SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Seçimlerde ne olursa olsun…-Metin Çulhaoğlu           (gösterim sayısı: 3.184)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 31.10.2015- 20:34


Seçimlerde ne olursa olsun…-Metin Çulhaoğlu  

Yarın seçim var. Yarın gece başlamak üzere Türkiye’nin yakın geleceğine ilişkin öngörüler ve senaryolar birbirini izleyecek…

Olasılıklardan biri, AKP’nin kendisini tek başına iktidar yapacak oyu almasıdır.

Böyle olursa ne olur?

Tereddüde hiç yer olmamalıdır: Kimse, “ders alan”, kimi sivriliklerini törpüleme gereği duyan; dış odakların, ülkedeki sermaye çevrelerinin şunun bunun hassasiyetlerini dikkate alarak kendine çekidüzen veren bir AKP iktidarı beklememelidir.

Bugün ne varsa daha kötüsü olacaktır. Bugün neyin işaretleri görülebiliyorsa “işaret” olmaktan çıkıp gerçekliğe dönüşecektir. Verilebilecek ad, hatları daha da belirginleşecek İslami-faşizan bir rejimdir. “Ama uluslararası çevreler, ama sermaye sınıfı…” denmesin; AKP hepsinin neyle nasıl satın alınabileceğini bilmektedir.

İkinci olasılık ise koalisyon zorunluluğudur.

Bir AKP-MHP koalisyonu için uzun uzadıya düşünmeye gerek yoktur. Az önce söylenenler bu olasılığın gerçekleşmesi halinde aynen geçerli olacaktır.

Ya “başka” koalisyonlar?

İşte bu olasılık öncekilere göre daha farklı düşünmeyi davet etmektedir.

***

“Başka koalisyonlar” denildiğinde en başta söylenmesi gereken şudur: AKP iktidarı ülkeyi öyle bir noktaya getirmiştir ki “sorumluluk”, “ülkeyi hükümetsiz bırakmama”, “elini taşın altına koyma” gibi gerekçelerle ipleri koparmadan izlenecek her siyaset, AKP’nin ıslah olması şöyle dursun diğer partilerin AKP’ye yaklaşması, AKP’leşmesi anlamına gelecektir.

Sadece ve sadece AKP en çok oyu alan parti olacağı için değil, başka bir siyasal gerçek nedeniyle: Türkiye’nin 1980’le başlayan çok yönlü yeniden yapılanması, bir sermaye iktidarının yaptıklarını başka bir sermaye iktidarının ufak tefek rötuşlar dışında temelde aynen sürdürmesini gerektirmektedir…

Bu durumda ha AKP’nin tek başına iktidarı ha AKP’li bir koalisyon, fark yoktur mu demek gerekir?

Hayır.

Bir kere, İslami-faşizan bir rejimi yerleştirmede daha ileri adımlar atma rahatlığına sahip bir iktidar ile bir koalisyon hükümeti arasında dikkate alınması gereken farklılıklar kuşkusuz olacaktır.

Ancak, daha önemli olan, şu ya da bu iktidar şekillenmesinin gerçek muhalefet cephesi üzerinde, yani bu ülkenin ilerici, yurtsever, solcu, sosyalist kesimi üzerinde ne tür etkiler yaratacağıdır.

Asıl buraya bakmak gerekir.

***

AKP’nin tek başına iktidarının (ya da MHP ile koalisyonunun) az önce tanımlanan gerçek muhalefet üzerinde demoralize edici bir etki yaratacağı kesindir.

Burada elbette muhalefetin her durumda bilenip kararlılığını sürdürecek öncü unsurlarını kastetmiyoruz. Gezi direnişi ve başka örneklerde olduğu gibi öncü unsurları hem şaşırtan hem de ziyadesiyle mutlu eden, onlara “bizim dışımızda da büyük bir dinamik varmış” dedirten, ulaşılması eskisine göre kolaylaşmışa benzeyen çok daha geniş bir kesimi kastediyoruz.

İlk olasılık, işte bu kesimin bir umutsuzluk dalgasına kapılmasına, “kolaylaşmışa benzeyen” ulaşma ve ilişkilenmenin güçleşmesine yol açabilecektir.

