Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Güncel Tartışma Konuları
melnur  |  Cvp:
Cevap: 41
24.04.2020- 08:52


Resim Ekleme
Verilen sayılar ne kadar doğruyu yansıtıyor, nasıl bir yöntem kullanılıyor, bilmiyorum. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konularda Türkiye'ye yönelik bir eleştirisi de bulunuyordu, bildiğim kadarıyla. Özellikle vaka sayıları konusunda DSÖ iki ayrı kod kullanıyormuş, Türkiye DSÖ'ne bildirdiği sayılarda birinci kod'u kullanıp ikincisini kullanmıyormuş. Uzmanı olmayanların pek de anlayabilecekleri bir konu da değil. Burayı geçip, Sağlık Bakanı'nın her gün verdiği bilgilerin doğruluğundan yola çıkılacaksa, geçenlerde bir bilim insanından duyduklarımız bağlamında işlerin çok da kötüye gitmediği söylenebilir mi; pek kestiremiyorum. ( ''doğrudur'' demek içimden mi gelmiyor, yoksa bir şey beni bu konuda tutuyor mu, nedir!)

Şöyle söylemişti: İşlerin iyiye gittiğinin göstergesi öncelikle test artışının sağlanmasına bağlı. Test artışı artacak, günlük vaka sayısında giderek azalma olacak ve iyileşen hasta sayısı da vaka sayısına yakın seyredecek. Günlük göstergeler böyleyse korona'nın önü kesiliyor, tsalgının tırmanma eğiliminin önüne geçiliyor demektir. Bakanın verdiği bilgileri bu ölçütler içinde yorumladığımızda...-iyi ama dışarda hala kışkırtıcı bir bahar yok mu?

Ah, şimdi, bir yerlerde biriyle beraber alıp, yan yana...
mavzer mavzere verip de/ düşmana kurşun da atarız...

Yok öyle değildi, araya Enver Gökçe karıştı...

Özetle, çok sıkıldık ya, bir özlem başladı ki, durdurabilene aşk olsun!

melnur  |  Cvp:
Cevap: 42
25.04.2020- 03:05


Resim Ekleme

Üstteki yorum açısından yaklaşıldığında durumun pek de kötüye gitmediği söylenebilir; iki kayıtla 1- Rakamlar doğruysa ve 2- DSÖ'nün   konuya yaklaşımına tam uyulmadığını akılda tutarak...

Türkiye neden DSÖ'nün uyarılarını dinlemez ve ona göre davranmaz, pek belli değil. DSÖ ( Dünya Sağlık Örgütü) testleri pozitif çıkmamasına karşın korona tedavisi gören veya korona tedavisi görürken hayatını kaybedenler korona hastasıdır ve bunlar DSÖ'ye bildirilen günlük veriler içinde yer almalıdır. Bizlere yansıdığı kadarıyla Türkiye bunu yapmıyor. Türkiye'de testleri pozitif çıkmayan kişiler korona tedavisi görse de, koronadan ölse de korona/salgın dışı sayılıyor ve günlük veriler içinde yer almıyor. DSÖ'nün farklı kodla bildirilmesini istediği bu durum umarım dünkü verileri çok da olumsuz bir hale getirecek oranda değildir, diye umalım.
.Evet, bu kayıtları akılda tutarak bir yorum yapılacaksa, Bakan'ın açıkladığı veriler ışığında işlerin çok da kötü gitmediği söylenebilir. Buradan bir kez daha sağlık emekçilerine selam olsun, onların sayesinde, akıl ve bilim sayesinde hem ülkemizde ve hem de dünyada bu salgının mutlaka yenileceğini eklemeliyiz. İnsan emeğinin akıl ve bilimle birleştiğinde çözülmeyecek sorun olamaz. Zorlanıyoruz, can kayıpları yaşıyoruz, belki hatalı yollara saptığımız da oluyor ama hiç kuşkum yok önünde sonunda bu salgının üstesinden geleceğiz.

