14 Mayıstaki parlamento seçimleri de önemli. Cumhurbaşkanlığı referandumuna odaklandığımız için bu seçim o referandumun gölgesinde kaldı gibi. Zaman da oldukça azaldı, şunun şurasında iki aydan daha az bir zaman kaldı. Parlamentoya girilmeli. Özellikle parlamento seçmleri sadece propaganda ve ajitasyon aracı olarak görülmemeli ve parlamentoya girebilmenin olanakları araştırılmalı ve hesap edilmelidir.
TKP'nin önerisi de bu açıdan önemli sayılabilir. Gerçi çok daha önceden yapılabilir, deprem yaşamış kitlelerin duygusal tepkileri sonrasına bırakılmayabilirdi. Yine de önemli bulduğumuzu söyleyerek o önerinin sorunlu yanına projeksiyon tutmakta yarar var. TKP mealen ''hepimiz bir araya gelirsek baraj sorununu aşarız'' diyor Sanmıyorum. Bir hesap hatası var burada ve duygusal bir yaklaşım. Seçim barajı yüzde yedi ve elli milyon seçmenin sandığa gideceğini varsayarsak alınması gereken oy yedi buçuk milyon olur ki, sosyalistlerin tamamı bir araya gelse bu günün Türkiye'sinde böyle bir gerçekliğe sahip değiliz.
Seçim barajını önemsiz kılacak başka bir yönteme ihtiyaç var. O da barajı geçebilecek bir partinin şemsiyesi altında kurulmuş ittifakın içinde ayrı bir ittifak yapabilmek. Böyle olur. Millet ittifakı olur gibi durmuyor, ama TİP'in geçen seçimde başardığı gibi parlamentoya daha fazla vekil sokabilmek için böyle bir yol denenmeli. Zaten ittifak açıklamasında daha da genişleme çağrıları yapılmıştı ve ayrıca ittifak bileşeni olan EMEP ve TİP'in de bu yönde açıklamaları var. Bu açıklamaların SOLpartide de olumlu karşılandığı haberleri var, geriye sadece TKP ve TKH kalıyor. Parlamentoya girmenin gerekliliğine gerçekten inanıyorlarsa bu konuda ivedilikle bir adım atılabilir ve ittifak Emek ve Özgürlük İttifakı içinde kurulabilir. Kurulmalı da...Artık şu kendi dar alanımızda top çevirmelerden uzaklaşmak gerekmiyor mu?
Bu ileti en son melnur
tarafından 19.03.2023- 07:38 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
14 Mayıs seçimlerinde iki güzelliği gerçekleştirebilme olanağımız var. Birincisi bu kötülük iktidarını sandıkta büyük bir yenilgiye uğratmak ve ikincisi 1965 seçimlerinde yüzde 3 oy olarak parlamentoya 15 vekil sokan Türkiye İşçi Partisi'nden yaklaşık 50 yıl sonra yine Türkiye İşçi Partisi'ni kendisine verilen oylarla parlamentoya sokmak ve orada sosyalizmin sesini duyurmak...
Evet, bu seçimlerin böyle bir güzelliği olacak. İlk kez bir seçime byük bir merak dışında yine büyük bir umutla giriyoruz. Sosyalistler belki ilk kez, tümü birden, cumhurbaşkanlığı referandumunda saray rejiminin sandıktaki yenlgisi için muhalefet adayına oy verecekler. TİP, EMEP, Solparti, TKP ve TKH bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini açıklamaları önemli.
Parlamento seçimlerinde ise uzun zamandır ilk kez sosyalistler kendi oylarıyla meclise vekil sokabilme olanağı elde ettiler. Emek ve Özgürlük İttifakı içinde ülke barajı sorunu yaşamayacak olan Türkiye İşçi Partisi, lideri Erkan Baş ve diğer vekillerinin samimi ve başarılı çalışmalarıyla böyle bir potansyel yaratabildiler. Bir kanal açtılar, solun - sosyalizmin sesini çok daha geniş kitlelere duyurabilmeli başardılar. Bu emeğin karşılıksız kalmaması gerek. Önümüzdeki dönem parlamentoda olabilmeleri ve çok daha vekille birlikte olabilmeleri konusunda elimizden geleni de bizler yapabilmeliyiz.
