Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Güncel Tartışma Konuları
12.02.2022- 12:11

Liderler bugün buluşuyor

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek Partisi ve DEVA’nın liderleri bugün bir araya gelecek. Toplantıda ittifak yapısı, ortak aday konusu ele alınacak.

Resim Ekleme
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün saat 19.00’da Ankara'da bir araya gelecek.

Ekim ayından bu yana genel başkan yardımcılarının katılımıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarını sürdüren altı muhalefet partisi, toplantıda çalışmaya son şeklini verecek ve yol haritasını belirleyecek. Liderler nezdinde gerçekleştirilecek buluşmada, sistem çalışmalarının yanı sıra Millet İttifakı’nın geleceği de ele alınacak. Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, ilk olarak sistem çalışmaları hakkında kaleme alınacak önsözün ne zaman açıklanacağını görüşecek. Bu konuda en geç mart ayının başı olmak üzere bir tarih belirleneceği kaydedildi.

Liderlerin önündeki bir diğer konu, ittifakın yapısı olacak. Gelecek Partisi ve DEVA’nın henüz resmen katılmadığı ittifaka bu partilerin dahil olma süreciyle ilgili fikir alışverişi yapılacak. Gelecek Partisi’nin talebi olan “Millet İttifakı’nın ismi değişsin” önerisinin de toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Gelecek Partisi’ne bu konuda destek veren tek partinin ise DEVA olduğu, İYİ Parti’nin öneriye kesinlikle karşı çıktığı, CHP'nin ise genel eğilimin belirlenmesini beklediği biliniyor.

Resim Ekleme
Zirve öncesinde Kılıçdaroğlu, Akşener’e sürpriz bir ziyarette bulundu

Toplantı öncesinde, Gelecek Partisi ile diğer partiler arasında "ittifakın ilanı" konusunda da fikir ayrılığı yaşandığı öğrenildi. Gelecek Partisi’nin sistem çalışmasından önce ittifaka ilişkin net kararların verilmesini istediği, diğer partilerin ise önce sistem çalışmasının resmen duyurulması eğiliminde olduğu bildirildi. İttifakın genişlemesinin kesinleşmesi durumunda ise altı parti ittifakın ilkeleri üzerine görüşmeler gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, liderlerin gündeminin son konusu olacak. Genel başkanların olası erken seçime karşı altı partili ittifakın ilanının hemen ardından Cumhurbaşkanı adayının da kesin olarak belirlenmesi eğiliminde oldukları kaydedildi.

KAPILAR KAPALI DEĞİL

Kritik görüşme öncesinde DEVA ve Gelecek partilerinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday Gelecek ve DEVA partisinin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına soğuk bakmadığı öğrenildi.

MECLİS’İN İŞLEVİ ARTIRILACAK

Altı muhalefet partisinin genel başkan yardımcıları tarafından yürütülen ve liderlerin gündeminde olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasında, çok sayıda önemli değişiklik yer alıyor. Meclis’in geçmişe göre daha güçlü olmasının öngörüldüğü çalışmaya göre, Cumhurbaşkanı sembolik bir makam haline getiriliyor. Yürütmenin yargı üzerindeki etkisini ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler yapılacak. Gensoru ve sözlü soru önergeleri ile Meclis’in denetim yetkileri artırılacak. Hükümeti kurmak kolaylaştırılacak, düşürmekse zorlaştırılacak. Mevcut hükümet güvenoyu alamasa bile yerine alternatif bir hükümet oluşturulmadığı sürece görevini sürdürecek. Milletvekili seçilemeyenler bakan olamayacak. Yasama sürecine iktidar partisi dışında muhalefet partileri de dahil edilecek, komisyonlardaki muhalefet temsilcilerinin sayısı artırılacak. Sandık güvenliği ve ekonomi, muhalefetin parlamenter sistem çalışmalarının ardından ortak çalışmalar yürüteceği diğer konular olacak.

