fazla satış ise Guta’daki kimyasal saldırının olduğu Ağustos ayında gerçekleşiyor.

Aydınlık’tan Masum Gök’ün haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılı dış ticaret verileri, Suriye’de kullanılan sarin gazı ile ilgili iddialara yeni bir boyut kazandı.
TÜİK’in kilogram cinsinden gösterdiği verilere göre 2013’te Türkiye’den Suriye’ye sarin gazının öncül maddesi olan izopropil alkolden toplam 16.026 ton satıldı.

Aynı şekilde Suriye’de kullanıldığı iddia edilen zehirli hardal gazının yapımında kullanılabilecek sodyum sülfürden de yine TÜİK’in dolar cinsinden gösterdiği verilere göre 688 bin 509 dolarlık satış yapıldı.

‘SARİN GAZI BU OLMADAN YAPILMAZ’
Konunun uzmanları izopropil alkolün sarin gazının öncül maddesi olduğunu kaydetti. Aydınlık’a konuşan bir kimya profesörü “İzopropil alkolden tek başına sarin gazı meydana gelmez, ama sarin gazının öncül maddesidir. Bu madde olmadan sarin gazı ortaya çıkmaz” dedi. Uzmanın verdiği bilgiye göre, diğer maddelerin de bulunması durumunda bu kadar miktarda izopropil alkolden bütün Suriye’deki insanları öldürecek miktarda sarin gazı yapılabilir.

EN ÇOK GUTA’NIN OLDUĞU AY GİTMİŞ
Suriye’de başkent Şam’ın doğu banliyösü olan Guta’da 21 Ağustos 2013 tarihinde sarin gazı kullanıldığı iddia edilmişti. Esad yönetimi saldırıyı muhaliflerin yaptığını öne sürmüştü. Türkiye’den Suriye’deki muhaliflere satılan sarin gazının öncül maddesi olan izopropil alkolün ''en çok'' Ağustos ayında satılmış olması, bu tartışmaları yeniden gündeme getirecek gibi görünüyor.

Belgeye göre, 2013 yılının Ağustos ayında Suriye’ye toplam 12.800 ton izopropil alkol satıldı. geriye kalanları da Haziran ve Kasım aylarında ihraç edildi.

DEVLETLERİN RESMİ TİCARETİ YOK
“Peki bu maddeler, Suriye’de rejimin kontrolündeki bölgelere resmi ticaret kapsamında satılmış olabilir mi?”

Haberde bu soruya “Bu mümkün değil.” Yanıtı verildi ve gerekçesi şöyle açıklandı:
“Çünkü Türkiye’nin Suriye Devleti ile hiçbir ticari ilişkisi yok. Aydınlık’ın görüştüğü Suriye yönetiminden yetkililer “Türkiye’den bize en ufak bir malzeme satılmamaktadır” diye kesin bir dille ifade ettiler. Aydınlık, konuyu Ankara’dan da araştırdı. Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Suriye devleti ile ticaretimiz teorik olarak var, ama pratik olarak yok. Suriye ile ticaret sınır kapılarının olduğu tampon bölgelerde yapılıyor” diye yanıt verdi. Bu ticaretin yapıldığı sınır kapılarındaki tampon bölgeler, IŞİD, El Nusra ve ÖSO arasında paylaşılmış durumda. Yani, TÜİK verilerinde Suriye’ye ihracat olarak gösterilen Suriye ile yapılan bütün ticaret bu terörist grupların denetiminde yapılıyor.”

Editör : Birgün

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
30.05.2014- 14:37

Güvendiklere dağlara karların yağmasıyla birlikte, Suriye'de iktidar değişikliğinin ve Amerkancı bir yönetimin kurulabilmesi işi bu noktalara vardırmış gibi görünüyor. TUİK verilerinin başka türlü yorumlanma ihtimali var mı?

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]