Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

Marksizm Leninizm'i öğrenmenin yaşı var mıdır? Yani herhangi bir yaşta okumaya öğrenmeye başlamak gerçekten de kavrama ve içselleştirme konusunda yeterli gelebilir mi? İşçi sınıfının bir ferdi, örnekse bir fabrika işçisinin ML'i içinde bulunduğu koşullarda kavrayabilmesi mümkün olabilir mi? Öğrenmek ve içselleştirebilmek için ne yapılması gerekir? Ve benzer pek çok soru da sorulabilir.

Metin Çulhaoğlu'nun İLERİ'deki yazısını okuyunca aklıma düşen sorular bunlar. Yazı ''Yaygın bilinen bir fıkradır: Adamın biri sokakta rastladığı bir Yahudi’yi dövmeye başlamış. Çevredekiler “Ne oldu, adam sana ne yaptı?” diye sorunca “Bunlar İsa’yı çarmıha gerdirdiler” yanıtını vermiş. “Ama o iki bin yıl önceydi” denilince de “Olsun, ben yeni öğrendim” demiş…
***
İki bin yıl geriye gidilmese bile en eskisinin üzerinden en az 150 yıl geçmiş, en yenisi ise 50 yıl öncesine ait öyle şeylerden söz edilebilir ki bunların fazla beklemeden, örneğin 40 yaşına gelmeden öğrenilmesinde yarar vardır. Böyle yapıldığında solcular hem vaktinde hidayete ermiş hem de çevrelerindeki insanlara fazla zarar vermemiş olacaklardır.''
diye başlıyor ve ''...sosyalizmi seçen insanların bu ve benzeri durumları, olguları ve vakaları en ideali 30, ama en geç 40 yaşına kadar öğrenmeleri...'' gerektiğinin altını çizerek bitiyor.

Neden böyle bir yorumda bulunma gereği hissetmiş, ayrı bir konu...

Şuraya gelmek istiyorum; Marksizm ve Leninizm konusunda ''öğrendim, biliyorum'' diyebilmek o kadar kolay ve basit bir şey değil. Öğrenilmesi ve kavranılması için Çulhaoğlu ortalama 30 yaşın altını çiziyor, en geç 40 yaşı tarihlendiriyor. Hem Türkçe olarak basılan kitaplar ve hem de çevirisi olmayan kitapların yabancı dilde okunabilmesi ve yoğun bir zaman ayırma bile bence yeterli olmayabilir. Zaman zaman karşılıklı tartışma ortamına da ihtiyaç var, kavranılabilmesi için ve özellikle partili-örgütlü olarak okuma konusunun altını çizmemin nedeni de zaten buydu. Daha önce de kimin söylediğini hatırlayamadığım bir yazar 30 yaşı işaret etmişti. 30 yaşa kadar genel hatlarıyla da olsa kavranılamadığında ondan sonra kavrama konusunda sorunlar çıktığını söylemişti.

Çulhaoğlu'nun yazısı da buna işaret ediyor.

''Çok karamsar bir yorum değil mi?'' diye sorulabilir; ama konuya böyle yaklaşmanın da çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Yani sol-sosyalizm sempatizanı olmak ille de marksist leninist bir kavrayış gerektirdiğini de düşünmüyorum. Bilimsel sosyalizmi ve hatta ML'i çok genel hatlarıyla öğrenmek ve siyaset konusunda doğru bir konumlanış içinde olmak yeterli olacaktır. Zaten ötesi gerçekten de çok gereksiz, yanlış ve hatta komik yazı, yorum ve davranışlara yol açmaktadır. İnternetin yaygınlık kazanması ve internet dünyasının sanal niteliği de bu rahatsız edici durumun ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Artık ne kadar ego tatmininde bulunmak isteyen veya akşam-gecelerin sıkıcı yalnızlığından kurtulmak isteyenler varsa bu alanda faaliyet gösterdiklerini bilmenin de yararlı olduğunu geçerken not edelim.

Geçenlerde tartışma konusu olmuştu. Komünist partilerin proletaryanın aklı olduğu konusu bu gerçeklik nedeniyledir. Bir başka deyişle işçi sınıfının tarihsel bilincine sahip olamaması ML'in kavranılmasındaki bu ''zorluk'' ve işçi sınıfının içinde bulunduğu koşullarla uygunluk taşımaması nedeniyledir. İşçi sınıfının zamanı yoktur, parası yoktur ve eğitimi de uygunluk taşımamaktadır. Bu koşullar ML'in anlaşılabilmesini ve dolayısıyla sınıfın tarihsel bilincini edinebilmesini olanaklı bir hale getirmemektedir. Ve bu yüzden sınıfa tarihsel akıl-bilinç ''dışarıdan'' verilmelidir. Lenin'in partinin bir stratejisi haline getirdiği ''dışardan bilinç'' konusunun önemi ve gerekliliği de burada yamaktadır.

NOT: M.Çulhaoğlu'nun yazısı için: https://ilerihaber.org/yazar/ogrenmenin-yasi-olmali-mi-92355.html

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]