Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Dünyadan

“AB ve NATO'dan çıkmayı istemeyen sol olur mu?”

Yunanistan Komünist Partisi Merkez Komite üyesi Kostas Papadakis hükümet değişikliğinin kritik meselelerde hiçbir değişiklik yaratmayacağını söyledi. Papadakis, "Biraz rahatlama istiyorsak, bunun için kavga vermeliyiz. 2008'den beri kaybettiklerimizi geri almak kırmızı çizgimiz olmalı" diyen Papadakis, "AB'den, NATO'dan çıkmayacaklarını açıkça söylediler, böyle sol olur mu" diyerek SYRIZA'ya yüklendi.

Resim Ekleme

(İleri - Dış Haberler) Monthly Review dergisinin haber portalı MR Zine, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komite üyesi Avrupa Parlamentosu milletvekili Kostas Papadakis'le SYRIZA'nın zaferi üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. Andres Gil imzalı röportaj özetle şöyle:

SYRIZA'nın beklenen zaferinin ardından Yunanistan yüzünü sola mı dönüyor?

Her şeyden önce şunu açıklığa kovuşturmak gerekir; KKE seçimlerden sonra daha da güçlü bir şekilde kendisini ortaya koymalıdır çünkü hükümet değişikliği kritik meselelerde hiçbir değişiklik yaratmayacaktır. Ülkenin AB üyeliği devam edecek, istikrar anlaşması ve memorandum ortadan kalkmayacaktır. AB'nin gündemi aynı kalacaktır. Bütün bu gerici önlemler aynen devam edecektir.

İkinci olarak, ülkenin borcu aynen kalacaktır. Biz AB'den çıkmak ve borcu tamamen iptal etmek için kavga veriyoruz. AB'den çıkmayı üretim araçlarının kamulaştırılması şartıyla istiyoruz. Halk, oligarşinin iktidarına karşı baş kaldırmalıdır. Seçimlerin ertesi günü oligarşi yerli yerinde duracaktır.

SYRIZA muhalefetteyken oyların yüzde 27'sini aldıktan sonra toplumsal hareketlilikte bir düşüş oldu. Aynı şeyin İspanya'da da yaşandığını söylüyoruz. Podemos'un ortaya çıkışı sokak hareketlerinde bir düşüşe eşlik etti. İnsanlar, sadece oy vererek yaşam koşullarını değiştirebileceklerini düşünmeye başlıyor. Biz ise insanların herhangi bir kurtarıcı ya da Mesih olmadığına kendilerini ikna etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. İnsanlar kendilerini kendi mücadeleleriyle, kendi kararlarıyla, AB, NATO ve tekellerin baskılarına göğüs gererek kurtarabilir.

SYRIZA'yı Pasok'a mı yoksa Yeni Demokrasi'ye mi benzetiyorsunuz?


SYRIZA, açık bir şekilde AB ya da NATO'dan çıkmayı düşünmediklerini söyledi. Bu nasıl bir sol? Sol teriminin somut kriterleri vardır: AB ve NATO'ya karşı olacaksınız, onlarla mücadele edeceksiniz, girişimcilere ve oligarşiye karşı çıkacaksınız. Girişimciler şimdiden “SYRIZA'nın radikalizmini” memnuniyetle karşıladı. Aynısı AB için de geçerli. Draghi'nin (Avrupa Merkez Bankası Başkanı) programını duyduk. Programın tek bir şartı var, memorandum ve SYRIZA AB programını, onun kurallarını ve standartlarını takip edeceğini söyledi. Yeni Demokrasi de borçları ödemekten yanaydı. SYRIZA da bir makyajla birlikte borçların ödenmesinden yana... Halkımız borcun ödenmesi için en büyük kesintilere ve en acımasız önlemlere katlandı. Şimdi borcun ödenmesi için daha fazla önlem alınacak. SYRIZA bunu gizliyor ama olacak olan bu.

Ama SYRIZA bir şeyleri değiştireceğini söylüyor.

Memoraduma uymayacaklarını söylüyorlar ama somut şeyler söylemeliler. İşçiler için hangi kanunları değiştireceksiniz? Ücretlerle ilgili ne yapacaksınız? Yeni Demokrasi tarafından alınan önlemlerin hepsi yerinde kalacak. SYRIZA ne öneriyor? Diyorlar ki Selanik programını öneriyoruz. Bu program, krizin ilk 100 günündeki toplumsal aciliyet durumunda ortaya çıkmıştı. Programda en yoksullara yiyecek ve elektrik sağlanması ve asgari ücretin 750 Avro'ya çıkarılması var. Yarı zamanlı çalışanlar da bundan yararlanamayacak. Gerçek bu. İnsanlar ücretlerinin çoğunu kaybetti ve SYRIZA'nın buna karşılık önerdiği en düşük ücret alanların ücretlerine günde 1.20 Avro zam yapılması. Bu insanların yaşamını değiştirmez ve biz halka bunu anlatıyoruz. Yeni Demokrasi korkudan besleniyordu SYRIZA ise illüzyonlardan... Biraz rahatlama istiyorsak, bunun için kavga vermeliyiz. 2008'den beri kaybettiklerimizi geri almak kırmızı çizgimiz olmalı...