https://www.birgun.net/haber/liderler-bugun-bulusuyor-376863

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
13.02.2022- 00:20

HDP'den 6 liderin görüşmesine ilk açıklama: Kürtsüz bir ittifak olabilir ama milletin ittifakı olamaz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine altı muhalefet partisi bu akşam bir çalışma yemeğinde bir araya geldi. HDP'nin yer almadığı davete, HDP'den ilk tepkiyi İstanbul Milletvekili Hüda Kaya verdi. Kaya, HDP'den 6 liderin görüşmesine ilk açıklama: Kürtsüz bir ittifak olabilir ama milletin ittifakı olamaz

Resim Ekleme

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Demokrasi ve Atılım Partsi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün ilk kez bir çalışma yemeğinde buluştu. Meral Akşener'in basın danışmanı Murat İde, "Bu akşamdan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” derken CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan "Türk siyasi hayatında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Geliyor gelmekte olan” ifadelerini kullandı.

Altı muhalefet liderinin bir araya geldiği görüşmeye Halkların Demokratik Partisi (HDP) liderlerinin davet edilmemesine tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, "Kürtsüz bir ittifak olabilir ama milletin ittifakı olamaz" dedi.

"KURUCU BİR ORTAK İRADE"
Kaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kürtsüz bir ittifak olabilir ama milletin ittifakı olamaz. Yarınlar yalnızca Türk'ü değil, bütün Türkiye'yi kucaklayan, kurucu bir ortak iradenin olacak" dedi.

İşte Kaya'nın o tweeti:

Resim Ekleme

https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/hdpden-6-liderin-gorusmesine-ilk-aciklama-kurtsuz-bir-ittifak-olabilir-ama-milletin-ittifaki-olamaz-1907440?utm_medium=Slider%20Haber&utm_source=Cumhuriyet%20Anasayfa&utm_campaign=Slider%20Haber

melnur  |  Cvp:
Cevap: 2
13.02.2022- 08:49

Altı liderden ortak metin... "Uzlaşı" mesajı geldi

Resim Ekleme
5 saat 15 dakika süren görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Hep birlikte inşa edeceğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i milletimize ve gelecek nesillere adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.

Açıklamada, "Bugün de parti genel başkanları olarak bir araya gelerek, üzerinde uzlaşıya vardığımız yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık" denilerek, 28 Şubat tarihine dikkat çekildi.

Görüşme sonrasında, 6 siyasi parti Genel Başkanının ortak açıklaması şu şekilde:

"Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı altı siyasi parti olarak, bizler, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldik.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindeyiz.

Ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar her geçen gün artarak etkisini ağır bir biçimde göstermektedir. Bu krizin en önemli sebebi kuşkusuz, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı altında uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetimdir.

Altı siyasi parti olarak hepimizin ortak sorumluluğu, uzlaşarak ve birlik içinde bu krizi aşmak, derin sorunlarımızı demokratik siyasetin alanını genişleterek, çoğulculuk temelinde çözebilmektir.

Tam da bu inanç ve kararlılıkla, yasama, yürütme ve yargı organlarının güçlendirilmesinin yanında, demokratik hukuk devletini güçlendirmek amacıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas aldık. Bugün de parti genel başkanları olarak bir araya gelerek, üzerinde uzlaşıya vardığımız yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçmek ortak ve öncelikli hedefimizdir. Bu hedefe ulaşabilmemiz için sürecin nasıl işleyeceğinin ve bu süreçte ülkemizin nasıl yönetileceğinin yapıcı bir şekilde planlanması gerekmektedir. Bu nedenle geçiş sürecinin yol haritasının çalışılarak üzerinde mutabık kalınması ve vatandaşlarımızla paylaşılması konularında da uzlaşıya vardık.

