Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Güncel Tartışma Konuları

Ulaş Bardakçı’nın ismi, doğum yeri olan Hacıbektaş’taki bir sokağa verildi

Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden, THKP-C’li Ulaş Bardakçı’nın ismi, doğum yeri olan Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bir sokağa verildi. BirGün'e konuşan CHP'li Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, "İsimlerini sokaklarımıza verdiğimiz kişiler, Hacıbektaş için çok değerlidir ve faşistler tarafından katledilmişlerdir" dedi.

Resim Ekleme
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde belediye meclisinin aldığı kararla Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Ulaş Bardakçı’nın ismi ilçedeki bir sokağa verildi.

CHP’li Hacıbektaş Belediye Meclisi önceki gün toplandı ve burada alınan kararla ilçedeki bir dizi sokağın ismi değiştirildi. Alınan kararla Ulaş Bardakçı’nın ismi Zir Mahallesi’ndeki Âşıklar Yolu’na verildi.

1978’de Konya'da katledilen Mehmet Taşdemir’in ismi Savat Mahallesi’ndeki Kırşehir Yolu üzerindeki yeni yapılan parka verilirken Ankara’nın Bahçelievler semtinde 8 Ekim 1978 yılında katledilen 7 Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi öğrencilerden Hürcan Gürses’in ismi de Bala Mahallesi’ndeki Cezaevi Sokağı’nda yaşatılacak.

Eski Türk-İş Genel Başkanlarından Halil Tunç’un ismi ise Bala Mahallesi’ndeki Değirmen Sokağa verildi.

Hünkar Hacıbektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “CHP’li Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’a ve CHP’li 8 Belediye Meclis Üyesine duyarlı davranışlardan dolayı bir kez daha teşekkür ederiz” denildi.

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI: ANILARINI YAŞATMAK İÇİN…

CHP’li Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, BirGün’ yaptığı açıklamada, “Önceki gün belediye meclis toplantımız da Ulaş Bardakçı’nın, Mehmet Taşdemir’in ve Hürcan Gürses’in isimlerinin Hacıbektaş sokaklarına vermek için oy birliğiyle karar aldık ve kararı da Hacıbektaş Kaymakamlığı’na gönderdik. İsimlerini sokaklarımıza verdiğimiz kişiler, Hacıbektaş için çok değerlidir ve faşistler tarafından katledilmişlerdir. Bu çok geç kalınmış kararı almak bize nasip oldu. Bundan sonra da anılarını daha iyi bir şekilde yaşatmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu

ULAŞ BARDAKÇI KİMDİR?

Esas adı Rasih Ulaş Bardakçı’dır. 1947 yılında Nevşehir'in Hacıbektaş kasabasında doğdu. ODTÜ'de okudu. ABD'nin Ankara büyükelçisi Robert Komer'in makam aracının ODTÜ bahçesinde yakılması eylemine katıldı (15 Ocak 1969).

Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) içindeki tartışmalara aktif biçimde katıldı. Gençlik arasında Milli Demokratik Devrim (MDD) tezlerinin etkisinin artmasında önemli bir rol oynadı. Devrimin ancak savaşçı bir partiyle mümkün olabileceğini savundu. THKP-C'nin kuruluşuna katıldı ve parti tezlerinin ortaya çıkmasında etkili oldu. THKP-C'nin ilk genel komitesinde yer aldı ve para, malzeme bulma işleriyle görevlendirildi.

THKP-C'nin ilk eylemi sayılan Küçükesat Ziraat Bankası (Ankara) soygununa katıldı (12 Şubat 1971).

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları talebiyle İstanbul'da, İsrail başkonsolosu Efraim Elrom'un kaçırılması eyleminde yer aldı (17 Mayıs 1971).

Elrom’un ardından İstanbul çapında başlatılan Balyoz Harekâtı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971'de Maltepe Cezaevi'nden, THKP-C'den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’ndan (THKO) Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak firar etti. Kaçtıktan sonra İstanbul'da faaliyetlerini sürdürdü. 19 Şubat 1972 günü saat 07:00 sularında Arnavutköy'de kaldığı ev kuşatıldı. Ulaş Bardakçı, bu evde girdiği çatışmada öldürüldü.

https://www.birgun.net/haber/ulas-bardakci-nin-ismi-dogum-yeri-olan-hacibektas-taki-bir-sokaga-verildi-311131

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
09.08.2020- 19:25

Sıradan bir haber; çok da şaşırtıcı değil. Ama bu haber üzerinden tartışılması gereken çok şey de var. Örnekse, CHP'li belediyelerden veya milletvekillerinden bu tür paylaşımlar çok duyuyoruz. Nedeni ne bu durumun? Neden bir Saadet partili belediyeden, bir İYİP'li den veya bir AKP'liden bu tür haberler/uygulamalar gelmiyor? Bir fark mı var aralarında? ''Hepsi bir'' değil miydi bunların? Hepsi sınıfsal açıdan aynı düzenin birer
burjuva partileri değiller miydi?

Hadi bakış açımızı değiştirerek yaklaşalım konuya. Yıllardır bu sözde sol, sosyalist ve dahi enternasyonalist forumlarda CHP nasıl tanımlandı? Ne anlama geldiği pek de bilinmeden sadece bir hakaret ve küfür anlamında ''ulusalcı'' denildi; ''neofaşist'' damgası vuruldu; AKP gericiliği adım adım iktidarda kendi siyasi anlayışını muktedir hale getirirken bu sözde sol-sosyalist ve dahi enternasyonalist   forumlarda hep CHP ve TKP düşmanlığı yapıldı...-peki neden? Hangi sol, sosyalist ve dahi enternasyonalist bakış açısıyla böyle bir tavır takınılıyordu?

İlerici, solcu, sosyalist olmak ne anlama geliyor sorusuna aslında buralardan başlamak gerekiyor. İyi kötü bir şeyler biliyoruz, kendimizi çok da kasmadan ve birilerine kendimizi kanıtlamaya çalışmadan ve hatta sol ideolojiyi bir ego kanıtlama aracına dönüştürmeden belki bu tür konulara kafa yormakla işe başlamalıyız. Belki de güncel siyasete yaklaşım, güncel siyasette bir mevzi edinme çabası içinde olmak burjuva düzen sınırları içinde siyaset yapmak olarak tanımlanıyor, komünist toplumun daha ileri aşamasında devletin alacağı biçim üzerine bir yerlerde bulduğumuz cümleleri çoğu kez de anlamadan ve içselleştirmeden tırtıklamanın burjuva sınırlar dışında siyaset yapmak veya bu konularda ''teorik davranmak'' olduğunu sanıyoruz!..

Evet,belki de işe buralardan başlamak gerekiyor.

Örnekse, neden UKKTH'den hiç söz edilmez oldu?
Neden CHP ve TKP artık ulusalcı değil?
Neden onlar ulusalcı da, ulusalcı olmayanlar enternasyonalist?
Neden özde burjuva partileri arasında bu kadar uygulama farkı var?
Neden birkaç yıl önce ''ulusalcı ve neofaşist olan CHP'' bugün demokrasinin çekici gücü haline geldi, hepsi bir değiller miydi ve hatta burjuva düzenin en dibi değil miydi bu parti?

Bir şeyleri tam olarak kavrayamama sorunumuz mu var acaba? Anlamak ve kavramak konusunda çok kaba ve yüzeysel bir yöntemimiz mi var? Gerçekte bütün yazıp çizmeler anlama, kavrama ve içselleştirmeye dönük değil de, sadece birilerine öyle bir algı vermeye çalışmaya mı dönük?

Belki de...


Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]