Resim Ekleme

O zaman Çipras'ın başbakanlığını desteklemeyeceksiniz?

Bütün bu nedenlerle ve halka olan sorumluluğumuz nedeniyle, SYRIZA'nın ne söylediğini yakından izlemiş bir parti olarak, barbarlığın süreceği bir burjuva kapitalist hükümette yer almamız mümkün değil. Geçen hafta, SYRIZA hükümet kurmaları için kendilerine destek vermemizi istedi ama bunu içten bir şekilde yapmadılar zira uzun süredir devam eden pozisyonumuzu biliyorlardı. Oligarşinin ve AB'nin elindeki bir hükümete destek veremeyiz. Ayrıca PASOK içindeki en çürük unsurlar da SYRIZA'ya katıldı. Bunların arasında, memorandum için oy kullanan, işçi sınıfının ve sendikaların mücadelesini boykot eden belediye başkanları da var.

İlk günden itibaren sokaklarda mı olacaksınız?


Bizim büyük bir sokak hareketliliği kapasitemiz ve sendikalarda çok güçlü bir temsiliyetimiz var. Yunan halkı bizi baş tacı ediyor, partimiz ciddi militan ve serinkanlı bir partidir. SYRIZA çeşitli bahaneleri, halkı demobilize etmek ve mücadeleden uzak tutmak için kullanacak. Biz SYRIZA'yı iyi anlıyoruz ve ilk andan itibaren sokaklarda olacağız. Bunu bize karşı kullanmak isteyeceklerdir. Ama biz şöyle diyoruz: Eğer gerçekten sol bir hükümet olsaydı, halk için iyi bir hükümet olsaydı, KKE buna karşı kavga vermezdi. Onlar, KKE'nin onların hükümetinin maskesini düşüreceğinden korkuyor.

Resim Ekleme

Nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

Avrupa komünist partilerinin hareketlerinden edindiğimiz deneyimler var. İtalya'da ve Fransa'da sabah ücretlerin azaltılması ya da özelleştirme için oy verip öğleden sonra aynı anlaşmalara karşı miting düzenleyen partiler gördük. Bu olumsuz deneyimlerden dersler çıkardık. AB'ye ve oligarşiye karşı bir hükümet istiyoruz. Seçimlerin ertesi gününden itibaren halkın bize ihtiyacı var. SYRIZA ve onun hükümeti Teksas'taki iş adamlarıyla, Bilderberg Kulübüyle, Londra'ya bağlantılıdır. Şimdiden büyük sermayeye taahhütleri var.

SYRIZA'ya ilişkin bu görüşünüz pek fazla paylaşılmıyor.


Evet, Yunanistan dışında öyle. Ancak burada onun devrimci bir parti olmadığı biliniyor. SYRIZA'ya oy veren insanlar onlara pek de güvenmeden oy verdi. İnsanlar umutsuzdu ve Yeni Demokrasi ile devam etmek istemiyorlardı. Bizim söylediklerimizin gerçekleşeceği çok açık. AB'nin SYRIZA'dan korkusu yok. SYRIZA oligarşinin ilk tercihi değildi ama o sosyal demokrasinin yeni yüzüydü. SYRIZA, işçi sınıfının çıkarları için hareket etmiyor. Onlara meydan okumak için mücadeleyi örgütlemeliyiz.

Kendinizi gerçekten devrimci bir parti olarak görüyor musunuz?

Bunun somut kanıtları var: AB ve NATO'ya karşı kavga veriyoruz, kapitalizmin zincirlerini kırmak istiyoruz, üretim araçlarının kamulaştırmak, refahı ve işgücünü merkezileştirerek eşit bir şekilde dağıtmak istiyoruz, dolayısıyla işsizlik problemi de yaşanmayacaktır. Ülkemiz zengindir, Akdeniz'in kuzeyinde çok önemli bir stratejik konumu vardır. Teknolojimiz, bilimimiz ve üretim araçlarının tamamında gelişme vardır. Halk bu gelişmelerden faydalanmalıdır. Çelişki tam da burada ortaya çıkmaktadır. Her yerde enerji santralleri varken insanların soğuktan ölmesi, tarihin bir başka kesitinde görülmemiştir.


denizcan  |  Cvp:
Cevap: 1
28.01.2015- 08:57

SSCB'nin çöküşü sizde hiçbir şüpheye neden olmadı mı?