Ayrıca bu toplantıda güncel ekonomik ve sosyal gelişmeleri değerlendirdik ve seçimlerden sonra uygulanmaya başlanacak politikalar konusunda ortak çalışma yapılabilecek alanlara ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Hedefimiz milletimizin rahat bir nefes almasını sağlamak ve refah düzeyini, kapsayıcı bir anlayışla ivedilikle yükseltmektir.

Türkiye’nin istişare ve uzlaşı ile çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farklılıklarımızla beraber “biz” düşüncesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş olarak gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inandığı gibi yaşayabildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmektir.

Öte yandan hedefimiz; kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyakatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamların millete hizmetten başka bir amacının olmamasının garanti altına alınmasıdır.

Bugün burada milletimiz adına “Yarının Türkiyesi”ni inşa etmek için önemli bir adım attık. Bundan sonra da işbirliği alanlarını genişleterek sürdürmekte kararlıyız. Hep birlikte inşa edeceğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i milletimize ve gelecek nesillere adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

LİDERLER MESAJ PAYLAŞTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği "Liderler Zirvesi'nin" ardından, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı şöyle:

"Demokrasi için, adalet için, halkımızın refahı ve ülkemizin aydınlık yarınları için 6 siyasi partinin liderleri olarak bir araya geldik. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda nihai istişaremizi gerçekleştirdik. Sayın Genel Başkanların her birine teşekkür ediyorum.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği "Liderler Zirvesi'nin" ardından, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Akşener’in paylaşımı şöyle:

“Adaleti, vicdanı, liyakati ve ortak aklı esas alan parlamenter sistem önerimizi konuştuğumuz bu kıymetli toplantı için başta Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm siyasi liderlere teşekkür ediyorum.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,   altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği "Liderler Zirvesi'nin" ardından, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Davutoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Gerçekleştirdiğimiz bu dostane sohbet ve verimli toplantı vesilesiyle başta ev sahibi Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm siyasi liderlere teşekkür ediyorum.”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği "Liderler Zirvesi'nin" ardından, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Karamollaoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“6 siyasi partinin liderleri olarak çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Samimi bir ortamda gerçekleştirdiğimiz bu buluşmada aldığımız kararların ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, değerli Genel Başkanların her birine teşekkür ediyorum.”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği "Liderler Zirvesi'nin" ardından, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Uysal’ın açıklaması şöyle:

“Herkesin yarınından emin olduğu, işler bir demokratik nizam ve işleyen bir adalet sisteminin varlığı için ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ hakkında yaptığımız çalışma üzerinde mutabakata vardık. Milletimize, memleketimize hayırlı uğurlu olsun.”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği "Liderler Zirvesi'nin" ardından, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Babacan'ın paylaşımı şöyle:

“Bugün ‘Yarının Türkiyesi’ni inşa etmek için 6 siyasi parti olarak önemli bir adım attık. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in milletimize ve gelecek nesillere adalet, özgürlük ve refah getireceğine inanıyorum. Başta genel başkanlar olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

KİM NE DEDİ
Liderlerin tarihi buluşmasıyla ilgili ilk açıklamalar da yapıldı.

Meral Akşener'in basın danışmanı Murat İde, “33 yıllık gazeteciliğim bana diyor ki; bu akşamdan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” yorumunda bulundu.

Tarihi kareyi Ahmet Arif'in dizleriyle yorumlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Ömer Topsakal, fotoğrafa “Kaç bin yıllık hasretimin koncası, gözlerinden, gözlerinden öperim, bir umudum sende, anlıyor musun?” notunu düştü.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da liderlerin yuvarlak masa etrafındaki fotoğrafını “Rant ortaklığı değil, ilke ortaklığı…” notuyla paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, "Bir yurttaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, demokrasi tarihine geçecek bu fotoğraftan büyük mutluluk duydum. Bu masa ülkemizin temel meselelerinin çözümü için kuruldu" diye yazdı.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, tarihi görüntüyü paylaşarak “Her şey daha güzel olacak!” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Gözel de, “Sn. Davutoğlu nezdinde Gelecek Partisi, ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamından kurtulabilmesi, toplumun hiçbir kesiminin kaybetmediği, kazanımların korunduğu, kimsenin kimseden rövanş almadığı âdil bir düzen kurulabilmesi gayreti ile ülke menfaatine olan her masada olacaktır” dedi.

