Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

melnur  |  Cvp:
Cevap: 9
13.12.2020- 07:27

Türkiye'nin en eski Marksist dergisi Gelenek'in 151. sayısı geçtiğimiz ay 200. doğum gününü kutladığımız Engels dosyasıyla çıktı.
Resim Ekleme

Gelenek dergisinin Aralık 2020 sayısı yayımlandı. Bu sayıda Friedrich Engels‘in 200. doğum gününü selamlanıyor.

Derginin tanıtım yazısı şöyle:

"28 Kasım 1820’de Almanya’nın Wuppertal kentinde dünyaya gelen Engels diyalektik ve tarihsel materyalizme çok önemli katkılarda bulundu.

Çok erken dönemde bir araya geldikleri Karl Marx ile birlikte Hegel felsefesinde yakaladıkları tarihselliği toplumsal yaşama ve tarihe taşıdılar. Engels orada da kalmadı ortaya çıkardıkları felsefi derinliği yaşamın, modern toplumun ve bilimin tüm güncel hallerine taşıdı, taşımaya çalıştı.

Maddi açıdan komünist hareketi ve Karl Marx’ı destekledi ve yeri geldiğinde de kendi yaşamından fedakârlıkta bulundu. İlginçtir ki anti-komünistler tarafından sistematik olarak değersizleştirildi ama sol tarafından da uzunca bir süre “ikinci keman” olarak görüldü. En azından bu konuma çok da ses çıkarılmadı.

Tam da anti-komünizm geri çekildiğinde ve devrim bir kez daha kendini dünyaya hissettirmeye başladığında da Engels yeniden gündeme girdi. Biyografiler yayınlandı, yazılar yazıldı, konferanslar düzenlendi. Hatta heykeli Ukrayna’nın bir köyünden alınıp uzunca süre yaşadığı Manchester’a getirildi. 2017 yılında. Ve kentin göbeğine dikilen heykele görkemli bir açılış da yapıldı. Bu sembolik anı kapağımıza taşıdık. Engels’in geri dönüşünün devrimin de geri dönüşü olduğunun bilinciyle…

Bu sayımızda Engels üzerine birbirini tamamlayan dört yazı yer alıyor. Yiğit Günay duygusal bir yan da taşıyan “İlk Yoldaş” başlıklı yazısında insan, komünist ve mücadeleci Engels’i hatırlatıyor bizlere. Anıl Çınar ise Engels’in Marx’tan ayrı bir Marksizm’i olup olmadığını tartışıyor. Tartışıyor çünkü geçmişte Engels’e yöneltilen en önemli suçlamalardan birisi özellikle Marx’ın ölümünden sonra Marksizm’de bir sapma ortaya çıkardığı yönündeydi. Anıl Çınar bu tartışmaları hem hatırlatıyor hem de yanıt veriyor.

Dosyanın üçüncü yazısında Nevzat Evrim Önal Engels’e yönelik saldırılara değiniyor ve temel tüm suçlamalara dair tarihsel ve sağlam yanıtlar oluşturuyor. Bir sonraki yazıda ise Tolga Binbay “das Friedrich Engels problem” olarak kodlanan sorun tarifinin sorununu sınıf mücadelesine dayalı bir tarihsellik içinde ele alıyor.
(...)
Aralık 2020 sayımızı ve önceki sayılarımızı Türkiye Komünist Partisi bürolarından, semt evlerinden ve Kadıköy NHKM Kitabevi’nden temin edebilirsiniz."

Resim EklemeKAPAK:2017 yılında İngiliz sanatçı Phil Collins, Friedrich Engels’in Ukrayna’da yer alan bir heykelini İngiltere’ye, Engels’in uzun yıllar yaşadığı Manchester’a getirdi. Collins bu süreci hem filme aldı hem de kentin tarihinde önemli bir yeri olan Engels’in şehrin sokaklarına geri dönmesini sağladı. Kapakta yer verilen kare ise heykelin açılışı sırasında kızıl bayraklarla yapılan törenden. Fotoğraf: Joel Fildes.

https://sol.org.tr/haber/gelenek-dergisinin-151-sayisi-engels-dosyasiyla-cikti-21421

melnur  |  Cvp:
Cevap: 10
11.11.2023- 07:01

Gelenek'in yeni sayısı çıktı: Cumhuriyet

Türkiye Komünist Partisi’nin teorik yayın organı olan Gelenek'in yeni sayısı çıktı.

Resim Ekleme

Türkiye Komünist Partisi’nin teorik yayın organı Gelenek'in 161'inci sayısı çıktı.   Kasım 2023 tarihli sayının odağını ‘Cumhuriyet’ oluşturuyor.

Sayının açılışını Kemal Okuyan’ın 23. Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri toplantısına sunulan, dost ve kardeş partilerle paylaşılan “Türkiye ve Sosyalist Devrim: Bir Hayalin mi Peşindeyiz?” yazısıyla gerçekleştiriyoruz. Okuyan, Türkiye’de devrim arayışını canlı kılmanın ve sosyalist devrimi başarmanın nasıl mümkün olacağına açıklık getiriyor; başlığı oluşturan soruya Türkiye’nin ötesine geçen yanıtlar üretiyor.

https://haber.sol.org.tr/haber/gelenekin-yeni-sayisi-cikti-cumhuriyet-386469

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]