Biz bunun üzerine çok çalıştık. Ve şu sonuca vardık; üretim araçlarının kamulaştırılmasında çok büyük yararlar vardır. SSCB'nin en büyük hatası, karşılaşılan sorunları sosyalist yöntemlerle değil kapitalist yöntemlerle çözmeye çalışmalardır. 60'lardaki reformlarla birlikte, SSCB'ye piyasa ve dolayısıyla sınıf çelişkileri girdi. Bunun yarattığı somut sorunlar yıllar içinde giderek daha fazla büyüdü ve partinin yöneliminde olumsuz sonuçlar yaratmaya başladı.

Burada en önemli nokta şudur. Sosyalist bir ülke sorunlarını kapitalist yöntemlerle çözemez. Ancak sosyalist yöntemlerle çözebilir. Bu deneyimlerden biz çok şey öğrendik. KKE, mücadeleyi sadece gündelik problemlerle değil aynı zamanda böyle bir perspektifle örgütlüyor. İnsanlar, hangi yolu önerdiğinizi net bir şekilde bilmeli ve önerdiği yol açık olmayan partilere de güvenmemeli... Biz çok netiz. SYRIZA, Yeni Demokrasi ve de PASOK kapitalist yolu izliyor. Tamamen farklı bir politik önerisi olan, radikal yolu öneren biziz.

Resim Ekleme

Partimiz, olacakları önceden ön görmesiyle tanınır. 2010'da bir fırtına geliyor demiştik. Haklı çıktık. Halkımız, partinin gerçekliği iyi okuduğunu ve bütün koşullarda gerçeği söyleyen militan bir parti olduğunu biliyor. Bazılarının önerdiği kolay yollara rağmen şiddetli bir kriz içinde yaşayan Yunan halkı yaşamın oy vermekle kolayca değiştirilemeyeceğinin giderek farkına varıyor. SYRIZA, Yeni Demokrasi'yle aynıdır demiyoruz. Ancak somut stratejinizdeki öncelikleriniz, sermayenin çıkarlarına ve AB'ye hizmet etmekse, bu sizi nesnel olarak, kapitalizm, kapitalist üretim ve AB'yle aynı tarafa koyar.

SYRIZA ve Yeni Demokrasi'nin çok ortak noktası var mı?

Bunlar kapitalizmin farklı versiyonlarıdır. Ancak yürütecekleri politikaların özüne geldiğimizde bu farklılıklar çok da elzem değildir. 80'lerde PASOK, AET'den (Avrupa Ekonomik Topluluğu) ve NATO'dan çıkmaktan hatta üretim araçlarının kamulaştırılmasından bahsederdi. SYRIZA bunu bile söylemiyor.

İspanya'da bizimle aynı stratejiyi paylaşan bir parti var, İspanya Halkları Komünist Partisi (PCPE) ve bu parti insanların çıkış yolunu bulabileceği yegane yola ışık tutuyor. Diğerleri, -PODEMOS ve Avrokomünizmi benimseyerek AB yanlısı olan İspanya Komünist Partisi (PCE)- daha iyi bir AB mümkün diyerek, AB'yi sevimli hale getirmeye çalışıyor. Bu halk için çok tehlikelidir çünkü bu partiler, Merkel ve IMF ile pazarlık yaparak düşmana halk yanlısı pozisyonları kabul ettirebilecekleri gibi bir hayali yayıyor. Bu gerçekten bir ütopyadır.

Biz bu konuda netiz: Bizim yolumuz zorludur ama AB'den çıkmak için mücadele etmek zorundayız. Şahinden kuğu çıkabileceğini düşünmek bir illüzyondur. Bu yüzden PODEMOS'un SYRIZA ile aynı şey olduğunu söylüyoruz. Aynı sloganlarla başlıyorlar ve zaman içinde aynı şeye dönüşecekler. Iglesias şimdiden finansal müttefikleri dinlediklerini ve bazı pozisyonlarının gerçekçi olmadığını kabul ettilerini söyledi. Sosyal demokrasinin kriz koşullarına uyarlanmış yeni bir haliyle karşı karşıyayız. Bu sermayenin ihtiyacıdır. İnsanlar yeni liderlerine rağmen PASOK ve PSOE'ye (İspanya Sosyalist İşçi Partisi) güvenmeyince, devreye yeni kartlar sokuluyor. Halklar kendi mücadelelerini vermeli ve politik pozisyonlarını belirlerken ince eleyip sık dokumalıdır.

Resim Ekleme

Sizce SYRIZA içinden çatlaklar çıkar mı?

Sosyal demokrasinin tarihinde her zaman bir sol-kanat akım da vardır, bu akımlar, partinin yönünü değiştirmek için uğraşırlar. Ancak böyle bir partinin sonradan devrimci bir parti haline geldiği görülmemiştir. Sol kanat bir blok oluşturabilir zaman zaman protestolar yapabilir ama sonra bu partinin içinde sönümlenirler.  

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]