https://odatv4.com/guncel/alti-liderden-ortak-metin-229526

melnur  |  Cvp:
Cevap: 3
13.02.2022- 20:12

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan zirvede HDP’nin olmamasına ilişkin açıklama: Yok saymıyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 muhalefet partisi liderinin zirvesinde HDP'nin olmamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. “HDP’yi yok saymıyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, “HDP’yle de görüşüyoruz. İhtiyaç olduğunda yine görüşeceğiz. Onlar görüşlerini paylaşmak isterlerse bize gelebilirler, ihtiyaç olduğunda biz gideriz. Görüşlerimizi paylaşırız. Kamuoyuyla da zaten paylaşıyoruz. Bir sorun yok” açıklaması yaptı.

Resim Ekleme

Kılıçdaroğlu, 6 muhalefet partisi liderinin katıldığı zirvenin ardından halktv.com.tr yazarı Fikret Bila'nın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, “Altı parti genel başkanının bir araya gelip yüz yüze ülke ve dünya sorunlarını konuşmalarını çok değerli buluyorum. Bu yönüyle siyasi tarihimiz bakımından bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum. Bir araya geldik ve Türkiye’yi bu koşullardan nasıl çıkarırız diye konuştuk. Türkiye’yi aydınlığa çıkarmak için, demokrasiyi, insan haklarını, eşitliği hayata geçirmek ekonomik sorunları çözmek üzere yola çıktık. Bir görüş ayrılığımız yok. Bundan sonra da böyle çalışacağız yine bir araya geleceğiz. Bir program etrafında çalışacağız” dedi.

‘HDP’Yİ YOK SAYMIYORUZ’

Kılıçdaroğlu’na, zirveye HDP’nin neden davet edilmediği eleştirilerine, “HDP’yi yok saymıyoruz. Hiçbir partiyi de yok sayamayız. Öyle yaparsak bu demokrasiye inanmadığımızı gösterir. Bu çalışma, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi geçiş çalışmasını yürüten altı parti arasında yapıldı. Biliyorsunuz altı partinin genel başkan yardımcıları birlikte çalıştılar ve bir metin hazırladılar. Çok iyi çalışılmış, çok zengin bir metin. Metin üzerinde altı genel başkanın bir görüş ayrılığı yok. Bu süreçte biz her parti ile görüştük. Bu görüşmelerimiz sürecek. HDP’yle de görüşüyoruz. İhtiyaç olduğunda yine görüşeceğiz. Onlar görüşlerini paylaşmak isterlerse bize gelebilirler, ihtiyaç olduğunda biz gideriz. Görüşlerimizi paylaşırız. Kamuoyuyla da zaten paylaşıyoruz. Bir sorun yok” yanıtını verdi.

"28 ŞUBAT TARİHİNİ ÖZELLİKLE SEÇMEDİK"

Kılıçdaroğlu’nun bir sonraki toplantının 28 Şubat’ta yapılacak olmasının özel bir anlamı olup olmadığını, geçmişteki 28 Şubat bildirisiyle veya CHP’nin helalleşme çağrısıyla ilgisi bulunup bulunmadığını sorusuna ilişkin şunları söyledi:

“Hayır, özellikle 28 Şubat olsun diye bir düşüncemiz olmadı. Çalışmamızı mümkün olduğu kadar zaman yitirmeden yürütmek istiyoruz. Bir sonraki toplantı için hazırlıklar yapılması gerekiyor. O açıdan mümkün olan en uygun zamanı belirledik. Yoksa bir hafta sonraya Mart başına da bırakabilirdik. Ama hazırlıkların o güne yetişebileceği düşünüldüğü için 28 Şubat olarak belirledik.”