Özlemlerimiz biraz daha bekleyecek...

melnur  |  Cvp:
Cevap: 43
26.04.2020- 07:39

Resim Ekleme

melnur  |  Cvp:
Cevap: 44
27.04.2020- 08:48

Resim Ekleme

melnur  |  Cvp:
Cevap: 45
29.04.2020- 04:47

Resim Ekleme

melnur  |  Cvp:
Cevap: 46
29.04.2020- 04:48

Resim Ekleme

melnur  |  Cvp:
Cevap: 47
04.05.2020- 08:03

Resim Ekleme

25 Nisan'dan bu yana günlük veriler ''iyi'' gidiyor. İyileşen hasta sayısı, vaka sayısının çok önüne geçti. Ölüm sayısı da 60'lara kadar düştü. Bu sayılar doğruysa, gerçeği yansıtıyorsa ülkedeki iki aylık bir sürecin olumlu sayılacak bir eğilim içine girdiği söylenebilir. Peki sayıların tam anlamıyla gerçeği yansıttığını iddia edebilmek mümkün mü; bu konuda içinde bir kaygı taşımayan var mı?

İkinci sorun bu insanları eve tıkma konusundaki ısrarın bir alışkanlığa da dönüşmüş olması. Ramazan bayramı için bile birtakım kısıtlamaların gelebileceği söyleniyor. En yetkili ağızlar dillendiriyor bunu. Birileri sürekli evde olacak, kısıtlama, temas sadece onlar için, ama birileri de sürekli çalışacak, kısıtlama, temas hak getire...Böyle bir şey olabilir mi? Sistemin kendini sürdürebilmesi için kimi sektörlerdeki emekçilerin feda edilmesi mi gerekiyor? Topun ağzına onlar mı atılacak sürekli?

Bu kapitalist düzen öylesine adaletsiz, ahlaksız ve   ikiyüzlü ki, bir salgın karşısında bile insanlarını koruyabilecek önlemleri devreye sokamıyor, sokmuyor. Ölen ölür, sömürü bir şekilde devam eder. Bu sistem sadece para üzerine temellenmiş ve sadece kar üzerine kurulmuş. Başka hiçbir şeyin önemi, anlamı ve değeri yok. Sömürü üzerine temellenmiş bu kapitalist düzenin devam edebilmesi için emekçilerin ölmesi gerekiyorsa, bu ahlaksız düzen bu ölümleri bir doğal ölümmüş gibi göstermekten de hiç kaçınmıyor.

Salgın dünya kapitalizminin bu iğrenç yüzünü de ortaya çıkarmış oldu.
Cehov'un Üç Kızkardeş adlı öyküsünde geçiyor, sanırım;
''Ah, bir bilebilsek! Bir bilebilsek!''

melnur  |  Cvp:
Cevap: 48
11.05.2020- 11:56

Resim Ekleme
AVM'ler, kuaförler açılıyor bugün. Normale mi döndük, corona tehlikesi mi kalmadı? Kimi verilerin olumlu bir eğilim içine girmiş olması bu salgının toplumsal alandaki etkisinin azaldığını mı gösteriyor? Kısaca tehlike geçti mi; minimize mi oldu?

Böyle bir tablo hala ortada yok. Test sayısı 36 bin küsur olmasına rağmen eğer 1500'ün üzerinde vaka sayısı ortaya çıkıyorsa hala ortada ciddi bir sorun var demektir.


Bugüne kadar yapılan test sayısı 1.370.598. Bu ne anlama geliyor? Yani daha testten geçmeyen, test yapılmayan yaklaşık 80 milyon insan var demektir. Ve 36 bin testten 1500 vaka çıkıyorsa dışarıda   milyonlarca coronaya yakalanmış hasta var demektir. Yani corona tehlikesi halen devam ediyor.


Almanya günlük test sayısında 500 bine ulaşmış. 700bini hedefliyor. Ne kadar çok test yapılırsa toplumda coronalı vaka bulma olasılığı da artacaktır. Bizim tablomuz henüz işin başında olduğumuzu gösteriyor. Eğilim olumlu gözükse de daha katedilmesi gereken çok yol var demektir. Önümüzde ramazan bayramı da varken AVM'leri açmak yerine genel bir sokağa çıkma yasağı ve yoğun bir corona test uygulaması çok daha sağlıklı bir yöntem olabilir, bu salgın konusunda çok daha fazla yol almış olabilirdik.


Umarım bugünün sonuçları tablodaki olumlu eğilimin bozulmasına yol açmaz.

Umarım.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]