TKP'nin önerisi de bu açıdan önemli sayılabilir. Gerçi çok daha önceden yapılabilir, deprem yaşamış kitlelerin duygusal tepkileri sonrasına bırakılmayabilirdi. Yine de önemli bulduğumuzu söyleyerek o önerinin sorunlu yanına projeksiyon tutmakta yarar var. TKP mealen ''hepimiz bir araya gelirsek baraj sorununu aşarız'' diyor Sanmıyorum. Bir hesap hatası var burada ve duygusal bir yaklaşım. Seçim barajı yüzde yedi ve elli milyon seçmenin sandığa gideceğini varsayarsak alınması gereken oy yedi buçuk milyon olur ki, sosyalistlerin tamamı bir araya gelse bu günün Türkiye'sinde böyle bir gerçekliğe sahip değiliz
TKP'nin önerisine ''hesap hatası var'' demişim ama, ben de hesap hatası yapmışım. 14 Mayıs seçimlerindeki seçmen sayısı 60 milyonun üzerinde, 55 milyonu sandığa gitse yüzde 7 seçim barajının aşılabilmesi için ( hesap malinasını alayım 3.85 milyon seçmenin oyunu almak gerekecek. Sosyalistlerin toplumsal alanda böyle bir gücü, etkisi yok. Dolayısıyla sosyalist güç birliği adıyla seçime gireceklerin bu barajı aşabilme şansları da yok. Dahası TİP için yüzde 3 dile getiriliyor (umarım olur) bu oranı da katsak sosyalistlerin kendi başlarına seçim barajını aşabilmeleri bana çok gerçekçi gelmiyor.
Bence bu konuda iki önemli karar verilmeli ve bu konunun üzerine gidlmeli. Birincisi ( şimdiki gibi) ülkede açık-kapalı bir faşizm tehlikesi yoksa ( sanayileşememiş toplumlarda faşizm ve demokrasi konuları bir ölçüde birbirinin içine girmiştir, ama bu ayrı bir tartışmayı gerektirir) evet, açık bir şekilde faşizm tehlikesi söz konusu değilse sosyalist partiler çeşitli gerekçelerle CHP ve HDP saflarında bulunan arkadaşlara yuvalarına dönme çağrıları yapılmalıdır. Ve bence bu konu sürekli olarak gündemde tutulmalıdır.
Ve ikincisi parlamentoya girebilmenin yolları mutlaka aranmalı, duygusal davranılmamalı, gerekiyorsa CHP ve HDP ile bu konularda ittifaklara girmek konusunda çekingenlik yaşanmamalıdır. Amaç sosyalizmi toplumsal alanda bir güç halne getirmek ve etkimizi arttırmak ise, ki tartışılmaz biçimde böyle olmalıdır, buna yönelik siyasetler parti stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline getirilmelidir.
Bugüne gelir ve 14 Mayıs için TKP'nin seçim sloganına gönderme yaparak 1 oy Kılıçdaroğlu'na, bir oy sosyalizme diyorum. Ve muhtemeldir ki, o bir oy da bu sefer TİP'e gidecektir. Bu konuyu seçim günü yaklaştıkça daha da detaylandıracağız ama şimdiden şunun altını çizmekte yarar var. TİP'in bu dönemdeki siyasetini doğru buluyor, parti yüzünü de önemsiyorum.
14 Mayıs seçimlerinde sadece tek adam rejimini sandıkta yenilgiye uğratmaya çalışmayacağız ve aynı zamanda sosyalizmin nasıl bir siyasi pozisyon ve nası bir siyasetle de çıkış yapabileceği konusunda bir sonuçla da karşı karşıya kalacağız gibime geliyor.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.