https://www.birgun.net/haber/kemal-kilicdaroglu-ndan-zirvede-hdp-nin-olmamasina-iliskin-aciklama-yok-saymiyoruz-376985

melnur  |  Cvp:
Cevap: 4
28.03.2022- 01:53

6 parti liderinden açıklama: Seçim kanunu teklifi birlikteliğimizi bozmayı amaçlıyor; sürdürmeye kararlıyız

DEVA Partisi Genel Merkezi’nde bir araya gelen 6 partinin genel başkanı, ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada 2 ayrı çalışma grubu oluşturulduğu duyurulurken AKP ve MHP’nin getirdiği seçim kanunu teklifinin birlikteliklerini bozamayacağı belirtildi.

Resim Ekleme

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat metnine imza atan 6 parti lideri, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde ikinci kez bir araya geldi. Liderler, ortak bir açıklama yayımladı.

Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı.

Kılıçdaroğlu'nun çağrısı üzerine 6 muhalefet partisi, 12 Şubat’ta ilk kez Ahlatlıbel'de bir araya gelmişti. Bu buluşma sonrası liderler, 28 Şubat'ta parlamenter sistem önerilerini de açıklamıştı.

Bugün yapılan zirvenin ardından, 6 siyasi partinin genel başkanları ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk” denirken, “Birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız” ifadeleri kullanıldı.

Liderler, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında ve seçim güvenliğini sağlamak amacıyla ayrı çalışma grupları oluşturduklarını bildirdi.

Toplantıya ilişkin yapılan ortak açıklama şöyle:

Toplumu en geniş yelpazede temsil eden altı siyasi parti olarak bizler, Türkiye siyasi tarihinde benzeri olmayan bir iş birliği bilinciyle, kutuplaşma yerine istişare ve uzlaşmayı esas alarak "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş" konusunda tam bir mutabakata varmış ve ortak mutabakat metnimizi 28 Şubat'ta milletimizle paylaşmıştık.

"Yarının Türkiyesi"ni inşa etmek üzere 12 Şubat tarihindeki toplantımızda kararlaştırdığımız iş birliği alanlarını değerlendirmek ve ilerletmek amacıyla bugün tekrar bir araya geldik.

Öncelikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk.

Geçtiğimiz ay içinde yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdik ve bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk.

Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız.

Öte yandan hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma daha grubu oluşturduk.

Bugün ülkemizin içinde bulunduğu derin ekonomik krizi de değerlendirdik.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber uygulamaya konulan akıldan, bilimden, gerçeklikten ve istişare kültüründen kopuk keyfi politikalar ağır bir hayat pahalılığına, işsizliğe ve yoksulluğa yol açmış, ekonomik kırılganlıklar ciddi biçimde artmıştır.

Bu konularla birlikte derin bir uluslararası krize yol açan Rusya-Ukrayna savaşını da ele aldık. Rusya Federasyonu'nun uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saldırması ile bölgemizde istikrar ve barış tehdit altına girmiştir. Bu kriz bize akılcı, tutarlı ve ülkemizin orta ve uzun vadeli stratejik menfaatlerini dikkate alan bir dış politikanın önemini bir kere daha göstermiştir.

Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz; bizler Türkiye'yi karanlık günlerden çıkartma kararlılığı içerisindeyiz. Umutlarımız ve geleceğe olan inancımız, Türkiye'nin sorunlarından çok daha büyüktür.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metnimiz ve sürdürdüğümüz iş birliği, milletimizin geleceğe dair umudunu ve inancını artırmıştır.

Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır.

İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.


https://www.birgun.net/haber/6-parti-liderinden-aciklama-secim-kanunu-teklifi-birlikteligimizi-bozmayi-amacliyor-surdurmeye-kararliyiz-381985

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]