Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Dünya Devrim Tarihi
02.02.2018- 18:54

2 Şubat 1943: Stalingrad Muharebesi'nin ardından son Alman birlikleri de Sovyetler'e teslim oldu

Resim Ekleme

Stalingrad Muharebesi, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde, Nazi ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Savaşın sonu Nazi Almanyası açısından bir yıkım oldu.

Barbarossa Harekatı’nın ilk yılı olan 1941 yılında, ağırlığını Wehrmacht Doğu Ordularının (Ostheer) oluşturduğu Nazi kuvvetleri, hızla Sovyet topraklarında ilerlediler ve Leningrad-Moskova-Rostov hattına ulaştılar. Moskova önlerine gelen Nazi kuvvetlerinin ilk başarısızlığı 1941 kışında Moskova önlerinde yaşandı. Moskova, Kızıl Ordu tarafından başarıyla savunuldu.

Almanlar 1942 yılında Stalingrad kentini ve Kafkasya’yı ele geçirmek için operasyonlara devam etti. Kenti kuşatan Nazi kuvvetleri, onları o güne kadar zaferden zafere götüren yıldırım savaşı tekniklerini bir yana bırakarak ve ağırlıklı olarak piyadeyi kullanarak sokak çatışmalarına girdiler. Bina bina, hatta oda oda inatla direnen Kızıl Ordu’ya rağmen kenti Volga kıyılarında kuşattılar. Ancak üç ay süren sokak savaşlarında ilerleme hızı giderek yavaşladı. Bununla birlikte kentin yüzde doksanı Alman kuvvetlerinin kontrolüne geçmişti. Ekim ayı ortalarından itibaren Volga kıyılarına sıkışan Sovyet birlikleri, nehrin donmaya başlamasıyla ikmal ve takviye de alamaz hale geldiler. Yine de inatla sürdürülen direnme, Kasım ayı ortalarına kadar tutunmayı başardı.

Kızıl Ordu 1942 Kasım’ında Uranüs Harekatı’nı başlatarak kenti istila etmekte olan Nazi 6. Ordusu’nun kanat açıklarından kuşatma harekâtına girişti. Bu taarruz, durumu beklenmedik bir biçimde tersine çevirdi. Nazi kuvvetlerin zayıf tutulan kanatları çöktü ve 6. Ordu Stalingrad’da kuşatılarak tecrit edildi. Rus kışı şiddetini arttırdığında, soğuk ve ikmal zorluklarının yol açtığı açlık, diğer yandan devam eden Kızıl Ordu taarruzları, 6. Ordu’yu hızla güçten düşürdü. Dışarıdan bir girişimle 6. Ordu’yu kurtarma çabası ise savunma önünde başarısız oldu. Kızıl Ordu’nun süren baskısıyla kuşatma çemberi giderek daraldı. Alman savunması daha da dar bir alana sıkıştırılmayı önleyemedi ve sonuçta Stalingrad’da kuşatılmış olan Nazi kuvvetleri çözüldü. Şubat ayının ilk günlerinde Stalingrad’daki Nazi direnmesi sona erdi ve 6. Ordu’dan sağ kalanlar teslim oldu.

http://gazetemanifesto.com/2018/02/02/hafiza-i-beser-2-subat-1943-stalingrad-muharebesinin-ardindan-son-alman-birlikleri-de-sovyetlere-teslim-oldu/

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
02.02.2018- 18:58

Stalingrad Zaferi'nin yıldönümü Almanya'da sessizce geçiştiriliyor

İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini tayin eden Stalingrad Zaferi'nin 75. yıldönümü Almanya'da sessizce geçiştiriliyor.

Resim Ekleme

Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ne saldırısının doruk noktasını oluşturan Stalingrad kuşatmasının faşizm açısından büyük bir yenilgiyle sonuçlanmasının 75. yıldönümü Federal Almanya'da manidar bir sessizlikle geçiştiriliyor.

Şimdiki adıyla Volgograd'da hazırlanan ''Zaferin 75. Yıldönümü'' anmasına Almanya'dan hiçbir üst düzey yönetici katılmıyor. Birkaç beylik cümle ile yetinilen anma konusunda, Alman siyasetinin genel eğilimi ana akım medyada da benzer bir görünüm sunuyor.

Ana akım medya, sabah akşam Stalin aleyhine yayın yapmaktan Stalingrad Zaferi'ne zaman bulamıyor.

''Hitler'in hataları'' ve ''elverişsiz hava koşulları''na odaklanılan değerlendirmelerde, faşizmin dünyada kurulmuş ilk işçi devletini hedef alması olgusu gözlerden kaçırılmaya çalışılıyor.

Faşist Almanya'nın arkasına aldığı beş ayrı devlete dayalı, 900 bin kişilik ordusu, 600'den fazla savaş uçağı ile talan etmeye yeltendiği Sovyetler Birliği'ndeki bu muazzam direniş, 6 ay sonunda ağır bir yenilgiyle sonuçlanmıştı.

490 bin Sovyet insanının katledildiği, 650 bininin yaralandığı bu kuşatmada, 300 bin Nazi askeri öldürülmüş, 90 bini de esir alınmıştı. Yalnızca 6 bin Nazi askeri evine dönebilmişti.

FAŞİZMİN SONUNUN BAŞLANGICI


Stalingrad Zaferi ile milyonlarca kişinin ağır işkencelerden geçirilerek, katledildiği toplama kamplarında da direnişler yükselmeye başlamıştı. Stalingrad Direnişi, başta Auschwitz olmak üzere pek çok toplama kampının faşistlerin elinden kurtarılmasına olanak sağladı.

Tarihçi Joahen Hellbeck, Deutschlandfunk'ta kendisiyle yapılan röportajda Stalingrad Zaferi'nden ''Özgürlük ve insanlık için tayin edici bir zafer'' diye söz ederken gerçeğin yalnızca küçük bir kısmına işaret ediyor.

Faşist hareketin kitleselleşerek üçüncü büyük parti (AfD) konumuna geldiği Federal Almanya'da, Stalingrad Zaferi konusunda söz etmenin neredeyse tabu haline geldiğini ifade etmek, abartılı olmayacaktır.

http://haber.sol.org.tr/dunya/stalingrad-zaferinin-yildonumu-almanyada-sessizce-gecistiriliyor-227280

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]