Ama mesele bir yandı gülüm keten helva meselesi değildir. Evet, bir tıkanma yaşanacak, insanları yeniden harekete geçirmek güçleşecektir; ancak geçici olması daha muhtemel, telafisi ise mümkündür. AKP iktidarının (ya da MHP’li bir koalisyonun) bu ülkeyi yeniden yaprak kımıldamayan bir ortama taşıyabileceği düşünülmemelidir.

Dikkat edilmesi gereken bir noktayla birlikte: İlk olasılığın, Çarlık Rusya’sındaki Kara Yüzlere, 30’ların Almanya’sındaki SA’lara benzer vurucu güçleri harekete geçireceği, bunlarsız yapamayacağı kesin gibidir.

Buna da hazır olmak gerekmektedir.

***

Kaldı (AKP-MHP dışı) koalisyon alternatifi ya da alternatifleri…

Yargımız aşağı yukarı kesindir ve iki noktada toplanmaktadır.

Birincisi: Gerçek muhalefet için, mücadele, mücadeleyle ses getirme, karşılık bulma, belirli siyasal güçlerin gerçek kimliklerini ortaya dökme, propaganda, ajitasyon, örgütlenme ve başka parametreler açısından görece en elverişlisidir. Dikkat: Sadece bunlar açısından; yoksa AKP döneminin kapatılması açısından hiç değil. İkincisi: “Meşru zeminlerde” hangi koalisyon olursa olsun, bu zeminlerin dışında ne tür bir “müdahale” yapılırsa yapılsın, bu ülkedeki muhalefetin “yeni bir liberal dalganın” peşinde uysallaştırması hiç mümkün görünmemektedir.

Sadece artık muhalefet “bunu yemeyeceği” için değil; daha çok böyle bir “liberal dalgayı” kabartmaya kimsenin ne gücü ne de niyeti olduğundan…

Biz yarın oyumuzu bunları dikkate alarak kullanacağız…

Seçimlerde ne olursa olsun, tek bir gerçek mesaj vardır: Mücadele, mücadele, mücadele…



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.006
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 31.10.2015- 23:26


Çulhaoğlu'na bu tür yazılar hiç yakışmıyor. Kendini hep iki arada bir derede bırakıyor ve Çulhaoğlu kimliğine ne yazık ki yazık ediyor!

Çulhaoğlu uzunca bir zamandır -TKP ayrışmasından sonra- sürekli olarak devrim stratejileri, öncülük ve devrimin güncelliği konusunda yazmaya çalışıyor. Kervan yolda düzülür misali, soyutlama yaparak anlatmaya çalıştıklarını somutlaştırmaya çalıştığında ortaya böyle yorumlar çıkıyor.

Çulhaoğlu açıkça AKP'nin tek başına iktidar olmasına karşı. Aynı karşıtlığı MHP AKP koalisyonu için de söyleyebiliyor.Parti adı vermeden de AKP CHP veya AKP HDP koalisyonlarının ''daha iyi'' olduğunu ima ediyor. Bunu söyleyen sıradan biri değil, Metin Çulhaoğlu! HTKP'nin bir anlamda teorisyeni. Ve öyle olduğu için bu tür yorumlar bildiğimiz Çulhaoğlu'na hiç yakışmıyor! Ne yani, şimdi biz, 80 öncesinde TKP'nin CHP'ye desteğini boşuna mı eleştiriyorduk! 80 öncesinde TKP CHP'nin kuyruğuna takılarak bir dönemin mücadelesini nasıl ki boşa düşürmüş ve sonunda likidasyona kadar uzanan bir süreç geliştirmişse, Çulhaoğlu şimdi bize tekrar bu yolu açmamız gerektiğini mi öneriyor?





Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu hakkında... melnur 7 2570 23.08.2023- 07:29
Konu Klasör Elitmişiz! - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1810 13.07.2019- 10:48
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu ile sohbetler. melnur 5 1745 06.10.2022- 00:39
Konu Klasör Zor, şiddet ve terör - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1432 17.12.2019- 06:03
Konu Klasör Akıl akıldan üstündür - Metin Çulhaoğlu melnur 2 2241 30.11.2019- 11:21
Etiketler   Seçimlerde,   olursa,   olsun…-Metin,   Çulhaoğlu
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS